2018-10-18 04:23


Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!

 |  20:59
Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!

În România, conviețuirea dintre un animal și un copil mic nu este văzută cu ochi buni, în general. Unii spun că această coabitare le poate genera micuților multe probleme de sănătate, igienă și chiar de siguranță. Astfel de motive sunt câteodată bine întemeiate, dacă nu se iau măsuri de precauție și de supraveghere din partea adulților.

În țările occidentale au fost puse la punct adevărate terapii pentru copiii bolnavi, folosindu-se diferite animale, de la pisici și câini, până la cai și chiar delfini. Medicii au observat că prezența animalelor de companie poate avea efecte deosebit de benefice asupra psihicului celor mici, iar rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare. Retardul de dezvoltare, tulburările de comportament, dar și unele afecțiuni fizice pot fi îndepărtate printr-o astfel de metodă. Cei mici capătă mai multă încredere în ei înșiși, au relații mai bune cu ceilalți copii, deprind de timpuriu calități precum loialitatea sau afecțiunea, se pot pune în pielea animalului, iar lucrul acesta îi ajută să fie mai toleranți cu cei din jur. Totodată, ei învață să comunice nonverbal. La rândul lor, animalele se pot dovedi prieteni de încredere și-și manifestă necondiționat afecțiunea. Astfel, încă de la vârste fragede copiii învaţă ce e prietenia, ce înseamnă când cineva este bolnav sau moare. În poemul, „Învaţă de la toate”, Traian Dorz ilustrează cât se poate de plastic acest fenomen: „Învaţă de la greier, când singur eşti să cânţi/(...) Învaţă de la vultur când umerii-ţi sunt grei şi du-te la furnică să vezi povara ei...(...).”

Porcuşorii de Guineea împart totul cu familia lor

De la furnici sau de la peştişorii din acvariu copilaşul poate afla mai multe despre cum este viaţa într-o comunitate. Porcuşorii de Guineea îi învaţă pe copii să fie darnici, ei împart totul cu familia lor. Orice animăluţ îi poate da o lecţie de viaţă copilului. El devine responsabil atunci când oferă mâncare sau apă papagalilor, pisicii sau hamsterilor. În preajma animalelor, organismul unui copil capătă o imunitate mai mare, el va suferi mai puţin de afecţiuni respiratorii, alergii sau viroze. Toate acestea se referă însă la cei sănătoşi şi bine dezvoltaţi. Medicii nu recomandă ca un copil cu sistemul imunitar fragil să aibă un animal de casă. De asemenea, nu este bine ca animalele să stea lângă nou-născuţi. Un alt lucru pe care mulţi nu-l iau în serios este că animalul de companie trebuie să fie la zi cu vaccinările şi deparazitările. Totodată, este recomandat ca animalul, care va creşte laolaltă cu un copil, să fie luat de mic, pentru a se obişnui cu noul prieten.

„Căţeii nu râd de handicapul lor”

Cercetătorii au stabilit că, în anumite condiții, câinii sunt ca un fel de medici, care reușesc să anticipeze problemele de sănătate. Dar căţeii pot fi utili și în combaterea stresului și ameliorarea bolilor psihice, chiar dacă acestea sunt congenitale. În urmă cu câțiva ani, o inițiativă a dresorului Florian Irimiea, proiectul intitulat „Câini pentru oameni”, a avut drept scop aducerea unei raze de speranță în viața mai multor copii și tineri care sufereau de anumite afecțiuni psihice grave. Dresorul se deplasa cu opt maidanezi la Centrul de zi „Aurora”, din sectorul 3, unde 20 de tineri, adolescenţi şi copii, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 25 de ani, îl așteptau cu sufletele la gură. „În afecţiunile psihice grave, Sindrom Down, autism sau retard mintal, zooterapia face minuni”, ne-a spus Irimiea. “Comportamentul şi starea psihică a copiilor s-au schimbat în ultimul an, după ce am adus câinii. Sunt fericiţi, zâmbesc, nu mai sunt agitaţi, nervoşi, abia aşteaptă să-şi vadă prietenii cu blană şi colţi. În lumea lor, aceşti tineri şi copii bolnavi se simt extrem de singuri şi daţi la o parte. Căţeii îi iubesc cu adevărat, nu râd de handicapul lor. Unii dintre asistaţi nici nu comunicau cu lumea, nu scoteau o silabă. După ce s-au jucat mai mult timp cu animalele, au început să-şi spună numele. Și asta e o veste minunată pentru o mamă care niciodată nu auzise o vorbă din gura copilului ei!”, mai afirmă Irimiea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-05

Mai multe imagini:
Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!
zoom
Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!
zoom
Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!
zoom

Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!
zoom
Profesori cu pene, blană şi colţi. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: profesori, pene, blana, colti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...