2019-04-24 15:14


PUTEŢI DORMI CÂND ESTE CANICULĂ? Iată câteva sfaturi pentru un somn odihnitor!

 |  10:54
PUTEŢI DORMI CÂND ESTE CANICULĂ? Iată câteva sfaturi pentru un somn odihnitor!

Atunci când este extrem de cald, atât ziua, cât şi noaptea, devine foarte dificil spre imposibil să punem geană pe geană şi ne trezim mai obosiţi decât ne-am culcat. Cercetătorii francezi, autorii unui set de măsuri simple recomandate cu scopul de a-i ajuta pe oameni să aibă un somn odihnitor si în vreme de caniculă, au câteva soluţii care îmbunătăţesc dormitul în perioada verii.

"Suntem homeotermi", reaminteşte doctorul Jose Haba-Rubio de la Centrul de investigaţii medicale şi cercetări în domeniul somnului de la Lausanne (Elveţia). "Această calitate implică faptul că temperatura oamenilor este fin reglată pentru ca funcţiile vitale ale organismului să nu fie perturbate". Dacă este prea frig sau prea cald, organismul va declanşa mecanisme de regularizare pentru a readuce temperatura corpului la 37 °C. În caz de caniculă, aceste mecanisme se referă în principal la vasodilatarea capilarelor superficiale şi la transpiraţia care permite răcirea corpului.

Aceste procese sunt însă mai puţin eficiente în timpul somnului. "Dacă temperatura internă creşte prea mult în timpul nopţii, creierul emite un sistem de alarmă şi acela este momentul în care ne trezim", explică Jose Haba-Rubio, informează lefigaro.fr, citat de Mediafax. Somnul bebeluşilor şi al persoanelor în vârstă este în special perturbat în cazul unor temperaturi foarte mari, întrucât mecanismele de regularizare termică sunt mai puţin eficiente la vârste extreme.

Pentru a nu mai simţi acest inconfort şi pentru a dormi liniştit, trebuie ca temperatura cutanată să nu depăşească 30 °C. "Pentru a favoriza somnul atunci când este foarte cald, trebuie să fie aplicate recomandările clasice", reaminteşte Jose Haba-Rubio.

Evitaţi să vă acoperiţi tot corpul pe timpul nopţii şi asiguraţi-vă că încăperea în care veţi dormi este bine ventilată. În cazul copiilor, lenjeria de pat din diverse ţesături poate să jeneze circulaţia aerului şi ar fi indicat ca ea să fie schimbată des. Plasaţi rufe umede în cameră, umeziţi la nevoie lenjeria de pat cu un pulverizator de apă pentru a aduce mai multă prospeţime. Evaporându-se, apa permite într-adevăr scăderea temperaturii ambientale. "Lupta" împotriva căldurii îi face adeseori pe oameni să doarmă cu ferestrele deschise, fapt care poate să fie dăunător, mai ales în oraşe. "Somnul este puternic influenţat de mediu", a subliniat Jose Haba-Rubio. Iar zgomotul este unul dintre marii agenţi perturbatori. Nu ezitaţi să folosiţi dopuri de urechi. Un sfat similar este dat şi în cazul luminii. Pentru a favoriza procesul de adormire, evitaţi să vă expuneţi ochii în faţa unei luminozităţi prea intense la sfârşitul serii. Acest detaliu se aplică şi pentru lumina care provine de la anumite tipuri de ecrane. Ar fi deci de preferat să nu mai folosiţi tablete, computere şi console de jocuri video înainte de a merge la culcare, cu atât mai mult cu cât aceste aparate produc la rândul lor căldură. Pentru a asigura un somn de calitate, evitaţi toate acele lucruri care produc o creştere a temperaturii interne a corpului, în special practicarea de activităţi fizice după ora 20.00, mesele prea bogate în grăsimi şi consumul de băuturi alcoolice sau uşor alcoolizate.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-28

TAGURI: dormi, canicula, somn, odihnitor, sfaturi, cald, dormi, obositi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG