2017-01-17 13:06

SPECIAL


O expoziţie de costume şi bijuterii purtate de Maria Callas, vernisată la New York VEZI IMAGINI

 |  12:36
O expoziţie de costume şi bijuterii purtate de Maria Callas, vernisată la New York VEZI IMAGINI

Expoziţia"O femeie, o voce şi o legendă", ce prezintă costume de scenă, rochiişi bijuterii care au aparţinut cântăreţei de operă Maria Callas, va putea fivizitată de publicul larg începând de miercuri, la New York.

Organizată de Institutul cultural italian în colaborare cuConsulatul general al Greciei şi cu Fundaţia Stavros Niarchos, expoziţiapermite vizitatorilor să vadă o parte importantă a colecţiei create depreşedintele Asociaţiei Maria Callas, Bruno Tosi.

Pot fiadmirate costume de scenă celebre, precum rochia purtată de cântăreaţasupranumită "La Divina" în opera "Tosca", pusă în scenă deFranco Zeffirelli în 1965, sau alte două costume purtate de Violetta, eroinadin "La Traviata", interpretată de Maria Callas la New York în 1956şi în 1958.

Toatecostumele datează de după anul 1953 sau au fost retuşate, după ce artista, carecântărea la un moment dat 108 kilograme, a slăbit 40 de kilograme, lainsistenţele regizorului de film şi de teatru Luchino Visconti.

"Avea oînălţime de 1,73 metri şi o talie de 58 de centimetri", a declarat BrunoTosi. "Iar în 1956 a fost inclusă în topul 10 al celor mai elegante femeidin lume".

Printrecelelalte obiecte expuse se află o cămaşă şi o fustă neagră create de YvesSaint-Laurent, pe care Maria Callas le purta adeseori în perioada în care eradirectoarea prestigioasei Julliard School din New York, în perioada 1971 -1972, dar şi coliere din cupru aurit, al căror design a fost realizat de PierPaolo Pasolini, cu care a turnat "Medeea", singurul ei film.

De la moarteadivei, în septembrie 1977, la vârsta de 53 de ani, Bruno Tosi a cumpărat lalicitaţie sau de la diverşi particulari peste 60 de costume de scenă alelegendarei soprane, peste 70 de scrisori, mii de fotografii şi articole scrisedespre ea şi diverse înregistrări.

Bruno Tosi aprecizat cu această ocazie că întreaga colecţie va fi donată oraşului Veneţia, care va inaugura în 2012 un muzeu dedicatcelebrei cântăreţe.

Maria Callas,care s-a născut la New York, în 1923, a fost una dintre cele mai celebresoprane ale lumii. Ea a murit la vârsta de 53 de ani, la Paris, după ce a trăit retrasă în ultimii anide viaţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image