2017-01-19 00:32

SPECIAL


Piramida alimentelor, înlocuită. Imaginea unei farfurii, noul ghid al americanilor pentru o alimentaţie sănătoasă

 |  17:00
Piramida alimentelor, înlocuită. Imaginea unei farfurii, noul ghid al americanilor pentru o alimentaţie sănătoasă

Tradiţionala piramidăa alimentelor a fost înlocuită cu imaginea unei farfurii, în care suntreprezentate proporţiile optime de fructe, legume, cereale şi proteine dindieta zilnică, cu ocazia prezentării la Washington a noului ghid pentru oalimentaţie sănătoasă.

Noulghid, lansat de Departamentul american pentru Agricultură (US Department ofAgriculture/ USDA) îi îndeamnă pe americanisă adopte o dietă zilnică încare fructele şi legumele să deţină o ponderemaimare decât întrecut, informeazăcnn.com.

Astfel,potrivit USDA, jumătate din acea farfurie trebuie să conţină fructe şi legume,iar cealaltă jumătate trebuie să conţină cereale integrale şi proteineprovenind din carne slabă. În imaginea prezentată de USDA se află şi un micbol, alături de farfuria principală, în care experţii americani sugereazăprodusele lactate cu un conţinut mic de grăsimi -lapte sau iaurt degresatsau semidegresat.

Nouaimaginea farfuriei zilnice, denumită MyPlate, a fost concepută pentru a le reamintiamericanilor nevoia de a adopta obiceiuri alimentare mai sănătoase, într-oepocă în careo treime dintre copiii americani şi peste două treimi dintreadulţii din Statele Unite sunt supraponderali şi obezi.

Laevenimentul organizat joi, la Washington, au fost prezenţi Tom Vilsack,secretarul de stat pentru Agricultură, primadoamnă a Statelor Unite,Michelle Obama, şi medicul chirurg Regina Benjamin.

Dealtfel, Michelle Obama a condus în ultimii ani o campanie naţională pentrupromovarea dietei sănătoase şi practicarea exerciţiilor fizice, intitulată"Let's Move", creată cu scopul de a reduce obezitatea infantilă peteritoriul american pe parcursul unei generaţii.

Scopulpentru care a fost creată MyPlate este de a simplifica informaţiile de ordinnutriţional, a spusprima doamnă a Statelor Unite. Totodată, MichelleObama a spus că noul logo nu va putea să pună capăt de unul singur epidemiei deobezitate care afectează această ţară. În opinia ei,copiii americani aunevoie de a duce un stil de viaţă activ, iar părinţii lor trebuie să rămânăvigilenţi,pentru a putea face alegerile alimentare corecte.

MyPlatereflectă, totodată, o altă schimbare care trebuie adoptată în dieta zilnică.Cerealele, care erau reprezentate cu precădere la baza precedentelor piramideale alimentelor, ocupă o poziţie mai puţin dominantăînnouafarfurie. Acest lucru nu înseamnă însă că USDA pune un accentmai mic pe carbohidraţi.

"Dinpunct de vedere nutriţional, carbohidraţii reprezintă centrul dieteinoastre", a declarat Marisa Moore, purtător de cuvânt al American DieteticAssociation. "Fructele reprezintă o sursă bună de carbohidraţi, iar celemai multe dintre legume sunt şi ele o sursă de carbohidraţi, ca şi pastele şiorezul. Ele vor fi prezente în continuare în dietă. Noul ghid reprezintă omajorare a cotei de legume şi fructe", a adăugat Marisa Moore.

MyPlatea fost concepută în concordanţă cu cele mai recente recomandări formulate înianuarie de USDA, potrivit cărora americanii trebuie să consume cerealeintegrale, nu cereale rafinate, precum orezul alb şi pâine albă, care suntlipsite de anumite nutrimente precum vitamine, fibre şi fier.

Ghidulde recomandări dietetice din 2010 le sugerează americanilor să consume maipuţine calorii, să îşi alcătuiască meniul astfel încât fructele şi legumele săocupe jumătate din farfurie, să reducă consumul de sare şi să bea apă, în locde băuturi carbogazoase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image