2018-12-12 03:41


PR pentru arta neolitică

 |  14:54

Încă din epoca neolitică, popoarele care vieţuiau pe actualul teritoriu al României se îndeletniceau cu olăritul, mărturie fiind numeroasele vase şi figurine ceramice descoperite în siturile arheologice. Această ocupaţie, ce necesită forţă şi îndemânare, a dus la dezvoltare şi progres, în urmă cu mii de ani, i-a făcut pe oameni să găsească noi sensuri vieţii prin puterea de a reprezenta lucrurile din orizontul imediat. Fie că e vorba de obiecte decorative, de vase, blide sau zeităţi păgâne întruchipate în ceramică, obiectele din cultura Cucuteni au un farmec aparte. Există români care au reuşit să stabilească un imens arc peste timp, readucând la viaţă astfel de lucruri.

„Emoţia cea mai simplă ne uneşte”

Ionela Mihuleac este un artist plastic, profesor, meşter şi creator popular, care făureşte obiecte ceramice inspirate din această tradiţie străveche. De aproape 15 ani, profesoara studiază arta neolitică, iar în 2006 a avut prima expoziţie personală, la Galeria Cupola din Iaşi,  pe tema vaselor de Cucuteni. De atunci, participă frecvent la tabere de creaţie şi târguri ale meşterilor populari de pe tot cuprinsul ţării uimind publicul cu „obiectele preistorice” modelate chiar de ea. Ionela Mihuleac mai este şi preşedinta „Asociaţiei Ars continua” al cărei obiectiv este promovarea culturii neolitice, sub egida căreia, în fiecare an, organizează Simpozionul Internaţional de Arte vizuale „Human”.

Am întâlnit-o pe artistă, de curând, în cadrul unui târg al meşterilor populari organizat de Muzeul Satului, din Bucureşti. O făptură de lumină caldă, îmbrăcată într-o rochiţă din in, simplă. Ionela părea coborâtă din veacuri îndepărtate: o femeie dacă, ce se pregătea să frământe pâine şi lut. Toate obiectele realizate de ea îşi aşteptau cuminţi admiratorii, sub un soare auriu de toamnă. Statuete micuţe, cănuţe, un opaiţ, două ulcioraşe elegante, farfurioare, încă păstrau urmele degetelor celei care le-a dat viaţă: Ionela Mihuleac, un adevărat PR pentru arta de la Cucuteni. „Sunt făcute manual, se vede cu ochiul liber. Lucruri simple, dar care au o încărcătură spirituală, pentru fiecare dintre noi. Ele devin semne călăuzitoare pentru viaţă. Vasele de lut sunt trupurile noastre, cu toată poezia din noi. Emoţia cea mai simplă ne uneşte, despărţindu-ne veşnic...”

Artă sub cerul liber

Ionela Mihuleac s-a născut pe 1 aprilie 1968, chiar la Cucuteni. A absolvit Universitatea de Artă şi Design din Iaşi. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi are studii masterale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Începând cu anul 2005 a avut mai multe expoziţii personale şi participări la manifestări artistice de grup. „Ca artist, născut în Cucuteni, m-a fascinat în mod deosebit ceramica acestei culturi neolitice. Şi a stat multă vreme în umbra creaţiilor mele. Astăzi, răspund provocării de a realiza şi vase cucuteniene, tehnica neolitică de modelare manuală, pictare şi ardere, face ca vasele create să fie unice, chiar dacă se încearcă repetarea formei şi a culorilor. Marea varietate a originalelor permite o diversitate de creat, de o rară frumuseţe decorativă şi o deosebită bogăţie de semnificaţii spirituale”, a mai spus Ionela Mihuleac.

În 2002, Ionela Mihuleac s-a hotărât să-şi ajute tatăl, să-şi îndeplinească visul: organizarea unei tabere de sculptură în lemn, la Cucuteni. Artista mărturiseşte că atunci s-a produs o mare cotitură în viaţa ei. A descoperit o altă faţă a locului natal, datorită acestei expoziţii în aer liber şi a oamenilor care au venit cu lucrările lor. Au urmat, apoi, alte ediţii, după care Ionela a avut ideea să organizeze un workshop de modelaj, cu mai mulţi copii din localitate. Împreună cu Eugenia Pop, o cunoscută ceramistă, artista s-a ocupat de toată organizarea acestui mare atelier: adusul lutului, confecţionarea cuptorului pentru definitivat lucrările etc. Deşi greutăţile financiare au fost multe, întotdeauna s-a găsit câte cineva care să le dea, cu drag, o mână de ajutor.

Pentru viitor, Ionela Mihuleac ar vrea să organizeze un atelier permanent la Cucuteni. O iniţiativă care, în mod sigur, va atrage numeroşi turişti în zonă, dar şi atenţia asupra acestui domeniu fabulos.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-06

TAGURI: neolitic, artă, arheologie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...