2017-01-20 05:41

SPECIAL


Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu: Data finalizării retrocedărilor, imposibil de stabilit

 |  21:00
Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu: Data finalizării retrocedărilor, imposibil de stabilit

Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu, care şi-a preluat   mandatul în urmă cu două luni, promite că va găsi soluţia legislativă optimă astfel încât România să nu mai fie condamnată la CEDO în speţe privind retrocedarea şi acordarea de despăgubiri către foştii proprietari. Preşedintele ANRP precizează că se lucrează în prezent la modificarea legislaţiei, în scopul punerii acesteia în concordanţă cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Aţi venit la conducerea instituţiei într-un moment de mare agitaţie. Cum intenţionaţi să adaptaţi modul în care vor fi soluţionate cererile de restituire, astfel încât să nu mai existe posibilitatea unor nereguli în procesul de restituire, mai ales în ceea ce priveşte ordinea de soluţionare a dosarelor?

D.D.: În primul rând, doresc să subliniez faptul că ne aflăm într-un moment foarte important pentru continuarea procesului de restituire şi de acordare a despăgubirilor pentru proprietăţile preluate în mod abuziv de către regimul comunist. Astfel, după cum se ştie deja, prin Hotărârea Pilot pronunţată în data de 12 octombrie 2010 în cauza „Atanasiu şi Poenaru împotriva României”, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acordat statului român o perioadă de 18 luni de la data la care hotărârea a rămas definitivă, perioadă în care acesta să remedieze problema restituirilor în concordanţă cu prevederile Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În vederea implementării acestei hotărâri, la nivelul Guvernului a fost constituit Comitetul Interministerial privind procesul de reformare a legislaţiei şi procedurilor din domeniul restituirii proprietăţilor, având ca principală atribuţie identificarea soluţiilor optime care să conducă la eficientizarea procesului de restituire a proprietăţilor şi la elaborarea unor proiecte de acte normative care să cuprindă propunerile în domeniu. Referitor la modul în care vor fi soluţionate cererile de restituire astfel încât să nu mai existe posibilitatea unor nereguli în procesul de restituire, fac precizarea că propunerile legislative formulate în cadrul Comitetului Interministerial de lucru vizează şi reglementarea acestui aspect, astfel încât să fie înlăturată orice suspiciune privind soluţionarea subiectivă a unor cereri de restituire. ANRP coordonează acest Comitet interministerial, din care mai fac parte Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Până în prezent au avut loc mai multe întâlniri ale grupului de lucru, în cadrul cărora au fost dezbătute mai multe variante privind modificarea legislaţiei în scopul punerii acesteia în concordanţă cu prevederile CEDO.

Cum consideraţi că se va desfăşura activitatea ANRP, având în vedere că Ministerul Finanţelor a anunţat că nu intenţionează să suplimenteze participaţia la Fondul Proprietatea? Există posibilitatea ca, în 2012, ANRP să beneficieze de fonduri care să permită şi despăgubiri în bani?

Noul act normativ aflat în curs de elaborare în scopul soluţionării dificultăţilor semnalate în hotărârea pronunţată de către CEDO va reglementa şi tipul de măsuri reparatorii care vor fi acordate ulterior epuizării Fondului Proprietatea, modalitatea de calcul, precum şi sursa din care acestea vor fi plătite. După ce va fi definitivat de către Comitetul Interministerial de lucru, proiectul va fi prezentat spre informare şi analiză Guvernului, urmând a fi supus ulterior dezbaterii publice. Aşadar, modul în care va fi gestionată continuarea procesului de acordare a despăgubirilor de către ANRP depinde, în mare măsură, de forma finală a proiectului care va rezulta în urma procesului de elaborare normativă.

ANRP pune în aplicare mai multe legi de restituire. Până acum a fost finalizată aplicarea vreuneia dintre ele sau este vreuna într-un stadiu foarte avansat de aplicare?

În ceea ce priveşte stadiul actual al aplicării cadrului normativ privind restituirea proprităţilor, vă pot spune că, potrivit datelor de care dispunem, nu a fost încă finalizată aplicarea nici unei legi de restituire, procesul aflându-se în curs de desfăşurare. Cu titlul de exemplu, vă pot afirma că, în ceea ce priveşte aplicarea Legii nr.10/2011, dintr-un număr total de aproximativ 202.000 notificări depuse au fost soluţionate aproximativ 125.000 de notificări, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 60. Cauzele care au făcut ca procesul de restituire a proprietăţilor să nu se fi încheiat până în prezent sunt multiple, mare parte dintre acestea fiind reţinute şi de către CEDO în Hotărârea Pilot. În acest sens, aş dori doar să punctez ineficienţa sistemului de acordare a despăgubirilor, cadrul normativ incoerent, practica juridică neunitară, desele schimbări legislative, extinderea treptată a domeniului de reglementare privind restituirea proprietăţilor, depăşirea capacităţii administrative de procesare a dosarelor etc.

De ce anume ar fi nevoie pentru accelerarea procesului de despăgubire?

Cât priveşte măsurile care pot conduce la accelerarea procesului de restituire şi de acordare a despăgubirilor, vă pot spune că acestea vor fi concretizate în actul normativ privind punerea în aplicare a Hotărârii Pilot pronunţată de către CEDO şi se referă în principal la introducerea unor principii privind acordarea despăgubirilor, simplificarea procesului de stabilire şi acordare a despăgubirilor, instituirea de termene certe în vederea finalizării procesului de restituire a proprietăţilor etc.

În ritmul actual, când consideraţi că va fi finalizat procesul de retrocedare în România?

Referitor la estimarea unei date la care se va încheia procesul de restituire în România este dificil, dacă nu imposibil, de stabilit o asemenea dată, acest aspect depinzând în cea mai mare parte de măsurile legislative concrete pe care statul român trebuie să le adopte, precum şi de modul în care autorităţile implicate le vor pune în practică. Ceea ce pot spune, este faptul că, în calitatea pe care o deţin de preşedinte al ANRP, nu voi ezita să iau toate măsurile necesare în conformitate cu practica CEDO care să ne permită ca, într-un termen rezonabil şi realist, să putem spune că am încheiat acest dificil capitol al reconstituirii proprietăţii private şi a acordării de despăgubiri pentru abuzurile săvârşite de către regimul comunist în materia dreptului de proprietate.

CV

• Octombrie 2011- prezent - Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP)

• Martie  2011-octombrie 2011 - Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale UE

• Noiembrie  2010-martie 2011 - Ministerul Justiţiei - Direcţia Afaceri Europene

• 1992-2010 - Procuror

EDUCAŢIE ŞI FORMARE

• Doctor în  Ştiinţe Militare  şi Informaţii - Academia Naţională de Informaţii ,,Mihai Viteazul”

• Georgetown University – Center for Intercultural Education and Development  COMPLETION AWARD -  „Leadership and Excellence”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-17

TAGURI: Dorina Danielescu, ANRP, restituire, proprietari, retrocedare, CEDOComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

RAZVAN
12 Dec 2011

funny..... are numai vrajeala tanti asta procuroare... a venit de 2 luni si n-a facut nimc, doar a " spalat " magariile facute acolo anterior ..... in rest toate sunt la fel
VERNESCU
12 Dec 2011

Din luna mai si pana in prezent activitatea ANRP este blocata. Nu s-a mai tinut nici o sedinta a comisiei centrale. Pana cand? Am impresia ca hotararea pilot este folosita in special pentru trecerea timpului nu pentru rezolvarea problemelor reale ale fostilor proprietari. Dupa ce si-au luat grasii banii acum se gandesc cum sa subtieze restituirile. Cei fara pile si care nu au dat ciubuc vor lua praful dupa toba.
VIZIONARU
15 Dec 2011

Povesti ; s-au dat despagubirii doar celor cu buletin....portocaliu cu conditia ca acestia sa vireze 10% din sume la alegerile din 2012 !!!!! Restu numai Dumnezeu si Comsia Europena +CEDO ii mai salveaza ....
PISTA P.
11 Ian 2012

daca dosarele au fost pregatite pentru aprobare in 14.12.2011 iar comisia nu avut bunavointa sa fie completa ,care pentru aceasta primesc bani ,trbuie sa mai asteptam luni de zile pentru aceasta ,dupa ce am asteptat aproape 20 de ani de zile de judecata cu primaria si dupa ce avem aceasta hotarire definitiva si irevocabila ne inpotmolim la aceasta comisie care putea sa se intruneasca saptamana viitoare .multumim si asteptam implicarea Dnei Presedinta in solutionare unei prbleme atat de simple
ALIN
22 Ian 2012

stie cineva se mai fac despagubiri in actiuni la fp in 2012
CALIN DANIELZ
09 Feb 2012

la fp nu mai sunt actiuni pe 2012...acuma sa vedem ce vor sa faca
VASILE
17 Feb 2012

Dosarul meu este la CCSD de mai multe luni , este evaluarea facuta si nu se tine sedinta de analizare si emiterea titlului de despagubire . Am facut zeci de petitii la ANRP , am fost in audienta si la alte institutii care au spus ca o sa intervina pentru rezolvarea dosarului , insa pana in prezent nu sa miscat nimic. In comunicat al ANPR-ului se spune ca sedinta nu sa tinut din cauza ca nu sa intrunit cvorumul necesar . De atunci au trecut doua luni si nu fac alta sedinta anumit ca sa tergiverseze emiterea titlurilor de despagubire . Parerea mea este ca sa mergem la Bucuresti si sa facem miting in fata ANRP-ului poate asa determinam sa ne emita titlurile de despagubire.
VALUTA MIHAI
19 Feb 2012

Buna ziua Am doua dosare cf L 290-2003 una are H530-2009 si H 689-2009 la cea de al doilea dosar nu mi s_a raspuns la contestatia depusa in noiembrie 2009 nici pana acum doar ca mi s_a cerut complectarea dosarului cu dovada refugiului bunicilor mei ceea ce s_a depus in iulie 2011.Nu am primit H 689 cu o suma trecuta prin comisia de evaluare. Am facut nenumarate petitii si la guvern,presedintele tarii,Ministerul de Finante si nu am primit nici un raspuns pana acum cu exceptia d_lui Baciu cu o saptamana inainte de arestarea sa ca dosarele cu rezolutiile aplicate s_au trimis la Prefectura Bucuresti. Am primit raspuns de la Prefectura in 10 zile ca dosarele mele nu se afla returnate la Prefectura cum a specificat d_ul Baciu si asa nu am putut afla asa zisa rezolutie pe care trebuia sa mi se comunice. Doresc raspuns in legatura cu aceste doua hotarari ca din punctul meu de vedere dosarele sunt complete si doresc sa stiu in ce faza de executie se afla sau am senzatia ca aceste dosare au fost distruse de d_ul Baciu inainte de arestare, deci nu mai exista si de aceea nu mi se da nici un raspuns de nicaieri. L 290 e o batie de joc. Tara de nimic. Legea nu se aplica si pentru institutiile statului ca raspunsurile a se dea la petitii in timp rea de 30 zile. Numai cetateanul trebuie sa se incadreze in termeni legali la contestatii. Poate_mi rspunde cineva in masura de la ANRP ca telefoanele nu mai functioneaza si nici audienta ceruta inca din aprilie 2011 nu s_a realizat pana in prezent pentru ca nu m_a invitat nimeni.ANRP ia bani degeaba pentru ca nu face nimic doar da ocazia ca omul sa tot plateasca avocati care se imbogatesc sau renunta pur si simplu. Eu am sa fiu atata timp cat traiesc picatura chinezeasca pentru aceasta institutie si pentru guvern atat timp cat voi trai.Oricum indexarea ma va avantaja in final si va promit ajung si la CEDO.
ANTAL ARPAD
20 Feb 2012

de doi ani dosaru a fost ales aleatoriu pentru solutionare dar pana in prezent nimic.cu mai multe petitii trimese acelasi raspuns,evaluarea dosarului nu sa finalizat.oare in cat timp se evalueaza un dosr?mincini,minciuni si iar minciuni.
TENE FLORINEL SANDU
24 Feb 2012

Am DECIZIA nr.10025.Cand primesc despagubiri? De conferinţe suntem satui. treceţi la fapte!
VASILE
24 Feb 2012

Situatia despagubirilor este tergiversata cu acordul politicului , ar trebuii ca cei ce au de primit despagubiri sa se adreseze televiziunilor si sa relateze prin ce situatii trec , poate ca ar sensibiliza clasa politica pentru a rezolva aceasta problema .
CALIN DANIELA
02 Mar 2012

NU...nu se mai fac plati la fp...se cauta alte...gaselnite
BOGDAN POPESCU
02 Mar 2012

am un dosar la anpr din 2006,nu se intimpla nimic cu el,anual primesc o scrisoare de la ei precum ca dosarul e in lucru sau cam asa ceva.ce e de facut?
MUSCALU CRISTIAN
16 Feb 2013

CUM AFLU DACA NEAMURILE MELE AUI LUAT BANII DIN BULGARIA? DACA E CINEVA CE MA POATE AJUTA 0760737462. SUNT DISPUS SA DAU 20% DIN BANI DACA AFLU ADEVARUL

Adauga un comentariu

Random image