2017-01-22 05:48

SPECIAL


Porumbeii vă ajută să retrăiți copilăria

 |  21:00
Porumbeii vă ajută să retrăiți copilăria

În perioada în care au loc întreceri sportive cu porumbei voiajori există păsări care, din diferite motive, nu mai pot ajunge până la linia de sosire: ori cad secerați de oboseală, ori sunt victime ale unor animale domestice, câini sau pisici. În ultimul timp, au apărut pe internet numeroase apeluri ale unor cetățeni care au găsit astfel de porumbei răniți, purtând pe picioare inele de identificare cu numărul de concurs și inițialele proprietarului.

Pasărea trebuie să fie liberă

Unii dintre cei care au găsit din întâmplare un porumbel de rasă, l-au dus la veterinar, l-au repus pe picioare și apoi l-au transformat în animalele lor de companie. În privința acestui fapt, părerile sunt împărțite: cei mai mulți consideră că pasărea nu trebuie înapoiată proprietarului pentru că, din moment ce nu a fost în stare să-și termine cursa, acesta oricum nu mai are ce face cu ea și o va sacrifica. În cel mai bun caz, găsitorul o va vinde la târg pe câteva zeci de lei. Pe de altă parte, unii consideră că porumbelul nu prea se pretează ca animal de casă, locul lui nefiind închis, într-un apartament de bloc, ci alături de frații săi, în libertate. „Într-o zi, m-am trezit cu un exemplar superb la mine în curte”, povestește Ion Movilă din București. „L-am prins pentru că nu mai putea să zboare. Nu avea nici o rană. Era doar obosit. I-am dat apă, câteva firimituri de pâine și s-a înzdrăvenit. Dar nu mai voia să plece. Așa că l-am dus în Cișmigiu și l-am lăsat alături de alți porumbei. Eu nu puteam să-l țin, pentru că am 4 pisici și un câine”. Dacă locuiți la casă, o mână de porumbei voiajori, într-o volieră special amenajată pentru ei, poate fi alegerea potrivită. Chiar și la bloc, la etajele superioare, există persoane care și-au construit pe balcoane porumbare, cel mai probabil din nostalgia copilăriei petrecute la țară, dar și din dragostea pentru această minunată specie. „Mie mi se pare mai potrivit ca animal de casă un câine sau o pisică, pentru că nu sunt animale de grup, gregare și chiar apreciază o mângâiere și viața alături de om. Porumbelul este o pasăre care trăiește în grupuri. Eu cred că trebuie să fie acolo în albastrul cerului, alături de colegii de stol, nu prin casă, stingher. Până la urmă, e o chestiune de gusturi”, afirmă administratorul site-ului porumbei.ro.

Pot transmite boli grave!

Nu întotdeauna vecinii de bloc sunt de acord cu această pasiune a unora. Găinațul deteriorează caroseriile mașinilor, pervazurile ferestrelor și miroase urât vara. Prezenţe nelipsite şi pitoreşti din pieţele marilor oraşe, stolurile de porumbei pot cauza diferite neplăceri oamenilor. Îi vezi zburând pe deasupra clădirilor monumentale, aterizând pe capetele statuilor sau ferindu-se pe aleile parcurilor din calea copiilor. Turiştii se opresc, le fac fotografii, îi hrănesc cu bucăţi de pâine, floricele sau biscuiţi, astfel încât zburătoarele s-au obişnuit cu omul şi ocupă din ce în ce mai mult din spaţiul lui vital. Dejecţiile lor sunt însă periculoase şi s-a demonstrat că porumbeii transmit mai multe boli grave. Renumitul parazitolog francez Patrice Bouree spune că cea mai gravă este criptococoza. În cazul pacienţilor cu imunitate scăzută boala poate afecta creierul printr-un sindrom meningian subacut. Totodată, porumbeii bolnavi pot transmite oamenilor aşa-numitele zoonoze (ornitoza, psitacoza), dar îi infectează şi cu chlamidii - o maladie care afectează plămânii şi provoacă pneumonie. Tot din cauza porumbeilor putem face toxoplasmoză, boală ce poate avea complicaţii foarte grave, salmonela şi chiar tuberculoză, dacă omul intră în contact cu păsări infestate. Ei mai declanşează şi alergii.

Găinațul strică vopseaua de pe mașini

Europenii au luat măsuri în acest sens, iar autorităţile din marile oraşe au găsit soluţia instalării unor aparate speciale care să ţină înaripatele la distanţă de monumentele istorice. Dispozitivele cu ultrasunete au fost amplasate pe acoperişurile unor clădiri monumentale şi sunt inofensive pentru oameni şi animale, dar cel mai important este că, prin această metodă, se înlătură pericolele cauzate de dejecţiile păsărilor.

Deloc de neglijat sunt pagubele pe care dejecţiile de porumbel le pot cauza caroseriei autovehiculelor. S-a constatat că dintre toate excrementele, acesta este cel mai acid şi distruge luciul rapid. Practic, după un an de când a parcat maşina afară, proprietarul care ţine la ea trebuie să facă o vizită la tinichigiu. Singura soluţie e ca murdăria să fie curăţată zilnic, şi cu mare grijă, ca să nu fie zgâriată vopseaua.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-14

Mai multe imagini:
Porumbeii vă ajută să retrăiți copilăria
zoom
Porumbeii vă ajută să retrăiți copilăria
zoom
Porumbeii vă ajută să retrăiți copilăria
zoom

Porumbeii vă ajută să retrăiți copilăria
zoom

TAGURI: porumbei, copilarieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image