2017-01-22 18:27


Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii

 |  17:29
Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii

Lovitură durăpentru una dintre cele mai vechi organizaţii criminale din lume, mafiaitaliană. După ce timp de mai mult de jumătate de secol “sindicatul crimeiorganizate” a râs în nasul FBI-ului şi agenţiilor politieneşti din SUA careîncercau să-i pună capac, producând daune umane şi materiale fără precedent,cele mai bogate şi mai puternice reprezentante mafiote, Cele Cinci Familii dinNew York: Lucchese, Genovese, Gambino, Bonano şi Colombo, s-au trezit subasaltul FBI. Pe lângă acestea, au fost vizate şi familia De Cavalcante din NewJersey şi familia Patriarca din New England.

Agenţii FBIau arestat 127 de persoane într-o singură zi, în cea mai mare şi maispectaculosă operaţiune antimafia, din ultimele şase decenii. În raidurile FBI,la care au participat 800 de agenţi şi politişti, au picat temuţi capi mafioţi,dar şi cei care se ocupau de treburile murdare – de la şantaj, colectare de taxe de protecţie,prostituţie la bătăi, jafuri, crime. Arestările au avut loc pe baza a 16rechizitorii în patru jurisdicţii diferite. Nouăzeci şi unu de membri şiasociaţi ai acestora, inclusiv opersoană din Italia, au fost acuzaţi de crime federale care includ conspiraţie,incendieri, extorcare, trafic de droguri, jocuri de noroc ilegale, extorcare defonduri de muncă şi crime care datează din 1981, potrivit Departamentului deJustiţie SUA. Printre numele unor capi mafioţi arestaţi se numără Bobby Vernace-Gambino, Anthony Russo- Colombo, ToddLaBarca-Gamabino, Vincenzo Frogiero, Jack Rizzocascio, zis Pocnitura, JohnAzzarelli, zis Bani Gheaţă. Alţi 36 de suspecţi au fost acuzaţi pentru rolurilelor în presupuse activităţi criminale,persoane care au lucrat în calitate de funcţionari pentru sindicatele crimeiorganizate. În acest caz, ca exemplu a fost dat un om descris ca fiind un"soldat în familia Genovese" care colectata bani de la lucrătoriiportuari, după ce muncitorii primeau primele lor anuale de Crăciun. Cele 127 depersoane, inclusiv mai mulţi membri de rang înalt şi o mare parte dinconducerea familiei Colombo, sunt în prezent în arest. Patru dintre cei acuzaţiau fost anterior în stare de arest.

"Arestărilede azi marchează un pas important în perturbarea activităţilor ilegale ale CosaNostra", a spus procurorul general Eric Holder, referindu-se laorganizaţia criminală pe numele său italian. "O parte dintre acuzaţiiprivesc infracţiuni «clasice» pentru mafioţi, precum eliminarea rivalilor, darşi crime fără nici un sens", a explicat Holder. El a descris cazul a douăvictime care ar fi fost ucise într-un bar public din cauză că au vărsat băuturăpe masa unul şef mafiot. Este vorba de Bobby Vernace, unul dintre şefiiclanului Gambino, acuzat că i-a ucis pe cei doi.

“Legeatăcerii” nu mai funcţionează

Mişcareaautorităţilor vine pe fondul preocupărilor legate de o posibilă revenire acrimei organizate, în condiţiile crizei economice şi în ciuda cooperăriimafioţilor cu organele legii. Clanurile anihilate controlau transporturilenavale din trei state: New York, New Jersey şi Rhode Island. Potrivitanchetatorilor, mafioţii câştigau astfel sute de milioane de dolari anual dinafacerile locale prin intermediul taxelor de protecţie şi cu ajutorulfuncţionarilor publici corupţi, prosperând sub oblăduirea "legii tăcerii"– Omerta. Holder a descris fenomenul ca fiind "o ameninţare majoră pentrubunăstarea economică a acestei ţări". "În zilele noastre, Omerta estemai mult un mit decât realitate", a declarat Janice Fedarcyk, directoradjunct FBI. Începând cu dezertarea unui şef important în 1991, masi mulţiinformatori au slăbit reţeaua mafiotă din New York. Mărturiile acestordezertori au dus la pedepse cu închisoarea de lungă durată pentru oameni-cheiedin organizaţiile criminale. Aşa au şi reuşit anchetatorii să aibă acces lainformaţiile dorite pentru rechizitorii, după luni întregi de filaj,interceptări telefonice, infiltrări ale agenţilor sub acoperire. Foştii membriai mafiei, care au înregistrat mii de ore de discuţii cu şefii familiilormafiote, au asistat, de asemenea, în cadrul anchetei.

Deschidereacătre victoriile FBI împotriva mafiei italieneşti a fost iniţiată de mărturiaunui membru al clanului Gamabino la începutul anilor '90 care a dus laarestarea celebrului John Gotti, şeful clanului Gambino, condamnat pentru zecide crime comandate. Alphonse D’Arco, capul familiei Lucchese, arestat şi el, arecunoscut că a "cooperarat cu guvernul federal" începând din 1991. Unfostul membru al mafiei, Salvatore Vitale, a fost condamnat la închisoare înoctombrie după ce oficialii federali şi procurorii au lăudat activitatea sa de“agent dublu”. Vitale, care a fost arestat în 2003, a dat informaţiiautorităţilor despre cel puţin 11 crime, care au dus la acuzaţii împotrivafamiliei Bonanno din New York. Mai mult, averile familiilor mafiote din SUA aucunoscut un puternic declin în ultimii zece ani, ca rezultat al mărturiilor îninstanţă ale informatorilor, care au început să rupă codul tăcerii în ultimiiani. Vechea mafie pare să fii dispărut, iar cei care azi se mai pretind mafioţinu sunt decât umbre palide ale marilor capi mafioţi de altădată.

“Cei cincicare au speriat New Yorkul”ClanulGenovese

Originilefamiliei criminale Genovese sunt la începutul anilor 1900, atunci cand câtevagrupări de cartier s-au unit în cadrul familiei Morello. Este una dintre celecinci familii care controlează crima organizată din New York. Clanul Genovese acunoscut numeroase destructurări pe măsură ce membrii săi au fost acuzaţi şicondamnaţi la lungi perioade de închisoare. Cu toate acestea, la ora actuală,familia Genovese este cea mai puternică familie mafiotă din SUA, controlânddiverse activităţi economice ilicite nu numai în New York, ci şi New Jersey,Atlantic City şi Florida. Este rivalizată în numărul de membri doar de familiaGambino cu care a avut chiar o alianţă de scurtă durată în anii '70, întreruptăde supraexpunerile publice ale lideruui John Gotti, care n-au fost pe placulgrupării Genovese.

Clanul Gambino

Una dintrecele mai importante “Cinci Familii” din New York, grupul Gambino a fost cel maiinfluent în anii 1980, strâns legat de o gamă largă de activităţi infracţionalede la traficul de droguri, spălare de bani, cămătărie la prostituţie. Doi şefiau fost arestaţi. Familia Gambino a fost botezată după numele lui CarloGambino. El a fost cel mai puternic dintre capii celor “Cinci Familii”. Secrede chiar că Gambino ar fi avut o influenţă importantă din culise asupracontrolării familiei Lucchese. Familia a fost preluată de John Gotti, unuldintre cei mai prolifici lidei mafioţi ai tuturor timpurilor, decedat îninchisoare în 2002. Înfluenţa familiei se întinde până în California.

ClanulLucchese

ClanulLucchese s-a impus în urma vestitului război mafiot Castellamarese, cu Gaetano"Tommy" Gagliano ca şef numit şi cu Gaetano "Tommy"Lucchese "subşef". După moartea lui Gagliano din 1953, Lucchese preiaconducerea, remarcându-se pe parcursul anilor pentru foarte buna reputaţie, datfiind că nu a primit niciodată o condamnare pentru crimă. Activităţile iliciteau vizat în special zona vestimentară şi a tirurilor. Lucchese a transformatclanul într-unul dintre cei mai puternici membri ai Comisiei – un fel de guvernal mafiei din SUA. Cu peste 130 de membri, grupul rămâne puternic, în ciudafaptul că a fost lovit greu de arestările a cinci şefi în anii 1990.

ClanulColombo

Una dintrecele mai tinere familii din top cinci, cunoscută pentru luptele brutale. Ceimai mulţi dintre şefii săi se află în spatele gratiilor. Departamentul deJustiţie al SUA a declarat că restul conducerii a fost prinsă în raidul de joi.Cunoscută iniţial sub numele de Clanul Profaci, bazele sale au fost puse în anii1920 de Joseph Profaci, dispreţuit de mulţi dintre membrii familiei.Organizaţia a trecut prin trei războaie interne. Al treilea război a izbucnitîn 1991, când s-a încercat subminarea puterii capului Carmine Persico, aflat înînchisoare. Războiul s-a încheiat în 1993, după moartea a 12 lideri mafioţi.Chiar dacă unii au speculat că acestă familie şi-ar reclădi din umbră puterea,este greu de crezut că mai poate fi ce a fost odată.

Clanul Bonano

FamiliaBonano a fost numită după şeful ei, Joseph "Joe Bananas" Bonano, deorigine siciliană care, la 26 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri capimafioţi ai tuturor timpurilor. Războiul Bonano sau "Banana Split" aînceput atunci când Comisia l-a retrogradat pe Bonano la statutul de "subşef",după ce a comandat în anii ’60 asasinarea unor mari gangsteri, precum CarloGambino, Thomas Luchesse şi Sam Giancana, şi a fost trădat. Bonano s-a retrasşi a cedat Comisiei toată averea sa, în valoare totală de 2 miliarde de dolariîn 1968. Deşi slăbit de multe acuzaţii, clanul a încercat să-şi reia gloria subconducerea lui Joseph Massino, care a determinat reprimirea în Comisie, darcare a devenit primul lider mafiot informator al FBI în 2004. În 1981, un agentFBI, Donnie Brasco, s-a infiltrat în rândurile sale.

Legilecrimei

Printrepuţinele lucruri cunoscute ca urmare a “scăpărilor” unor membri care au colaborat cu autorităţile seregăsesc câteva dintre legile nescrise ale crimei organizate după care s-aughidat, de-a lungul timpului, “oamenii de onoare”.

Omerta - Legeatăcerii

Omerta esteregula sau codul care interzice transmiterea sau divulgarea informaţiilorreferitoare la anumite activităţi, în special cele despre activităţile de crimăorganizată.

Termenul de omertaeste de origine siciliană, lingviştii susţinând că originile sale s-ar afla înlatinescul humilitas - umilinţă, care, prin alterare dialectică, a devenit cutimpul umirta, apoi omerta. Codul a fost adoptat de sicilieni cu mult timpînainte de apariţia Cosa Nostra. Omerta este o atitudine de extremă loialitate faţă de cauza mafiei. Trădareaeste considerată ruşinea maximă pentru un membru, iar pedeapsa este una singură- moartea. Nu este permis să vorbeşti poliţiei şi să torni un membru al mafiei,indiferent că este un inamic personal, sau să divulgi secretele mafiei,indiferent de natura ameninţărilor.

Omertaimplică „interdicţia categorică de cooperare cu autorităţile statului saurecurgerea la serviciile sale, chiar şi atunci când cineva a fost victima uneiinfracţiuni”. Dacă cineva este condamnat pentru o infracţiune pe care nu acomis-o, el trebuie să facă închisoare fără să dea poliţiei informaţii despreinfractorul adevărat, chiar dacă infractorul real nu are nici o legătură cu mafiaînsăşi. Un “om de onoare” trebuie să fie umil, să nu epateze şi să aratesupunere totală şefului şi să răzbune orice atac îndreptat asupra unui membrual familiei. Cea mai populară definiţie din Codul Omerta - “Cine face apel lalege împotriva colegilor săi este fie un prost, fie un laş. Cine nu poate aveagrijă de el însuşi fără protecţia poliţiei este un laş. Este trădare săvorbeşti despre un infractor, chiar dacă acela a săvârşit o infracţiuneîmpotriva ta, deoarece nu există prejudiciu în violenţă. Este mişelesc şinevrednic să trădezi un om pe care l-ai agresat pentru că dacă el serecuperează, trebuie să te aştepţi în mod absolut natural să se răzbune pe tine“.Cu toate acestea, Legea tăcerii şi-a pierdut din forţă după ce tot mai mulţimembri ai mafiei au colaborat cu autorităţile, mai ales în ultimele douădecenii.

Cele 10 coduri mafiote

1. Nimeni nuse poate prezenta direct unui om de onoare. Trebuie să existe o a treia persoană care să facă introducerea.

2. Niciodatăsă nu te uiţi la soţia unui prieten sau om de onoare.

3. Niciodatăsă nu fii văzut în compania unui poliţist.

4. Nu trebuiesă intri în cluburi sau în baruri.

5. Să fiimereu pregătit pentru a îndeplini ordinele date de Cosa Nostra - chiar dacăsoţia ta este pe punctul de a naşte.

6. Trebuie săfii întotdeauna punctual.

7. Soţiiletrebuie tratate cu respect.

8. Atuncicând eşti întrebat ceva, răspunsul nu trebuie să conţină decât adevărul.

9. Nu poţilua bani care aparţin unor sau uneia dintre familiile mafiote.

10. Oameniice nu pot intra în Cosa Nostra: oricine are o rudă sau un apropiat în poliţie,oricine nu respectă codurile morale şi care are un comportament urât, oricineare o rudă care a trădat deja mafia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08

Mai multe imagini:
Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii
zoom
Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii
zoom
Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii
zoom

Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii
zoom
Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii
zoom
Nici mafia nu mai e ce a fost. Caracatiţa crimei organizate americane. Gangsterii familiilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo şi Bonano au ajuns după gratii
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image