2017-01-19 00:23

SPECIAL


Oameni de ştiinţă, omorâţi de propriile invenţii

 |  18:25
Oameni de ştiinţă, omorâţi de propriile invenţii

Aceştia sunt oamenii minunaţi care prin prismadescoperirilor au schimbat lumea, dar au fost destul de ghinionişti încât sămoară sau să se rănească în timp ce făceau diferite experimente. Beneficiileaduse ştiinţei de către ei sunt incredibile şi majoritatea din lista noastră audeschis uşile către cele mai mari descoperiri ale omenirii.

Sir DavidBrewster

Sir David Brewster a fost un om de ştiinţă şi scriitorscoţian. Optica şi polarizarea luminii erau domeniile sale de cercetare. Opticaeste un domeniu unde ai nevoie de o vedere excelentă. În 1831, Sir David a pusîn practică un experiment chimic care aproape l-a orbit. A rămas cu vedereaafectată până la sfârşitul vieţii. Sir David Brewster este cel mai cunoscutpentru inventarea caleidoscopului - jucăria care a fascinat milioane de copii,de-a lungul anilor.

AlexanderBogdanov

Aleksander Bogdanov a fost un fizician, filosof,economist şi scriitor de SF din Rusia. În 1924, a început experimentele cu transfuziilesangvine. După ce şi-a făcut singur 11 transfuzii, a anunţat că şi-a stopat cădereapărului şi şi-a îmbunătăţit vederea. Din nefericire, Bogdanov a uitat săverifice starea de sănătate a donatorului pe care îl folosea. În 1928, el a făcuto transfuzie cu sânge infectat cu malarie şi tuberculoză,care l-a ucis la scurt timp.

KarlScheele

Scheele a fost un chimist farmaceutic care a descoperitmulte elemente chimice. Cele mai notabile descoperiri ale sale sunt oxigenul,molibdenul, tungstenul, manganul şi clorina. De asemenea, a inventat un procesfoarte asemănător cu pasteurizarea. Avea însă prostul obicei de a-şi gustadescoperirile, dar a supravieţuit după ce a înghiţit cianură. N-a avut acelaşinoroc când a fost vorba de mercur.

Elizabeth Ascheim

După moartea mamei sale, Elizabeth Fleischman Ascheim s-amăritat cu doctorul familiei, Woolf. Acesta era entuziasmat de descoperirearazelor X, de către Wilhelm Conrad Rontgen. Soţia sa a devenit la fel deinteresată şi în cele din urmă a renunţat la slujba de bibliotecară, pentru a-şicontinua cercetările în domeniul electricităţii. Într-un final, ea şi-a cumpăratun aparat pentru radiografii, pe care l-a depozitat în biroul soţului ei, caredevenise astfel primul laborator cu raze X din San Francisco. Oferindu-se pe eiînşişi drept voluntari, cei doi au experimentat ani întregi radiografiile. Dinpăcate, n-au realizat şi efectele lipsei de protecţie la razele X, iarElizabeth a avut parte de o moarte cumplită, din cauza cancerului care s-a răspânditextrem de rapid în tot corpul.

Jean Françoisde Rozier

Jean François a fost profesor de chimie şi fizică. În1783, a fost martor la primul zbor cu balonul, eveniment care l-a făcut sădevină fascinat de zbor. După ce a efectuat mai multe zboruri de test, folosindo oaie, un pui de găină şi o raţă, s-a urcat el însuşi în primul balon cu aercald, conceput să zboare având un echipaj la bord. A ajuns la o altitudine deaproape 100 de metri folosind aparatul care funcţiona pe bază de aer cald.Ulterior, a vrut să zboare pe deasupra Canalului Mânecii, pentru a trece dinFranţa în Anglia. Din păcate, balonul umflat cu gaz şi aer cald s-a prăbuşit.

SirHumphry Davy

Sir Humphry Davy a fost un genial chimist şi inventatorbritanic, însă s-a afirmat destul de târziu. Ca ucenic, era concediat frecventdin cauza exploziilor provocate în timpul diverselor experimente. Obişnuia săinhaleze tot felul de gaze, în timp ce lucra cu ele. Din fericire, aceastăpasiune a dus la descoperirea proprietăţilor anestezice ale protoxidului deazot. Din păcate, acelaşi obicei l-a dus în pragul morţii, de nenumărate ori.Otrăvirile frecvente l-au transformat într-o legumă pentru ultimii 20 de ani aivieţii. Anterior îşi pierduse permanent şi vederea, după o explozie provocatăde tricloramină.

MarieCurie

Marie Curie, împreună cu soţul ei, Pierre, au descoperitradiul, în 1898. Şi-a petrecut restul vieţii studiind radiaţiile şi terapiilecu radiaţii. Expunerea constantă la radiaţii a îmbolnăvit-o de leucemie, boalăcare i-a provocat decesul, în 1934. Marie Curie este prima şi singura persoanăcare a primit două Premii Nobel pentru ştiinţă, în două domenii diferite,chimie şi fizică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
08 Apr 2011

Cam aiurea. Documentati-v a ceva mai serios si nu m ai scrieti prostii. Un ab solvent de bacalaureat v- ar da cu articolul in cap asa cum ii torni unui ch elner supa in cap daca e plina de muste. O zi bun a !

Adauga un comentariu

Random image