2017-01-18 03:43

SPECIAL


Persoanele care suferă de insomnie, de şapte ori mai predispuse la accidente mortale

 |  17:18
Persoanele care suferă de insomnie, de şapte ori mai predispuse la accidente mortale

Persoanele caresuferă de insomnie sunt de şapte orimaipredispuse la accidentegrave sau chiar mortale, faţă de cele cu somn odihnitor, la nivel naţionalfiind aproape un milion de români cu tulburări de somn, a declarat preşedinteleSocietăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.

"Numărulcelor care suferă de tulburări de somn a crescut de trei ori în ultimii ani. ÎnRomânia nu există date oficiale despre incidenţa apneei obstructive în somn(SAS), însă, conform datelor estimate de către Societatea Română dePneumologie, există aproximativ un milion de pacienţi adulţi cu SAS, care nusunt diagnosticaţi dincauzalipsei de informare sau care suntnetrataţi din cauza dificultăţii accesului la tratament şi a costurilor maripentru achiziţia aparaturii. În toată ţara, în perioada 2004 - 2010, s-au făcutaproximativ 8.000 de diagnosticări, din care s-au tratat 2.500 depacienţi", a precizat Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presăorganizată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cuocazia Zilei Internaţionale a Somnului.

ZiuaInternaţională a Somnului este marcată în acest an pe 18 martie, sub sloganul"Dormi bine, creşti sănătos", tema reliefând importanţa somnuluipentru toate vârstele.

Problemelede somn constituie o epidemie globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţiia până la 45% din populaţia lumii. Majoritatea tulburărilor de somn pot fiprevenite sau tratate.

"Dinpăcate, până acum mai puţin de o treime dintre cei suferinzi caută ajutorspecializat. O mai bună înţelegere a condiţiilor de somn şi mai multe cercetăriîn această arie vor ajuta la diminuarea greutăţilor aduse societăţii detulburările de somn. Din păcate, în România, deşi se practică somnologia de 15ani, există două mari probleme: încă nu există competenţe recunoscute înspecialitate, iar Casa de Asigurări refuză să acopere o parte din costurileterapeutice absolut necesare bolnavilor", a spus Mihălţan.

ÎnRomânia sunt 49 de laboratoare de somnologie, atât în centrele universitareconsacrate, precum Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, cât şi înalte oraşe importante din ţară, a mai spus acesta. O problemă este că, pe lângă faptul că nuexistă suficiente laboratoare pentru stabilirea diagnosticului de apnee însomn, cele create nu sunt acreditate.

Investiţiaîntr-un astfel de laborator, în funcţie de tipul de laborator şi de dotare, sesituează între 8.000 de euro şi 30.000 de euro.

Laboratoarelebeneficiază de un somnograf pentru diagnosticul Sindromului de apnee în somn detip obstructiv, central şi mixt şi AutoCpap (un aparat pentru presiune continuăpozitivă, care, prin intermediul unei măşti speciale, împinge aerul şi ţinedeschise căile respiratorii superioare, corectându-se apneea şi implicitsforăitul), iar echiparea laboratorului este cea standard unei rezerve despital.

Sindromulde apneea obstructivă în somn (SAS) este o afecţiune a aparatului respiratorcaracterizată prin pauze respiratorii de cel putin 10 secunde, repetate şifrecvente în timpul somnului. Se manifestă prin somnolenţă excesivă în timpulzilei, tulburări de memorie şi concentrare, depresie, oboseală cronică,reducerea vigilenţei. Riscurile sociale şi medicale asociate cu apneeaobstructivă în somn netratată sunt accidente rutiere, accidente profesionaleşi/sau casnice, moarte subită în somn, hipoventilaţie diurnă, hipertensiunepulmonară, hipertensiune arterială sistemică, cord pulmonar cronic, atacuriischemice cerebrale sau coronariene, scăderea libidoului, impotenţă.

Potrivitunor statistici internaţionale, 71.000 de persoane au avut leziuni în fiecarean din cauza diverselor accidente provocate de lipsa somnului, 1.550 mor înaccidente legate de somn pe autostradă, 46% dintre ei raportează tulburări alesomnului care duc la absenţe de la serviciu, la evenimente sau erori la loculde muncă (comparativ cu 15% la cei care dorm sănătos).Statisticile internaţionale arată că pacientul tipic cu SAS este bărbat, arevârsta cuprinsă între 30 şi 60 de ani, suferă de obezitate (70% dintrepacienţii cu SAS), fumează şi are tulburări de somn, des identificate prinsforăit şi somnolenţă pe timpul zilei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image