2019-01-16 21:09


Proprietarii cu păduri în arii protejate vor fi despăgubiţi pentru restricţiile impuse

 |  18:59
Proprietarii cu păduri în arii protejate vor fi despăgubiţi pentru restricţiile impuse

Proprietarii de păduri care nu pot tăia lemne de pe proprietăţile lor, pentru că sunt arii protejate, vor fi despăgubiţi pentru pierderile suferite. Pentru aceasta, ar fi nevoie de peste 20 milioane de euro anual, a anunţat Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. De altfel, ministrul pregăteşte, de mai multe luni, reformarea cadrului legislativ privind exploatarea fondului forestier, ca să nu se mai fure atât de mult.

„Modificările aduse Codului silvic vizează respectarea dreptului la proprietate pentru proprietarii de păduri aflate în zone de restricţii şi situri de importanţă comunitară Natura 2000, prin acordarea de compensaţii”, a declarat Lucia Varga, ministrul pentru Păduri, informează Agerpres. „Facem dreptate până la capăt şi vom acorda compensaţii financiare tuturor proprietarilor care nu pot recolta masa lemnoasă din cauza restricţiilor impuse. Acum pregătim cadrul legislativ, am calculat sumele necesare şi am identificat resursele financiare. Vom acorda aceste compensaţii începând din 2014”, a precizat ministrul.

Aceasta a menţionat că ajutorul de stat se va acorda anual, pentru fiecare hectar indisponibilizat. „Suma se va încadra în limitele minime şi maxime de 40 şi, respectiv, 200 de euro pe hectar şi pe an. Suma anuală necesară pentru a plăti compensaţiile este de 20,4 milioane de euro, iar în acest moment avem cadrul legislativ pregătit”, a precizat demnitarul.

Stop la furt

Pachetul legislativ privind gestionarea durabilă a pădurilor din România vizează Codul silvic şi Legea privind statutul personalului silvic, la care se adaugă trei hotărâri de Guvern referitoare la reorganizarea Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV), privind circulaţia masei lemnoase şi, respectiv, pentru acordarea de compensaţii pentru proprietarii de păduri din parcurile naţionale.

Cât priveşte Codul silvic, principalele modificări vor duce la schimbarea modalităţii de vânzare a masei lemnoase, în condiţiile în care lemnul nu se mai vinde direct din pădure (vânzare pe picior), ci se va vinde sortat şi fasonat din depozite şi rampe special amenajate, şi înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemne.

„Obiectivul modificării Codului silvic este să oprim jaful din pădurile României. În acest moment, se taie cât nu trebuie, de unde nu trebuie şi ce nu trebuie. Obiectivul nostru principal este să facem ordine în sistem. Acest lucru înseamnă respect pentru lege, respect pentru pădure, respect pentru banii publici, toate având efecte asupra calităţii vieţii fiecărui individ”, a precizat demnitarul.

Cod în avizare

De remarcat este faptul că noul Cod silvic pregăteşte măsuri de sprijin pentru agenţii economici care activează în domeniul exploatării şi prelucrării primare a lemnului. Codul va pune accentul pe valorificarea superioară a lemnului în industria din România şi va descuraja exportul de buştean.

„Codul silvic este finalizat şi se află în circuit de avizare interministerială. Va fi supus apoi dezbaterii parlamentare şi va intra în vigoare după adoptarea lui. Documentul a fost supus dezbaterii publice începând cu luna martie”, a adăugat Lucia Varga.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: paduri, despagubiri, Varga, silvic, arii, protejate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...