2019-03-26 02:19


Oamenii din Paleolitic ştiau să fabrice făină

 |  17:52
Oamenii din Paleolitic ştiau să fabrice făină

Ideea bineconsolidată că, înainte de apariţia agriculturii, oamenii aveau o alimentaţie săracăîn carbohidraţi şi foarte bogată în carne a primit o lovitură: un grup decercetători italieni afirmă că vânătorii-culegători din Paleolitic mâncau “făinoase”.

LaInstitutul Italian pentru studiul Preistoriei şi al Protoistoriei,paleontologii au analizat urmele de uzură şi resturile de plante găsite pepietre de măcinat vechi de 30.000 de ani descoperite în Rusia, Italia şiRepublica Cehă. Ei consideră că aceste obiecte erau folosite pentru zdrobireaunor alimente vegetale, precum rizomi de papură sau de ferigă, bogaţi înglucide complexe, de tipul amidonului.

Cercetărilesugerează că oamenii paleolitici ştiau chiar să facă faină - un proces complex,implicând recoltarea rizomilor, uscarea lor şi măcinarea, urmate de gătire,pentru a obţine un aliment digerabil. Aceste alimente, cu conţinut mare decalorii, i-ar fi ajutat să reziste condiţiilor grele de viaţă, inclusiv schimbărilordrastice ale climatului.

Specialiştiisusţin că este pentru prima dată când pe asemenea unelte de piatră sunt găsiteurme de substanţe vegetale, iar faptul că, până în prezent, s-a crezult caoamenii din Paleolitic trăiau aproape exclusiv cu carne se datorează uneimanipulări greşite a pieselor arheologice descoperite: curăţarea acestora prinspălare, la puţin timp după ce sunt dezgropate, îndepărtează resturile infimede compuşi vegetali, care ar putea aduce informaţii valoroase asupra alimentaţieioamenilor primitivi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-12-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...