2018-10-20 11:38


Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!

Deşi în repetate rânduri am scris şi am atras atenţia organelor competente, pe reţelele de socializare şi în presă, despre faptul că în Pădurea Băneasa şi în alte zone verzi din apropierea Capitalei sunt tăiaţi copacii tineri, nimeni nu a făcut şi nu pare că va face ceva în acest sens.

Pădurea Băneasa are o suprafaţă de 1.060 de hectare, din care 330 de hectare se află în proprietatea statului român şi 730 de hectare reprezintă proprietate privată, retrocedată conform prevederilor Legii funciare. Cu toate că de săptămâni bune n-a fost o furtună şi n-au bătut vântoasele, pădurea Băneasa arată ca după o vijelie serioasă. La fiecare pas, întâlneşti crengi mari şi sănătoase, rupte, copăcei tineri culcaţi la pământ şi, din loc în loc, vreascuri adunate, numai bune de încărcat şi de pus pe foc, pentru că între timp s-au şi uscat. Mai mereu, la sfârşit de săptămână, în pădure se aud zgomote de topor, semn că cineva taie copacii. Cei care locuiesc în cartierul Greenfield, în apropierea pădurii, spun că adesea văd mai multe persoane cum rup crengile copacilor, le lasă o săptămână să se usuce, apoi le încarcă în camionete. „Înţeleg ca atunci când se curăţă pădurea de uscături să se întâmple aşa ceva, dar acum nu e cazul, se plânge un locatar din zonă. Cine face curat, strânge crăcile, nu le lasă ca după uragan. Veniţi să vedeţi, sunt crengi care au fost rupte încă verzi! Apoi lăsate să se usuce, ca să fie mai uşoare. Fotografiaţi! Nu există o pază a pădurii, care e aurul nostru verde! Eu am cumpărat un apartament aici special pentru pădure. Dar o să rămânem fără ea!”

Copacii se taie cu „aprobare”

E sfârşit de săptămână şi unii dintre bucureşteni au ales o plimbare prin pădurea Băneasa. Însă nu toată lumea a venit să respire aer curat şi să se relaxeze. Unii au treabă! Cinci sau şase indivizi rup cu spor tot ce le cade în mână, slujindu-se şi de câte un topor sau o bardă. Muncă, nu glumă! A devenit un obicei, în special sâmbăta, să-şi ia fiecare, exact ca la „împinge tava”, material lemnos direct din pădure. Chipurile sunt uscături. Nu vorbim aici de săracii care vin tocmai din Voluntari, cu un cărucior de butelii şi pun cinci-şase vreascuri în el, ci de aceia care rup înadins copacii tineri şi îi încarcă în camioanete sau în Dacii-papuc.

Uscăturile respective sunt adunate, după ce au fost rupte crengile cu o săptămână, două în urmă. Se văd încă frunzele verzi pe ele, semn că au fost tăiate când erau vii. Acesta este procedeul. Întâi se ucid copacii tineri, mai uşor de cărat, apoi, după ce devin „uscături” sunt tăiaţi cu drujba şi încărcaţi în maşini. Nimic mai simplu! Şi de ce să nu fie simplu dacă nimeni nu-i întreabă nimic?!

Am solicitat un răspuns autorităţilor în privinţa acestei chestiuni şi ni s-a răspuns că unii dintre cei care taie pădurea de zor au aprobare de la Primăria din Voluntari, respectiv  „2,0 mc de masă lemnoasă”. Numai că acea camionetă ARO, pe care am văzut-o noi, de mai multe ori, era plină-vârf cu trunchiuri de copaci, cu mult mai mult decât se face referire în acte! Reprezentaţii Romsilva ne-au mai precizat că pentru 81 ha (nu se ştie exact pe unde sunt!) din biata pădure nu a cerut nimeni protecţie şi administrare, aşa că poate veni oricine s-o jumulească după bunul plac, apoi s-o vândă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-06

Mai multe imagini:
Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!
zoom
Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!
zoom
Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!
zoom

Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!
zoom
Pădurile din jurul Capitalei, rase de pe hartă. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: padure, distruse, padurea baneasa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


UN PAGUBIT, CONSILIER JUDETEAN ILFOV
02 Dec 2011

Pentru a puteti stii cine fura din padurea Baneasa, intrebati-l pe dl Apostol si dl Solovastru de sanctiunile aplicate padurarului Sindila, care din 2005 si pana in prezent, a reusit sa-si adauge la averea personala peste 15 ha de padure, pe care, in mare parte, a "chelit-o" in vederea construirii de vile. Deplasati-va pesonal la fata locului, cum de alfel a mai facut-o si alti reporterii, in spatele Academiei de Politie si ve-ti avea foarte mult de lucru
MARIANA_RADULESCU@HOTMAIL.COM
06 Dec 2011

Stimata doamna, poate aflati mai multe detalii de la Parchetul Ilfov si Politia Ilfov, sau ati aflat cum stau lucrurile si ati fost "rugata" de cei in drept sa nu le stricati imaginea
ACELASI PAGUBIT
11 Dec 2011

Domnule director Solovastru, Cat timp mai asteptati de nu procedati urgent la verificarea celor sesizate? Va este teama de Ghe. Tinel, Apostol C. Silvian I.? Daca nu puteti sa verificati aceste defrisari va laudati degeaba cu managementul de calitate al RNP. Poate aveti de gand ca viitorul director sa aiba ce va pune in carca dupa plecare dvs.?
UN ROMAN
07 Ian 2012

Domnilor abilitati, chiar nu va intereseaza macelul din paduri.Dormiti? De ce sunteti platiti (foarte bine) de catre noi, contribuabilii? Sa va faceti averi asa cum stiti voi si atat.
Random imageUltimele stiri


loading...