2017-01-17 04:42

SPECIAL


O descoperire surprinzătoare. Trei motive pentru care devii mai deştept la bătrâneţe

 |  16:58
O descoperire surprinzătoare. Trei motive pentru care devii mai deştept la bătrâneţe
Dacă ai început săalbeşti, ai şi motive de bucurie: mintea umană se dezvoltă pe măsura înaintăriiîn vârstă. De fapt, vârsta de mijloc ar putea fi vârful performanţei cerebrale,potrivit unui volum publicat de Barbara Strauch, editor la New York Times.

Bazându-sepe celemairecente cercetări în domeniu, Barbara Strauch arată în"The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of theMiddle-Aged Mind" (Viaţa secretă a creierului matur: Talentelesurprinzătoare ale minţii la vârsta mijlocie) că teza conform căreiacapacitatea creierului s-ar diminua la vârsta mijlocie este un mit. Iatămotivele pentru care, în această perioadă a vieţii, activitatea cerebrală esteîmbunătăţită şi moduri prin care o puteţi aduce la cel mai bun nivel,relateazăYahoo Shine.

Creierul se extinde

Înciuda popularei concepţii conform căreia pierdem mii de celule din creier odatăcu înaintarea în vârstă, cercetările arată că acestea continuă să se dezvoltepe parcursul vârstei mijlocii (40-68 de ani), în special la nivelul învelişuluineuronilor, numit mielină, care ajută la stabilirea unor conexiuni în vedereadezvoltării simţului de orientare.

Pentrudezvoltarea neuronilor, sunt recomandate exerciţiile fizice, în special celeaerobice. Sportul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, inclusiv la nivelulcreierului, ceea ce contribuie la regenerarea celulelor din girusul dinţat - oimportantă zonă a creierului pentru procesele de memorare şi învăţare -, dar şia altor neuroni. Încercaţi să faceţi exerciţii aerobice, inclusiv să mergeţi înritm alert, timp de 30 de minute pezi.

E mai probabil caacum să folosiţi ambele jumătăţi ale creierului

Înţelepciunea vârstei mijlocii nu se datoreazănumai experienţei, ci şi unor schimbări la nivelul creierului. Spre deosebirede tineri, care tind să-şi folosească doar partea dreaptă sau stângă acreierului, cei aflaţi la vârsta mijlocie tind să le folosească pe ambele.Astfel, ei pot judecamaibine asupra unei situaţii şi desprinde mairepede concluzii.

Cercetărilearată însă că la această vârstă creşterea nivelului de glucoză din organism,asociată cu procesul normal de îmbătrânire, duce la inflamaţie, care afecteazăanumite părţi ale creierului, precum girusul dinţat, încetinind procesulcognitiv.Ajutaţi-vă mintea să rămână ageră reducând consumul de dulciurişi consumând alimente precum cartofii dulci şi cerealele integrale, care combatcreşterea glicemiei.

Este posibil săgândiţi mai creativ

Sepoate ca lobul frontal, responsabil cu concentrarea, să se micşoreze odată cuînaintarea în vârstă. Acest lucru înseamnă că atenţia vă va fidistrasămaiuşor şi veţi avea probleme cu amintirea unui nume. Pe dealtă parte, mai puţină concentrare poate fi benefică, permiţându-vă să găsiţisoluţii mai creative la probleme. Studiile au arătat că o minte mai puţinconcentrată poate fi mai creativă, deoarece este mai probabil să facă legăturiîntre idei ce nu par să aibă vreo legătură unele cu altele.

Încercaţisă practicaţi activităţi care vă solicită mental cel puţin o dată pe săptămânăpentru a vă menţine neuronii activi.Studiile au arătat că oamenii care auactivităţi de petrecere a timpului liber ce implică procesarea de informaţii,precum lecţiile de pian sau învăţarea unei noi limbi străine, sunt de două orimai puţin predispuşi la Alzheimer decât cei care nu au astfel de preocupări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-04-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image