2018-12-19 05:39


Oameni de ştiinţă puţin cunoscuţi care au schimbat lumea

 |  19:01
Oameni de ştiinţă puţin cunoscuţi care au schimbat lumea

Putem spune, într-oviziune minimalistă, că întreaga noastră istorie se rezumă la două mari direcţiiale existenţei: supravieţuirea şi explicarea lumii înconjurătoare, până lastele. Savanţi precum Darwin, Newton, Einstein şi Galileo sunt acceptaţi deaproape orice pământean ca stâlpi ai progresului ştiinţific. Dar nepopular nuînseamnă neapăratşi lipsit de importanţă, în termeni ştiinţifici.

Ibn Al-Haytham /Alhazen (965-1040)

Născut în Basra, Irak,al-Haytham a fost un om de ştiinţă şi un matematician de origine arabă saupersană, de la graniţa secolelor X-XI. Savantul musulman a adus contribuţiinotabile în domenii precum matematica, anatomia, astronomia, medicina,filosofia şi fizica. Totuşi, de departe cea mai importantă activitate acercetătorului musulman Alhazen a fost studiul asupra opticii, concretizat printratatul de optică în şapte volume “Kitab al-Manazir” (Carte de optică). Totomul de ştiinţă irakian a vorbit pentru prima oară despre camera obscură şi apus bazele dezvoltării microscopului şi chiar principiilor optice ale arteirenaşcentiste. Microscopul şi-a găsit ulterior utilizări esenţiale în medicină,microbiologie şi chimie.

Richard JordanGatling (1818-1903)

Gatling a fost uninventator american din secolul al XIX-lea, care şi-a împrumutat numele invenţieisale de căpătâi, cea despre care se poate afirma, pe bună dreptate, că a revoluţionatarta războiului. Este vorba despre arma Gatling, prima mitralieră funcţionalădin istorie. Gatling a inventat arma de foc rotativă după ce a remarcat cămajoritatea soldaţilor care luptau în Războiul de Secesiune mureau, maidegrabă, de boală decât din cauza rănilor împuşcate. Arma Gatling era formatădin şase ţevi montate pe o ramă de tip revolver, avea calibrul 0,42 şi putealansa 616 proiectile în două minute. Dintre acestea, mai mult de jumătate îşiatingeau ţintele. Conflictul armat avea să cunoască o revoluţie din anul 1865,atunci când Armata SUA a achiziţionat piesa şi a început să o folosească.

Thomas Midgley(1889-1944)

Inventatorul americanThomas Midgley a schimbat cu certitudine faţa lumii, dar nu neapărat într-unsens fericit. El a descoperit că îmbogăţirea cu plumb a petrolului înlăturaefectul de detonaţie pe care motoarele maşinilor alimentate cu acesta îlmanifestau. Dar aplicarea la scară largă a noii metode a condus la serioaseprobleme de sănătate în toată lumea. Tot Midgley se face responsabil dedezvoltarea ulterioară a hidrocarburilor clorinate şi fluorinate (CFC), uniidintre cei mai destructivi compuşi atmosferici de asătzi şi un elementdeterminant al încălzirii globale. Se spune despre cercetător că “a avut asupraatmosferei un impact mai mare decât orice alt organism din istorie”.

John Bardeen (1908-1991)

Puţini pământeni sepot lăuda cu un Premiu Nobel în palmares. Americanul John Bardeen a câştigatdouă de-a lungul carierei sale în fizică şi inginerie electrică. În anul 1956,împreună cu doi colegi, Bardeen a inventat tranzistorul electric, o creaţiedespre care putem spune fără teama de a greşi că a facilitat dezvoltareaaproape oricărui dispozitiv electronic folosit în lumea modernă. De asemenea,descoperirile din 1972 ale americanului asupra superconductivităţii au făcutposibilă întrebuinţarea tomografului şi a aparatului de rezonanţă magnetică înmedicină.

Tim Berners-Lee (n.1955)

Nu exagerăm spunândcă acest articol ar fi fost imposibil în versiunea online, dacă americanul TimBerners-Lee nu ar fi turnat fundaţia World Wide Web-ului ca aplicaţie decomunicare pe când lucra la CERN, Laboratorul European de Fizica Particulelor.Lee a refuzat să îşi patenteze invenţia şi a preferat să o dăruiască, pur şisimplu, omenirii. Ştim cu toţii felul în care internetul a revoluţionat, deatunci, comunicarea interumană, viteza transferului de informaţii şi eficienţacomerţului la scară globală. Comunicarea a intrat într-o cu totul nouă eră graţieingeniozităţii acestui cercetător.

Sursa :stiintasitehnica.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...