2018-11-19 21:58


Parlamentul European a suspendat transzacţionarea a 900 milioane de certificate CO2 ca să determine creşterea preţului

 |  19:03
Parlamentul European a suspendat transzacţionarea a 900 milioane de certificate CO2 ca să determine creşterea preţului

Parlamentul European (PE) a votat în favoarea suspendării tranzacţionării a 900 de milioane de certificate excedentare de CO2, în speranţa că preţul cu care se comercializează acestea se va mai redresa. Banii încasaţi de statele membre din vânzarea certificatelor sunt folosiţi pentru finanţarea unor investiţii de mediu. Decizia Parlamentului vine după ce aceeaşi măsuri a fost respinsă de legislativul comunitar cu doar trei luni în urmă.

Cele 900 milioane de certificate fac parte din totalul de 8,5 miliarde scoase la vânzare de UE pentru tot intervalul 2013-2020. Scopul declarat al acestei măsuri, de vânzare de certificate CO2, este de a încuraja firmele să investească în inovaţiile pentru reducerea poluării, se arată într-un comunicat al PE.

Eurodeputaţii au stabilit condiţii mai stricte pentru suspendare. Astfel, în situaţii excepţionale, Comisia Europeană poate să adapteze calendarul tranzacţiilor cu condiţia ca un studiu de impact să arate că sectoarele implicate nu se vor confrunta cu un „risc semnificativ” de delocare a companiilor în afara UE, precizează documentul.

Surplusul de permise pentru emisiile de CO2, cauzat de oferta excedentară iniţială şi de încetinirea creşterii economice, a determinat scăderea preţului tonei de CO2 pe piaţa certificatelor pentru emisia de gaze cu efect de seră, Emission Trading Scheme (ETS), acesta ajungând sub nivelul estimat când a fost creat acest sistem de comercializare. Ultimele preţuri de tranzacţionare sunt de aproximativ 4 euro/certificat. Suspendarea tranzacţionării celor 900 de milioane de permise, care ar fi urmat să fie scoase la licitaţie în următorii trei ani, are ca scop creşterea preţului tonei de CO2.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: CO, certificate, PE, emisii, poluare, pret
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...