2019-03-25 03:58


Napoli - delicatesa italiană

 |  21:00
Napoli - delicatesa italiană

Cunoscut pentru pizza şi traficul haotic, celebru pentru atmosfera vibrantă de pe străzi, Napoli are atât de multă energie şi istorie, încât trebuie să-l descoperiţi la pas.

Zona metropolitană se întinde de-a lungul golfului Napoli sub prezenţa tot mai atentă a vulcanului Vezuviu, într-o regiune fertilă, cu promontorii şi ape turcoaz. Grecii au călătorit pe mare şi au fondat încântătoarea colonie Napoli, iar romanii au adorat acest domeniu şi au construit pieţe drăguţe şi vile de-a lungul ţărmului.

Oraşul are unul dintre cele mai mari şi mai animate centre istorice din Europa. De la malul mării, urmaţi străduţele până pe faimoasă stradă Spaccanapoli. Aici veţi găsi atmosfera haotică cu vânzătorii ambulanţi, arhitectura plină de culoare şi scutere zgomotoase. Pentru un răgaz vizitaţi una dintre bisericile din centrul istoric, celebrul Duomo dedicat lui San Gennaro, biserica gotică Santa Chiara şi Muzeul Naţional de Arheologie - nu departe de centrul istoric. Încântătoare sunt şi parcurile şi grădinile, cea mai captivantă este Orto Botanico, una dintre cele mai mari grădini botanice din Italia, cu o colecţie enormă de plante exotice din toată lumea.

Pe faleză vizitaţi Castel dell'Ovo (Castelul Ou), în apropiere de districtul Santa Lucia. Legenda spune că acest castel a fost construit deasupra unui ou amplasat de către poetul Virgil. Localnicii au şi o superstiţie: cred că atât timp cât oul rezistă, oraşul Napoli este în siguranţă. Din partea de sus a castelului veţi avea o privelişte superbă asupra insulei Capri şi asupra golfului Napoli. Lângă Castel este pitorescul Borgo Marinario, un port mic cu bărcuţe colorate şi restaurante populare.

Pizza molto buona

Oamenii sunt la fel de calzi şi de prietenoşi precum atmosfera. Delicatesele culinare se topesc în gură, iar grija şi mândria italiană de a pregăti alimente ca la carte sunt uimitoare. Pizza este una dintre cele mai bune pe care aţi gustat-o vreodată. Trebuie neapărat să mergeţi la faimosul Da Michele, unde blatul este subţire şi pizza Margherita uşor de digerat. Un alt loc pentru o cină savuroasă este L’Europeo dei Mattozzi unde patronul Alfonso Mattozzi pregăteşte „plăcinte“colorate, glazurate cu mozzarella şi cu sos roşu mătăsos. Dar pentru o pizza cu adevărat de neuitat, luaţi funicularul pentru a ajunge în cartierul istoric Vomero la Pizzeria La Notizia, unde pizza este uşoară şi crocantă, un amestec perfect de sos şi brânză. Secretul? Aici se folosesc puţine ingrediente, dar de cea mai bună calitate.

Călătorie pe vulcanul activ

Planificaţi o incursiune în oraşul antic Pompei. Ghidul vă conduce pe străzile unde veţi vizita forumul şi vilele ridicate de către împăraţii romani. Tot aici se află Templul lui Apollo, Templul lui Vespasian şi casa Băilor Termale. Săpăturile sunt încă în curs şi, recent, a fost descoperită Casa Brăţării de Aur şi fântânile din grădina domusului roman. Mai nou, în zonă se produce vin exact ca în oraşul vechi. Rezultatul? „Villa dei misteri”, un vin extrem de fin, care este învechit în butoaie de stejar şi distribuit într-o ediţie limitată. În zilele senine veţi zări din golful Napoli şi silueta vulcanului Vezuviu care, în ciuda puterii sale distructive, este îndrăgit de turişti şi de localnici. Din 1944 doarme sub atenta supraveghere a geologilor care îi măsoară tot timpul temperatura şi vă aşteaptă la altitudinea de 3.000 m, chiar pe craterul său.

Cele mai frumoase plaje

Insula Capri găzduieşte Plaja Marina Grande care inspiră veneraţie şi poftă de vacanţă. De cum veţi ajunge aici cu hidroavionul sau cu feribotul, veţi găsi un peisaj încântător, plaje nisipoase, dar şi perle în golfurile Pebbles, Gorges şi Pebbly. Marina Piccola este un alt moment de splendoare de pe ţărm! Aceasta este situată în apropiere de Portul Marina Grande şi de Piazzetta din Capri. Vă încântă cu sunetul calm al valurilor care ţopăie pe nisipul alb, iar apa de un albastru deschis şi cerul mereu colorat de parasailinguri îndeamnă oaspeţii la distracţie. Locul este şi preferatul localnicilor şi vizitatorilor datorită petrecerilor de pe plajă şi hotelurilor de top, înconjurate de restaurante şi cafenele. Ischia este un loc idilic, plin de viaţă, cu plaje presărate cu pietricele şi roci spectaculoase. De aici veţi zări casele colorate şi vilele care coboară spre Marea Mediterană. Dacă preferaţi o plajă mai liniştită, alegeţi Fornillo de pe insuliţa Positano, cu adevărat uimitoare, pitorească şi relaxantă. Veţi avea parte de festinuri cu fructe de mare, dar şi de puţin divertisment.

Bijuterii, delicatese şi vinuri selecte

Nu trebuie să vă depărtaţi prea mult de centrul aglomerat pentru a descoperi faimoasele bijuterii de coral de la Torre del Greco şi produsele din piele: pantofi, genţi de mână şi haine, o mare parte dintre ele fiind fabricate în Italia de Nord. Napoli are, de asemenea, şi multe magazine de antichităţi, majoritatea sunt situate pe Via Santa Maria di Constantinopoli. Via San Gregorio din apropiere este căptuşită cu magazine cu scupturi lucrate manual, inclusiv numeroase scene cu Naşterea Domnului. Străduţele din apropierea micului bulevard Spaccanapoli sunt ticsite cu ateliere artizanale de toate tipurile. Exploraţi şi pieţele de-a dreptul îmbietoare cu jambon, brânză de toate tipurile, pâine preparată în casă, ciocolată şi prăjituri. În multe dintre aceste magazine, veţi găsi unele dintre cele mai bune vinuri italiene, ideale pentru a le lua la un picnic într-unul din parcurile din Napoli. În insula Capri, între Piazzetta Via Vittorio Emanuele şi Via Camerelle, veţi găsi buticuri faimoase cu parfumuri, pantofi şi antichităţi. Tărâmul este cunoscut şi pentru sandalele lucrate manual şi hainele lejere de vară. Din Coasta Amalfi achiziţionaţi hârtie artizanală produsă în moară de hârtie.

Senior Voyage Napoli debut pe 3 octombrie

Grand Hotel La Panoramica 4* -de la 335 euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu demipensiune, apă şi vin la masă, o excursie opţională în Napoli, asistenţă turistică.

Hotelul este complet renovat şi se află în zona centrală a golfului Napoli, în apropiere de Castellammare di Stabia, la câţiva kilometri de Herculaneum. De aici aveţi o privelişte superbă asupra insulei Capri şi vulcanului Vezuviu. Christian Tour, www.christiantour.ro tel. 021.369.98 35.

Resort cu răsfăţ la spa

Grand Hotel Parkers 5* -de la 556 euro/pers., 7 nopţi cazare, bilet de avion, tarif informativ: de la 219 euro/pers. Hotelul este amplasat chiar în centrul oraşului şi îmbină eleganţa cu relaxarea la centrul SPA cu saună, baie turcească şi masaje. La restaurantul George, amplasat chiar la ultimul etaj, bucătarul-şef Baciot oferă arome mediteraneene şi îşi încântă oaspeţii cu fructe de mare şi delicii cu peşte. Cea mai frumoasă experinţă este să încerci un trabuc cubanez alături de un pahar cu rom la Cigar Corner al Bidder’s Bar, să guşti şampania de la Champagneria şi să îmbini vinurile sofisticate cu cinele la Villa Matilde. Detalii pe www.ghidhoteluri.ro, tel. 031.226.33.25.

Grota albastră, miracolul din Capri

Grădină mediteraneană a raiului, plină de flori colorate şi frumos parfumate, de lămâi şi de mirodenii, insula Capri are câte puţin din Veneţia şi Paris. Plusează cu atmosfera liniştită şi oamenii boemi, care fac poftă turiştilor să se întoarcă iar şi iar. După o plimbare cu funicularul ajungeţi în Piazza Umberto I (pe care localnicii o răsfaţă piazzetta) unde vă bucuraţi de îngheţata de după-amiază care capăta o altă aromă dacă este asezonată cu bacio – pupicul italienesc. Cu bărcuţa ajungeţi şi la Grota Albastră, unde apa scaldă interiorul în nuanţe de safir albastru. Planificaţi vizita după-amiaza când razele soarelui, trecute prin apa mării, luminează feeric peştera.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-01

Mai multe imagini:
Napoli - delicatesa italiană
zoom
Napoli - delicatesa italiană
zoom
Napoli - delicatesa italiană
zoom

Napoli - delicatesa italiană
zoom
Napoli - delicatesa italiană
zoom
Napoli - delicatesa italiană
zoom

Napoli - delicatesa italiană
zoom
Napoli - delicatesa italiană
zoom
Napoli - delicatesa italiană
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...