2017-01-23 06:35


Povestea Isabelei Onofrei. Campioană mondială ajunsă coafeză în Italia

 |  15:39
Povestea Isabelei Onofrei. Campioană mondială ajunsă coafeză în Italia

A fost campioană mondială la canotaj şi medaliată cu aur ladiferite concursuri internaţionale. Ajunsă în Italia, încearcă să-şi continueactivitatea sportivă şi reuşeşte să câştige câteva medalii. În prezent trăieştelângă Roma, cu speranţa că într-o zi va putea să formeze un grup de copii românicărora să le fie antrenoare.

Isabela Onofrei are 29 deani şi este originară din Roman, judeţul Neamţ. De mai bine de opt ani, locuieşte în Italia, în localitateaMontelibretti, situată la circa 40 km de Roma, împreună cu familia. În prezentlucrează ca şi coafeză, dar dragostea pentru sport este la fel de mare ca pevremea când participa la concursuri internaţionale şi câştiga medalii de aur.

Românca a început canotajulde la vârsta de 15 ani, când a fost selecţionată pentru canotaj. Deşi originarădin Roman, a făcut şcoala la Orşova, la un liceu cu profil sportiv. ”La vârstade 15 ani am fost selecţionată de pe băncile şcolii de către o antrenoare decanotaj din Orşova, pentru a mă pregăti în acest sport în cadrul clubuluisportiv nautic din acea localitate. Părinţii au fost de acord, deşi distanţa decasă era foarte mare. Acolo am început aventura mea în marile competiţiiinternaţionale.”

Aur la 8 plus 1

În anul 1997 a începutantrenamentele şi şcoala la Orşova şi, după numai doi ani, a ajuns în lotul naţionalde juniori la canotaj, moment care i-a adus cele mai mari satisfacţii, printrecare şi cucerirea medaliei de aur la campionatele mondiale de juniori de laPlovdiv, Bulgaria. „Am muncit multîn anii petrecuţi la liceul sportiv din Orşova. Învăţam mult şi în paralelparticipam la antrenamente, care uneori erau şi de trei ori pe zi, epuizante,dar în momentul în care îţi place ceea ce faci, poate fi oricât de greu. Separe că m-am antrenat foarte bine şi am fost sârguincioasă din moment ce, în1999, am fost selecţionată de către antrenoarea Cristina Maliş pentru lotul naţionalde juniori. Am participat la câteva campionate internaţionale, la care am obţinutmedalii de aur. Unul dintre acestea a fost la Brno, în Cehia. Dar acesteconcursuri anunţau aproape succesul de la campionatele mondiale ce aveau să fieîn luna august al aceluiaşi an, la Plovdiv, în Bulgaria. Atunci am participat şiam obţinut medalia de aur, la 8 plus 1. Ce să spun...nişte amintirinemaipomenite.”

Între Dinamo şi Roma

Din diferite motive, legatede transferul la Clubul Dinamo, Isabela decide să rămână în Italia, dupăcampionatul mondial „under 23”, desfăşurat la Genova. „După succesul de lacampionatele mondiale din Bulgaria, au urmat alte concursuri şi, evident,foarte multe antrenamente. În tot acest timp am avut ocazia să le cunosc pemarile canotoare, cum ar fi inegalabila Elisabeta Lipă, de la care am avutfoarte multe de învăţat. Am sperat în tot acel timp că voi putea să mă transferla un club de elită din Capitală, cum ar fi la Dinamo, pentru că, de ce să nuspun, acolo aveam şansa unui salariu, precum şi participarea la concursuri dincare puteam să câştig nişte bani, să mă pot întreţine. Deşi cariera mea mergea înainte,nu am reuşit acest lucru. Am fost selecţionată din nou la naţionala «under 23» şiam participat în anul 2003 la alt campionat mondial, de astă dată în Italia, laGenova. Acolo nu am câştigat nici o medalie, am terminat pe locul 7. Din cauzaeşecului şi a gândului că nu voi putea continua la Dinamo, am decis să rămân înItalia, acolo unde deja era sora mea, la Roma.”

Întoarcerea în apă

În Italia, Isabela încearcăsă-şi ducă mai departe pasiunea pentru sport şi se înscrie la un club, participăla concursuri şi câştigă medalii de aur. Din diferite motive însă, renunţă. Înparalel este nevoită să lucreze ca babysitter, dar face şi o şcoală de hairstyling la Roma. În prezent lucrează ca şi coafeză. „Soţul meu a făcut totposibilul să mă determine să practic din nou canotajul şi a luat legătura cu unclub de la Settebagni, de lângă Roma. Am început din nou canotajul, în echipăde doi, împreună cu o italiancă. Am participat la diferite concursuri, fie laergomentru, fie pe apă. La concursurile pe apă, care au avut loc la Piedilugosau Lacul di Vico, am obţinut primul loc şi medalii de aur. Nu am maicontinuat, pentru că nu mi-a plăcut deloc atitudinea antrenorului. Am renunţat,cu speranţa că totuşi până la urmă voi putea găsi un club unde să mă potantrena şi să pot practica acest minunat sport. Speranţă încă mai am, deoarecevârsta încă îmi permite să reintru în circuitele serioase de înalt nivel. Viaţamerge înainte, însă trebuit să îmi găsesc de lucru. Am făcut o şcoală de hair stylingla Roma, timp de doi ani, iar în prezent lucrez pe cont propriu, ca şi coafeză.Am lucrat şi ca babysitter, trebuia să mă întreţin.”

Un proiect şi ceva fonduri

Visul Isabelei nu e doar dea intra din nou în competiţii, ci şi de a avea posibilitatea de a antrena copiiromâni pentru acest sport. „Cred că ar fi unul din visele mele cele mai maricare mi s-ar îndeplini. Să antrenez copii pentru acest sport complex, frumos şicare îţi poate da multe satisfacţii. Nu e plătit ca fotbalul sau tenisul, dar eun sport de elită. Aş antrena copii români, dar e nevoie de un proiect, defonduri pentru aşa ceva. Mulţi copii ai românilor din Italia nu auposibilitatea să mergă să practice un sport, pentru că sunt costuri mari. Darun asemenea proiect le-ar da posibilitatea ca măcar în weekend să-l practice.Sper ca cineva să ne ajute până la urmă.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16

Mai multe imagini:
Povestea Isabelei Onofrei. Campioană mondială ajunsă coafeză în Italia
zoom
Povestea Isabelei Onofrei. Campioană mondială ajunsă coafeză în Italia
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TICU
06 Iul 2011

Drag? Andi Radiu, Ca s? evi?i o cacofonie (ca coafez?) scrii o prostie (ca ?i coafez?). De ce nu scrii române?te (în calitate de coafez?)?. NU era mai simplu?
PAULA BUCOVINEANU
18 Noi 2012

ar fi o posibilitate mare pentru copii interesati de a face un sport atat de placut si mai ale sa fie sub indrumarea marei campioane Isabela Onofrei.

Adauga un comentariu

Random image