2019-01-22 06:29


Nume rare la Ghost Gathering II. Cultura underground pune stăpânire pe Capitală

 |  15:36
Nume rare la Ghost Gathering II. Cultura underground pune stăpânire pe Capitală

Ediţia a doua a Festivalului Ghost Gathering, care va avea loc între 12 şi 13 iunie, în Grădina Japoneză a Parcului Herăstrău din Capitală, aduce în România nume rare din spaţiul artistic underground, ca Universe 217 şi Chaostar, a explicat, pentru ziarul PUTEREA, Mihnea Cristian Badea, organizatorul evenimentului. În plus, festivalul nu este doar o succesiune de recitaluri muzicale, ci implică activităţi educative, turistice, ecologice, dar şi promovarea unor valori autohtone şi schimbului intercultural.

Puterea: Ce înseamnă Ghost Gathering Fest pentru România şi prin ce se diferenţiază faţă de alte evenimente care înglobează manifestări neofolk, darkwave sau metal?

Mihnea Cristian Badea: În faza iniţială, Ghost Gathering a reprezentat o alternativă a evenimentelor de tip urban, un eveniment complex, ce nu se vrea doar o succesiune de recitaluri muzicale, ci încorporează factorul tradiţional şi chiar factorul educativ prin intermediul activităţilor conexe. Proiectul de început, mai restrâns, a avut loc în Valea Cerbului (Buşteni) sub numele OST Mountain Fest, fiind primul .  

Având o componentă ecologică prin parteneriatul cu Asociaţia Mai Mult Verde, prima ediţie a  OST Mountain Fest a avut parte de cronici excelente în presa din ţară şi chiar în presa internaţională de specialitate. Datorită problemelor logistice, a doua ediţie s-a ţinut la Râşnov, iar a treia la Bucureşti, sub numele OST FEST, festival care anul trecut a fost cotat ca fiind cel mai important eveniment dedicat muzicii rock/metal, însă îndepărtându-se total de conceptul iniţial. Aşadar, am simţit nevoia continuării unui proiect care să scoată publicul din spaţiul strict urban şi astfel a avut loc prima ediţie GHOST FESTIVAL de la Râşnov, continuând primele două proiecte OST Mountain Fest.  Această primă ediţie a Ghost Festival, a renunţat la stilul muzical exclusiv al primelor proiecte, aducând pe scenă trupe de neofolk, celtic folk, medieval, ambiental, darkwave şi metal, diferenţiindu-se în acest fel de alte evenimente de gen, mai ales datorită faptului că păstrează încă o puternică componentă underground.  Trebuie spus că unul dintre scopurile proiectelor iniţiate de noi este de a susţine scena autohtonă underground, prin asocierea în acelaşi lineup a numelor româneşti cu nume ale scenei internaţionale, iniţiind astfel un tip de workshop comun, cu componenta interculturală.

Puterea: Evenimentul va avea loc în Parcul Herăstrău, în Grădina Japoneză. Care va fi legătura dintre festival şi natură? Prin ce se va evidenţia?

Mihnea Cristian Badea: Grădina Japoneză a Parcului Herăstrău este de departe cel mai bun loc în care se putea organiza acest festival, având în vedere două aspecte: A - lipsa disponibilităţii de deplasare a publicului în zona Râşnov, pe fondul unei crize economice accentuate prin care trece ţara. B - păstrarea într-un cadru natural, chiar dacă acest cadru natural se află  în spaţiu urban. Această locaţie reprezintă un spaţiu ideal pentru a fi „sacralizat de cultură, de artă.”  Iniţiativa are ca scop scoaterea publicului din spaţiul domestic şi mobilizarea în scopul consumului de cultură. Alături de muzică, în premieră anul acesta, Ghost Gathering va prezenta o piesă de teatru excepţional regizată de Alexandru Robert Nagy, premiată cu 7 premii la Festivaluri de teatru din ţară.

Puterea: Cum va fi completată scena muzicală prin activităţi turistice, expoziţii de arte vizuale şi meşteşuguri? (aşa cum scrie pe ghostgathering.ro)

Mihnea Cristian Badea: Evident că, odată cu aducerea în Capitală a festivalului, o parte dintre activităţile gândite iniţial nu vor mai putea fi realizate. Încercăm să completăm această lipsă prin invitarea unor artişti plastici care să-şi prezinte lucrările, fie ele şi accesorii vestimentare sau obiecte mici de ceramică, dar păstrând calitatea lucrului făcut de mâna artistului profesionist. De asemenea, în limita posibilităţii, vom pune la dispoziţia agenţiilor de turism spaţii de prezentare a locaţiilor specifice turismului cultural. Anul acesta şi-au anunţat prezenţa grupuri de străini din Bulgaria, Grecia, Italia, Marea Britanie şi posibil şi din alte ţări, aşa că avem tot interesul să facem cât mai bine cu putinţă cunoscute frumuseţile României şi valorile tradiţionale.

Puterea: Descrierea online a festivalului face referire şi la promovarea valorilor autohtone. Îmi puteţi detalia care va fi strategia organizatorilor în această privinţă?

Mihnea Cristian Badea: La această întrebare am răspuns în câteva paragrafe de mai sus, revin însă cu detalii. Suntem interesaţi să ajutăm artiştii români care se exprimă neconvenţional, aducându-i pe aceeaşi scenă alături de artişti consacraţi. În acest fel, cota lor creşte existând posibilitatea de fi acceptaţi în cadrul festivalurilor importante din afara ţării. De asemenea, participarea la un asemenea eveniment reprezintă o bună oportunitate de promovare în cadrul parteneriatelor media pe care le avem pentru Ghost Gathering. Anul acesta, avem onoarea să-l avem oaspete pe Christos Antoniou, muzician şi compozitor grec, absolvent al Conservatorului londonez, cu al său proiect avangardist gothic/darkwave/opera rock CHAOSTAR. Pentru noi, această prezenţă reprezintă o mare realizare, pentru că prezenţa proiectului CHAOSTAR este ceva rar şi s-a putut realiza numai datorită specificului aparte a Festivalului Ghost Gathering. Vă daţi seama că şi pentru artiştii români ce vor împărţi scena cu Christos Antoniou & Chaostar, acest moment unic nu poate fi decât extraordinar!

Puterea: Ce alte evenimente mai pregătiţi în viitorul apropiat şi căror sectoare de public se adresează?

Mihnea Cristian Badea: Avem mai multe proiecte în curs de desfăşurare, în orice caz, în viitor, vom încerca să realizăm, pe lângă concerte obişnuite, proiecte culturale în care să implicam cât mai mulţi artişti din cât mai multe zone ale culturii, nu numai muzică, ci şi teatru, performing, literatură, arte plastice etc. Sperăm ca la ediţia viitoare, Ghost Gathering să concretizeze şi mai mult intenţiile noastre, să putem oferi consumatorului de cultură o paletă cât mai complexă de activităţi. Din păcate, o mare problemă în România o reprezintă lipsa sponsorilor la acest gen de evenimente, non-mainstream, orientate către artă experimentală, mai greu accesibilă publicului larg. Sperăm ca, în viitor, şi în Romania să existe mai multă implicare din partea instituţiilor publice şi a sectorului privat pentru susţinerea acestui tip de activităţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: GhostGathering, festival, Chaostar, Universe217
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...