2018-11-19 07:23


Perla Neagră din Banat: Legendarul Chester Williams despre Apartheid, Mandela şi România

 |  19:46
Perla Neagră din Banat: Legendarul Chester Williams despre Apartheid, Mandela şi România

Chester Williams este o figură legendară în Africa de Sud. Campion mondial în 1995 cu Springboks, cel poreclit „Perla Neagră” a fost folosit de Nelson Mandela pentru a eradica definitiv apartheidul, sistemul diabolic pus la cale imediat în Africa de Sud după Al Doilea Război Mondial pentru segregarea raselor. În vârstă de 42 de ani, fostul mare sportiv o antrenează de un an şi jumătate pe RCM Timişoara, căreia i-a adus deja un titlu în vitrină, iar acum se află în plină cursă pentru a-l cuceri pe al doilea.

Al treilea jucător de culoare din istoria naţionalei Africii de Sud, Williams şi-a făcut debutul în prima reprezentativă în 1993, iar în ciuda staturii sale deloc impozante (1,74 m, 84 kg) pentru un rugbyst, a reuşit să îşi câştige rapid statutul de jucător de bază. Meciul său de referinţă rămâne cel cu Samoa din sferturile Cupei Mondiale din 1995, atunci când a reuşit patru eseuri, pentru ca mai apoi să fie titular şi în confruntarea finală cu Noua Zeelandă disputată la Johannesburg în faţa a 63.000 de spectatori. Figura sa charismatică a devenit un liant între sport şi lupta pe care Mandela o avea împotriva rasismului. Ulterior, în 2009, a fost consultant pentru filmul Invictus în care au jucat Matt Damon şi Morgan Freeman, în timp ce un actor îl reprezenta pe jucătorul Chester Williams! Într-un interviu acordat ziarului PUTEREA, fostul mare jucător sud-african, desemnat cel mai bun antrenor din România în sezonul trecut, a vorbit despre începuturile carierei sale, dar şi despre România şi rugby-ul autohton.

Alin Huiu: Pentru mulţi, Chester Williams a devenit deja un idol, nu numai pentru performanţele din teren, ci şi pentru că a fost unul dintre oamenii care au rupt barierele rasismului în Africa de Sud. Cum a fost cariera de jucător profesionist la început?

Chester Williams: A fost incredibil de greu şi ar trebui să povestim mult despre asta. Totul începea dimineaţă, în jurul orei 4.00, atunci când luam autobuzul, apoi trenul pentru a merge la serviciu, după care aveam antrenament. Ajungeam acasă undeva în jurul orei 23.00, însă toate eforturile astea au meritat.

Ai debutat pentru Springboks în 1993, iar apoi în 1995, la Cupa Mondială, ai fost anunţat în lot, apoi ai renunţat din cauza unei accidentări, pentru ca mai apoi să revii şi să ajuţi la cucerirea titlului mondial ca unul dintre lideri. A fost un an monumental pentru cariera ta.

Am suferit o accidentare cu două săptămâni înaintea turneului final, la un meci amical cu Samoa. Căpitanul şi antrenorul m-au implorat să rămân alături de echipă şi să încerc să joc, dar răspunsul meu a fost negativ. Simţeam că e un moment foarte important pentru ţară, aşa că simţeam că nu voi putea face dreptate pentru comunitatea mea jucând accidentat, iar toată lumea să se uite cum singurul sportiv de culoare de pe teren să joace slab.

Cum s-a schimbat viaţa ta după ce ai câştigat Cupa Mondială?

A fost ceva nemaipomenit! Toată lumea voia un autograf de la mine, eram recunoscut peste tot unde mergeam. Chiar şi astăzi, fanii din Africa de Sud mă opresc pe stradă pentru poze şi autografe. E ceva special. Viaţa mea s-a schimbat complet, am devenit dintr-un jucător de rugby un erou naţional.

Ai avut o contribuţie şi pentru filmul Invictus” în care tema implica în special acel turneu final. Cum a fost acea experienţă?

Extraordinară! Am fost consultant tehnic pentru scenele de rugby. Am avut privilegiul şi onoarea de a juca alături de Clint Eastwood, Morgan Freeman şi Matt Damon pentru trei luni. În plus, aveam detalii despre ce s-a întâmplat în spatele meciurilor de rugby de atunci şi cum a reuşit Nelson Mandela să aducă unirea în ţara noastră.

Care a fost relaţia ta cu Nelson Mandela?

Una foarte bună, pentru că am avut un rol important ca şi jucător al naţionalei la Cupa Mondială. M-a invitat la masă acasă la el înaintea turneului, dar şi de câteva ori după Cupa Mondială, atunci când l-am vizitat împreună cu restul familiei mele.

„Mă simt excelent în România

Care a fost primul contact cu societatea din România şi care a fost impactul?

Chiar dacă am mai fost director tehnic la Bucureşti, am rămas impresionat de Timişoara. Oamenii de aici ştiu foarte multe despre rugby, iar prima oară când am aterizat la Timişoara, am fost aşteptat de mulţi reporteri la aeroport. Am ştiut că voi putea face performanţă aici, iar până acum am şi reuşit. Sper ca prezenţa mea să aibă un impact pozitiv pe termen lung asupra acestui sport în România.

Cum ai caracteriza în câteva cuvinte nivelul rugbyului din România. Tocmai ai devenit campion cu Timişoara la primul an. Care sunt planurile tale în Banat?

Se bazează în special pe partea fizică deoarece jucătorii români sunt masivi, eu am încercat să aduc şi un pic din stilul Emisferei Sudice pentru a mixa un pic. Ce-mi doresc eu aici? Să devenim cei mai buni din România şi sper să putem juca în Cupa Amlin în acelaşi timp.

Ce ţi-a plăcut în România?

Toată lumea de aici e alături de mine, iar asta mă impresionează. Mi-am făcut mulţi prieteni români aici, iar cea mai tare experienţă a fost atunci când am mers la schi cu ei. Nu o voi uita niciodată. Îmi place mult România, m-am adaptat, iar familia mea, atunci când a fost aici, a rămas impresionată şi chiar îmi doresc să o aduc aici pentru că, să fiu sincer, îmi lipseşte enorm de mult.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-14

Mai multe imagini:
Perla Neagră din Banat: Legendarul Chester Williams despre Apartheid, Mandela şi România
zoom
Perla Neagră din Banat: Legendarul Chester Williams despre Apartheid, Mandela şi România
zoom

TAGURI: chester williams, rugby, timisoara, romania, springboks, mandela
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...