2018-12-18 15:39


Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!

Guvernul ucrainean a cerut României pe un ton iritat să nu mai emită paşapoarte pentru etnicii români din regiunile Transcarpatia. Atacul a venit în paralel cu legiferarea limbii „moldoveneşti” în Ucraina, legiferare care a fost întâmpinată de declaraţia ministrului de externe Andrei Marga că România „nu acceptă limba moldovenească”.

Dincolo de diplomaţia înaltă şi replicile guvernamentale, în regiunea Odessa există un loc în care oasele românilor ies din pământ. În satul Eschipolos, lacul Sasîc a săpat în mal şi a scos la iveală sicriele şi oasele românilor.

Teritoriul lui Ştefan cel Mare

Regiunea Odessa din Ucraina cuprinde în prezent teritoriul Basarabiei istorice, adevărata Basarabie  mărginită de Delta Dunării, Marea Neagră şi limanul Nistrului. Aici se găsesc vestitele cetăţi Chilia şi Cetatea Albă ale lui Ştefan cel Mare. Regiunea s-a aflat multă vreme sub stăpânirea turcilor, iar în 1812 diplomaţii Ţarului Alexandru al II-lea au creat o confuzie între Basarabia de la Dunăre şi Marea Neagră şi Moldova dintre Prut şi Nistru. Extinderea numelui de Basarabia asupra a jumătate din principatul medieval al Moldovei a dus la anexarea din anul 1812. Satele din regiune poartă nume turceşti, greceşti sau ruseşti: Cartal - Orlovka, Gliboke - Eschipolos, Kamîşovka - Hagi Curda, Utkonosovka - Edec Burnu; însă toate acestea sunt şi au fost locuite majoritar de români. După anexarea din 1812, regiunea Basarabiei istorice a revenit sub administraţie românească pentru scurtă vreme între anii 1859 şi 1878. Regiunea a făcut în continuare parte din Rusia ţaristă până în anul 1918, după care a avut acelaşi destin cu Basarabia dintre Prut şi Nistru, rămânând sub stăpânire sovietică până la apariţia Ucrainei în 1992.

Oase care ies din pământ

Partea veche a cimitirului din Eschipolos (Gliboke) este înţesată de cruci care poartă inscripţii în limba română scrise cu litere chirilice. „Aici odihneşte Mihai Gogo”, „Aici odihneşte robul lui Dumnezeu” - acestea sunt inscripţiile de pe crucile cimitirului vechi din Eschipolos (Gliboke). Anii înscrişi pe cruci încep de la 1790 până la 1890. Crucile de piatră sunt îngropate până la jumătate şi iarba înaltă până la brâu le acoperă şi mai mult. Cimitirul se găseşte pe malul lacului Sasîc, lac afectat de o serie de lucrări hidrotehnice din perioada sovietică. Malul pe care se găseşte cimitirul vechi s-a surpat şi a scos la iveală mai multe sicrie şi oasele celor înmormântaţi. Autorităţile locale cunosc situaţia, însă nimeni nu face nimic. Oasele românilor care ies din pământ la Eschipolos sintetizează perfect situaţia românilor din regiunea Odessa. Autorităţile ucrainene au suprimat orice fel de manifestare a presei în limba română, aproape au dispărut şcolile cu predare în limba română care supravieţuiseră perioadei sovietice. În prezent, în şcoala din Eschipolos limba română se studiază ca limbă străină, două ore pe săptămână. Mai mult, denumirea oficială este de „limbă moldovenească”. Asta în condiţiile în care majoritatea locuitorilor satului s-au declarat „moldoveni” la recensământul din anul 2011.

Limba română şi limba moldovenească

Parlamentul de la Kiev a votat, într-o primă lectură, cu o majoritate de 234 de voturi din cele 226 necesare, proiectul de Lege privind limbile regionale, care va consolida în mod semnificativ statutul limbii ruse, vorbită în mare parte a Ucrainei, inclusiv la Kiev. Acest proiect de lege menţionează, de asemenea, ca limbi regionale, în afară de limba rusă, limbile minorităţilor de pe teritoriul ucrainean, între care română şi moldovenească.

Considerarea limbii române şi aşa-zisei limbi moldoveneşti ca fiind două expresii lingvistice diferite este un gest neprietenesc la adresa României, a declarat senatorul Viorel Badea după votul de la Kiev. „Este o abordare neprietenească pe care România nu o va recunoaşte”, a declarat Viorel Badea pentru Radio Chişinău. Senatorul român a menţionat că „peste tot în lume există o singură limba românească, limbă pe care o recunoaşte gramatica Academiei române, limbă pe care o cunosc lingvişti români şi internaţionali. Orice altă tentativă de a crea o nouă limbă o considerăm practic o tentativă de soriginte stalinistă care are ca finalitate încercarea de a-i bulversa pe români oriunde s-ar afla”.

„Nu există diferenţe între limba moldovenească şi limba română încât este rezonabil ca, din punct de vedere românesc, să spunem simplu că există o limba română care este vorbită în diferite provincii. România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, distinctă de limba română.”

ministrul afacerilor externe, Andrei Marga


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-04

Mai multe imagini:
Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!
zoom
Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!
zoom
Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!
zoom

Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!
zoom
Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!
zoom
Oasele românilor ies din pământ. GALERIE FOTO!
zoom


TAGURI: oase romani, pamant, viorel badea, guvernul ucrainean
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIDOS
11 Iun 2012

Am mai spus : noi romanii suntem un popor genial ; de cand incepem sa vorbim , de cand ne nastem, deja , vorbim doua limbi : romana si moldoveneasca !
MARIA
11 Iun 2012

"Didos",ai probleme grave cu sanatatea,esti confuz ,amesteci" limbile",da-le in alta parte,i-a-ti pastilele...........
Random imageUltimele stiri


loading...