2019-03-26 02:52


OCCRP: În 2017, democrația mondială va fi supusă unor provocări imense

 |  13:01
OCCRP: În 2017, democrația mondială va fi supusă unor provocări imense

OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project - Asociația Internațională a Jurnaliștilor pentru Demascarea Corupției și Crimei Organizate) consideră că anul acesta democrația mondială va fi supusă unor provocări imense, fiindcă „multe state occidentale culeg roadele celor două decenii de alunecare spre plutocrație”. (Plutocrația este o formă de guvernare în care puterea –politică, decizională- se concentrează în mâinile celor bogați).

„Prea multe sisteme publice au fost subminate și mai mult de ingerința banilor în politică, în decursul anului 2016. Puterea popoarelor nu o mai balansează pe cea a magnaților extremiști, care influențează alegerile locale și naționale. Prea multe alegeri au fost polarizate, pătate de dezinformări și manipulări. Alegătorii, tot mai neîncrezători în sursele clasice de informare, se orientează tot mai mult spre media non-tradițională (rețele de socializare – n.r.) și aleg lideri ostili nu doar la adresa media independente, dar chiar critici ai valorilor democratice fundamentale”, atrage atenția OCCRP.

Organizația consideră că „Realitatea pe care o consideram evidentă se spulberă și nu mai putem agrea cu toții ce este adevărat și ce e fals. Unii se străduiesc din greu să creeze confuzie, dar un lucru este cert: există corupți, indivizi capabili de acte distructive, pentru folosul propriu. Întotdeauna a fost mai ușor să dărâmi, decât să construiești, iar uneori reclădirea este imposibilă”.

Soluția OCCRP: „Trebuie să ne raliem în lupta împotriva corupției și a forțelor distructive. Putem începe prin acceptarea faptului că lumea e dereglată, iar schimbarea este, uneori,  o necesitate dureroasă. Ea (schimbarea) trebuie privită ca o succesiune de morți și renașteri. Oamenii au dreptul de a cunoaște adevărul, de a realiza consecințele dramatice ale prefacerilor dramatice la care asistăm, dincolo de perdeaua de dezinformări, propagandă și manipulări”.

Aici intervine rolul OCCRP: „Întrucât media tradițională nu le oferă oamenilor informațiile de care au nevoie, ei se orientează spre alte surse; OCCRP este sursa preferată de mulți, atunci când vine vorba de corupția și infracțiunile comise de liderii din întreaga lume. În 2016, articolele OCCRP au atras 45 de milioane de cititori (…). Din păcate, suntem depășiți de numărul crescând de media dedicate promovării unei viziuni distorsionate a realității, prefabricate pentru a servi interese de grup. Asta, în cazul fericit, întrucât există media al căror scop este propaganda și dezinformarea. Ne confruntăm aproape zilnic cu atacuri la adresa credibilității noastre – atacuri pe care nu le putem contracara, neavând resursele necesare. (…) Dar, rămâne optimiști, încrezători că și informația bună poate deveni virală, iar oamenii buni o pot folosi, pentru a face lucruri bune (…)”.

OCCRP este organizația de presă care a publicat seria de dezvăluiri cunoscute drept „Dosarele Panama” (Panama Papers) și a cooperat cu alte organizații precum Transparency International sau The Open Society Justice Initiative pentru a crea platforme care să-i ajute în activitate pe jurnaliștii de investigație.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-01

TAGURI: occrp, crima organizata 2017, coruptie 2017
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
01 Ian 2017

CE MESAJ BATAIE DE JOC..........DUPA CE S-A FURAT 27DE ANI CICA SA LUPTAM CONTRA CORUPTIEI>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>NU,MESAJUL CORECT AR FI CONFISCATI PROPRIETATILE MAFIOTILOR....CINE A AVUT DE-A FACE CU MAFIA PLUTO-CRATIEI SA RAMANA FARA AVERE..........CUM FACI SA LUPTI CONTRA CORUPTIEI CAND POLITICA JUSTITIA,SERVICIILE PRACTIC TOATA TARA E CONDUSA DE MAFIOTI.........SCRISUL DE ARTICOLE EGAL CU ZERO...JURNALISTII SUNT SI EI CU BOTNITA LUCREAZA LA MOGULI.........VEZI SA NU...IMEDIAT....MARMOTELE SI CIOCOLATA
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...