2017-01-16 23:46

SPECIAL


O nouă metodă de evitare a sarcinilor multiple

 |  18:24
O nouă metodă de evitare a sarcinilor multiple

Medicii suedezi auprezentat o nouă metodă care reduce considerabil riscul de dezvoltare a unorsarcini multiple după fecundarea in vitro (FIV), cu menţinerea unor şanseexcelente de procreere.

Pânăla această descoperire, obstetricienii din clinicile de fertilizare asistatăobişnuiau să transferemaimulţi embrioni în uter cu scopul de acreşte şansele de a obţine cel puţin un fetus viabil, dar sarcinile cu maimulţi fetuşi (sarcini multiple, n.r.) antrenează apariţia unor riscuri atâtpentru sănătatea mamei, cât şi a bebeluşilor.

Graţieunei ecuaţii matematice ce are la bază patru criterii (vârsta mamei, numărul deovule şi de stimulări ovariene, tentativele trecute de fecundare in vitro şicalitatea embrionilor), medicul Jan Holte a reuşit să scadă de 13 ori numărulnaşterilor multiple în Clinica “Carl Von Linne” din oraşul suedez Uppsala,informeazăMediafax.

Prinacestmodel, "atunci când a venit timpul pentru a transferaembrionii, dacă vedem că riscul de a obţine gemeni este prea mare, transferămun singur embrion şi îi congelăm pe ceilalţi", a explicat medicul suedez.

Într-uninterval de patru ani (2004-2007), clinica sa a implantat 3.410 embrioni.Modelul matematic descoperit a permis reducerea frecvenţei de apariţie asarcinilor cu gemeni, obţinute în urma FIV, de la 26% la doar 1,9%.

Înacelaşi timp,ratade succes (naşteri prin embrioni necongelaţiimplantaţi) s-a redus de la 29,1% la 24,6%. În cazul sarcinilor cu embrionicongelaţi, această rată a scăzut şi mai puţin, de la 31,1% la 30,7%.

"Embrionulsuplimentar transferat în mod obişnuit în numeroase clinici de fertilizare dinlumea întreagă creşte extrem de mult riscul de obţinere a unor gemeni, darcreşte cu foarte puţin şansa de obţinere a unei sarcini viabile", aexplicat Jan Holte.

Nouametodă,utilizată de acum în cinci clinici (patru în Suedia şi una în Italia), a fostprezentată, la Stockholm, în cadrul congresului organizat de European Societyof Human Reproduction (ESHRE).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image