2018-12-10 06:19


O simulare a Big Bangului demonstrează imposibilitatea călătoriei în timp

 |  17:49
O simulare a Big Bangului demonstrează imposibilitatea călătoriei în timp

Universitatea din Maryland, SUA, găzduieşte nici mai multnici mai puţin decât versiunea unui model artificial al Big Bangului. Ei bine,un model al urmărilor sale, de fapt.

Dispozitivul construit pentru realizarea acestuiexperiment, nu mai mare de 20 de micrometri (sau microni - 1x10-6metri), nureproduce, desigur, explozia în sine, ci simulează modul în care lumina şitimpul s-au comportat din momentul manifestării scânteii care a născutUniversul.

Potrivit fizicianului Igor Smolyaninov, de laUniversitatea din Maryland, observând maniera în care lumina se deplaseazăprintr-un metamaterial (material artificial cu proprietăţi inexistente înnatură), cercetătorii au reconstruit modul în care spaţiu-timpul s-a dilatat dela manifestarea Big Bangului. Rezultatele obţinute explica mişcarea unidirecţionalăa timpului, dar sugerează şi imposibilitatea călătoriilor temporale.

În studiul lor, inginerii Igor Smolyaninonv şi Yu-Ju Hungau construit un metamaterial prin modelarea unor fâşii de plastic pe unsubstrat din aur, spre care au lansat apoi o rază laser. Deoarece matematicaspaţiilor electromagnetice (care descriu metamaterialul) este similară cumatematica teoriei generale a relativităţii (enunţată de Albert Einstein şicare descrie spaţiu-timpul), maniera în care lumina a călătorit prinmetamaterial este analogă cu traseul - sau “linia de univers” - unei particulemasive din spaţiul bidimensional (2+1) Minkowski. Spaţiul Minakowski estecontextul matematic în care se formulează cel mai convenabil teoria relativităţiirestrânse a lui Einstein.

Aşa cum au explicat fizicienii, urmările unui evenimentde tip Big Bang se manifestă în metamaterial atunci când tiparul razelorluminoase evoluează înspre sensul z, temporal, al modelului. Această situaţieimită naşterea timpului cosmologic, care se îndepărtează de Big Bang în direcţiadilatării Universului. După Big Bangul simulat, razele luminii au adoptat o mişcareimperfectă, fiind împrăştiate de diferitele defecte ale fâşiilor de plastic,până ce au atins o puternică stare de entropie (dezordine). Acest comportamentreprezintă săgeata termodinamică a timpului, sugerând că entropia tinde săsporească într-un sistem izolat.

Cercetătorii au arătat că noul model de reprezentare atimpului poate oferi perspective interesante şi în sensul călătoriei temporale,care implică trasee cronologice circulare (closed timelike curves - CTC).CTC-urile sunt acele linii de univers (adică dimensiunile spaţiale şi ceatemporală) care formează cercuri astfel încât să revină la locul/momentul depornire. Iniţial, Smolyanivov a crezut că, dacă va construi un metamaterial încare lumina să se mişte în cerc, atunci va crea CTC-uri. Dar, aplicând, adescoperit că există restricţii asupra posibilităţilor de mişcare a luminii înmodelul creat. Deşi unele tipuri de raze pot reveni la punctele de pornire, elenu pot urma dimensiunea temporală corectă. În contrast, acele raze care percepaceastă dimensiune nu se pot mişca circular. Concluzia cercetării a fost aceeacă natura pare să se opună traseelor cronologice circulare, ceea ce face călătoriaîn timp imposibilă, cel puţin pentru modelul în cauză.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...