2017-01-19 02:20

SPECIAL


Premieră pentru Vatican. Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională

 |  17:16
Premieră pentru Vatican. Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, sâmbătă, cu astronauţii de la bordulStaţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), inclusiv cu cei ajunşi miercuri, cunaveta Endeavour, aceasta fiindprimaconversaţie a unui papă cuastronauţi aflaţi în spaţiu.

Potrivitwww.foxnews.com, suveranul pontif a vorbitcu 12 astronauţi, dintre care doi italieni, americani şi ruşi, timp de circa unsfert de oră, putând să îi vadă pe aceştia din Sala Faconi a BiblioteciiVaticanului. Această conversaţie în premieră pentru Sfântul Scaun a fostorganizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), de unde doi astronauţi -italienii Paolo Nespoli şi Roberto Vittori - lucrează în prezent la bordul ISS.

„Dragi astronauţi, sunt foarte bucuros că am aceastăşansă extraordinară de a sta de vorbă cu voi în timpul misiunii voastre şi suntrecunoscător în special pentru că sunteţi aşa de mulţi, pentru că ambeleechipaje se află acum la bordul staţiei spaţiale”, a spus Papa în engleză,având un text pregătit, când a intrat îndirectcu ISS.

Papa şi-a exprimat totodată admiraţia pentru toţi ceicare fac posibilă această misiune spaţială şi i-a încurajat pe toţi să oîncheie în siguranţă şi cu succes.

Alături de cei doi italieni, s-au aflat astronauţi ruşişi americani, şase dintre ei fiind membri ai echipajului navetei Endeavour,aflată în ultima ei misiune în spaţiu şi conectată la ISS de miercuri.

La Vatican, alături de Papă, au fost: astronautul germanThomas Reiter, de la ESA, preşedintele Agenţiei Spaţiale Italiene, EnricoSaggese, şi generalul Giuseppe Bernardis, de la forţele aeriene italiene.

După o scurtă introducere, Papa i-a întrebat pecosmonauţi ce efect are poziţia lor din spaţiu asupra perspectivei lor privinddiferite chestiuni, de la violenţa dintre popoare şi protejarea mediuluiînconjurător, la legătura personală cu Dumnezeu.

„Explorarea spaţiului este o aventură ştiinţificăfascinantă. Ştiu că vă perfecţionaţi echipamentul pentru a continua cercetareaştiinţifică şi a studia radiaţiile care vin din spaţiu. Dar cred că este şi oaventură pentru spiritul omenesc. Un stimulent puternic pentru a reflectaasupra originilor şi destinului universului şi omenirii”, a spus Benedict alXVI-lea.

Papa i-a întrebat pe astronauţi dacă se gândesc la acestelucuri şi dacă se roagă la Dumnezeu.

„Când avem unmomentliber să ne uităm în jos(spre Pământ), frumuseţea planetei noastre ne învăluie sufletul... îmi învăluiesufletul”, a spus Roberto Vittori. „Şi mă rog. Mă rog pentru mine, pentrufamiliile noastre, pentru viitorul nostru”, a adăugat acesta.

Vorbind în italiană, Papa i s-a adresat şi lui Nespoli, transmiţându-icondoleanţe pentru decesul recent al mamei sale şi spunând că s-a rugat pentruea.

De asemenea, suveranul pontif a făcut referire şi latentativa de asasinat asupra soţiei astronautului american Mark Kelly,democrata Gabrielle Giffords, împuşcată în cap la începutul acestui an, şi aspus că speră că starea acesteia va continua să se amelioreze. Papa i-aîntrebat în acest context pe astronauţi dacă cred că ştiinţa poate contribui lacrearea păcii pe Pământ.

„Noi zburăm desupra unei mari părţi a lumii şi nu vedemgraniţe”, a spus Mark Kelly, comandantul de la bordul navetei Endeavour,adăugând însă că oamenii se luptă adesea pentru energie, în timp ce în spaţiu,astronauţii folosesc energia solară şi tehnologia de care dispun pentru a oface practic nelimitată. „Dacă această tehnologie ar putea fiadaptatămaimult pe Pământ, am putea probabil reduce din violenţă”,a spus Kelly.

Papa i-a mai întrebat pe astronauţi dacă au observatvreun fenomen care ar trebui să îi facă pe oameni mai atenţi la protejareamediului înconjurător.

„Pe de-o parte, vedem cât de frumoasă este planetanoastră, dar pe de altă parte vedem foarte clar şi cât este de fragilă.Atmosfera, de exemplu, atunci când este văzută din spaţiu, este subţire cahârtia. Şi când te gândeşti că acest strat subţire ca hârtia este singurullucru care separă toate vieţuitoarele de vid şi care ne protejează, te trezeştela realitate”, a spus Ron Garan, de la NASA.

În cele din urmă, întrebaţi de Papă care ar fi cel maiimportant mesaj pe care l-ar transmite la întoarcerea pe Pământ, Mike Fincke,din echipajul Endeavour, a vorbit despre „explorare” şi „cooperare”.

„Putem privi în jos şi vedea planeta noastră frumosăcreată de Dumnezeu şi care este cea mai frumoasă planetă din tot sistemulsolar. Totuşi, dacă privim în sus, vedem restul universului. Iar restuluniversului ne aşteaptă să îl explorăm. Staţia Spaţială Internaţională estedoar un simbol, un exemplu de ce pot face oamenii când lucrează împreunăconstructiv”, a spus astronautul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image