2018-12-11 17:57


Portocala mecanică, invenţia de la Recaş

 |  21:00
Portocala mecanică, invenţia de la Recaş

Nu are notorietatea marilor antrenori din fotbalul românesc. Nici măcar pe cea a unor fotbalişti mediocri care activează în prezent în Liga 1. Cu părinţi evrei, a fost asumat de unguri, iar ulterior de francezi, niciodată de ţara sa natală, în ciuda faptului că a fost antrenorul care a spart barierele în Europa.

Lucescu, Iordănescu, Pişti Kovacs şi Ienei. Este lista aleatorie a celor consideraţi cei mai mari antrenori autohtoni ai tuturor timpurilor. Cel care a fost Alexandru Elek Schwartz nu a apărut niciodată nici măcar la nominalizări. În Europa a devenit cunoscut după ce în timpul mandatului său naţionala Olandei a primit porecla “Portocala mecanică” pentru precizia jocului. De altfel, Schwartz este selecţionerul cu cel mai lung mandat din istoria postbelică a reprezentativei Olandei. În palmaresul său se mai regăseşte şi o finală a Cupei Campionilor, cu Benfica, pierdută însă în faţa Interului pregătit de Helenio Herrera. AS Monaco, Eintracht Frankfurt, FC Porto şi TSV Munchen 1860 se numără şi ele pe lista grupărilor aflate pe CV-ul tehnicianului născut în Recaş, oraş cunoscut acum în special datorită vinurilor.

A dat avocatura pe fotbal

Elek s-a născut în 1908, în localitatea Recaş, care însă atunci aparţinea de Imperiul Austro-Ungar. Fiul al unei familii de întreprinzători evrei, tânărul Schwartz intenţiona să urmeze o carieră de avocat, iar, conform Enciclopediei Banatului, în paralel se ocupa şi de desenele tehnice. Devenise însă cuprins de euforia fotbalului, care atunci făcea primii paşi în estul Europei. Primii ani ca fotbalist i-a petrecut la Clubul Atletic Timişoara, ulterior face pasul spre Kadima Timişoara, datorită originilor sale evreieşti. Şansa sa a apărut în 1932, atunci când Ripensia lui Dobay trebuia să efectueze un turneu în Franţa. “Criza generală şi situaţia economică dificilă apăsau greu asupra oamenilor. Conducerea clubului nostru începuse tratativele unui turneu în Franţa, în speranţa că acesta ne-ar putea salva din punct de vedere financiar”, afirma Ştefan Dobay. Pentru că la reunirea lotului nu s-au prezentat decât 14 jucători, cei de la Ripensia au decis să împrumute de la Kadima, iar printre cei selectaţi s-a numărat şi Elek, cel care şi-a plătit singur cheltuielile legate de deplasare. A fost momentul în care a şi decis să se stabilească în Franţa datorită nivelului ridicat al fotbalului. Şi-a găsit rapid un angajament la Hyeres, care pe atunci evolua în Ligue 1, iar mai târziu a mai evoluat pentru echipe precum AS Cannes, Racing Club Strasbourg şi Red Star Paris, hotărând să renunţe la cariera de sportiv la vârsta de 31 de ani. Norii celei de-a doua mari conflagraţii mondiale aveau să-l oblige să îşi ascundă originile, dar şi să ia o pauză pentru a evita orice problemă. Între 1940 şi 1948, Elek a stat în umbră şi a evitat contactul cu fotbalul profesionist.

Startul, tot în Franţa

După ce a căpătat paşaport francez, bănăţeanul şi-a început cariera de antrenor la AS Cannes (1948), după care a continuat la formaţii precum AS Monaco şi Le Havre. Prima experienţă în afara Franţei a fost SF Hamborn 07 din Germania, acolo unde a impresionat. În 1955, a avut un prim contact cu fotbalul olandez, însă doar pentru câteva luni, la Dordrecht, pentru că primise o ofertă de nerefuzat chiar de la campioana Germaniei, Essen. A rămas pentru doi ani la formaţia din North Rhine-Westphalia, iar CV-ul său deja impresiona. Oficialii federaţiei olandeze au venit personal în Germania. “Tu eşti omul pe care îl căutam”, i-au transmis aceştia. În 1957, Schwartz s-a mutat la Amsterdam.

Unchiul Elek

Într-un fotbal olandez mediocru la momentul respectiv, Schwartz a fost primit cu mult entuziasm. Vorbitor fluent a opt limbi, acesta a impresionat şi datorită calităţilor sale artistice. “Era foarte pasionat de istorie şi artă. Dincolo de talentul său ca antrenor, Unchiul Elek a fost un foarte bun pictor. Era hobby-ul său principal”, l-a descris presa olandeză. În şapte ani petrecuţi pe banca naţionalei, un record după 1945, Schwartz a reuşit să schimbe din temelii fotbalul din ŢaraLalelelor. Datorită jocului precis, reprezentativa batavă a primit supranumele de “Portocala mecanică”. În 1963, cu bănăţeanul pe bancă, Olanda învingea pentru prima oară în istorie Brazilia lui Pele, scor 1-0. În ciuda faptului că era văzut ca un idol, Elek Schwartz a hotărât să facă un nou pas în carieră.

Finala Cupei Campionilor

Oferta primită de la Benfica lui Eusebio şi Torres nu a putut fi refuzată. Cu titlul de campioni câştigat la pas şi cu un 5-1 absolut fabulos în sferturi, vulturii au ajuns până în finala Cupei Campionilor, unde au avut de înfruntat un adversar redutabil, Internazionale Milano, chiar pe arena Giuseppe Meazza. Cu inventatorul catenaccio la cârmă, gruparea italiană s-a impus cu 1-0, iar Elek a ratat şansa de a deveni primul antrenor român câştigător al unei cupe europene. Nu a putut suporta eşecul şi a revenit în Germania, la Eintracht Frankfurt, acolo unde a introdus sistemul 4-2-4, iar în 1967 a câştigat Cupa UEFA Intertoto după un meci spectaculos cu Slovan Bratislava. Este la un pas de o nouă finală europeană, Cupa Oraşelor Târguri (n.r. actuala Ligă Europa) numai că pierde incredibil cu 4-0 în deplasare la Dinamo Zagreb, asta deşi în meciul tur se impusese cu 3-0.

Ultimii ani

În 1969 revine în Portugalia, de data aceasta la marea rivală FC Porto, dar eşuează în cursa pentru un trofeu european, iar globetrotterul se întoarce pe drumul urmat în primii ani ai carierei: Olanda, Germania, Franţa. Ultima echipă, SR Haguenau, era cea a oraşului în care hotărâse să îşi petreacă bătrâneţea. O promovează până în divizia secundă, însă decide să renunţe şi să petreacă mai mult timp alături de familie. S-a stins din viaţă în anul 2000, în Franţa, însă niciodată nu uitase locul său natal, un mic orăşel din Banatul României.

Elek Schwartz

Data naşterii: 23 octombrie 1908 (Recaş)

Carieră fotbalistică: CA Timişoara, Kadima, FC Hyeres, AS Cannes, Racing Strasbourg, Red Star Paris.

Carieră de antrenor: AS Cannes, AS Monaco, Le Havre, SF Hamborn, Dordrecht, Rot-Weiss Essen, Olanda, Benfica, Eintracht Frankfurt, FC Porto, Sparta Rotterdam, 1860 Munchen, Racing Strasbourg, SR Haguenau.

Performanţe: campion cu Benfica (1965), finalist al Cupei Campionilor cu Benfica (1965), câştigător al Cupei UEFA Intertoto (1967).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-14

Mai multe imagini:
Portocala mecanică, invenţia de la Recaş
zoom
Portocala mecanică, invenţia de la Recaş
zoom

TAGURI: Alexandru_Elek_Schwartz , fotbal
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...