2017-01-17 21:41

SPECIAL


Reciclare. Proiect NASA: Transformarea urinei în băutură energizantă

 |  16:28
Reciclare. Proiect NASA: Transformarea urinei în băutură energizantă

Echipajulde pe Atlantis, ultima misiune spaţială a Statelor Unite, testează un sistem dereciclare a urinei dezvoltat de NASA, care este capabil să transforme urinaastronauţilor într-o gustoasă băutură energizantă, transmite Science Magazine.

Atlantis transportă patru astronauţi către Staţia SpaţialăInternaţională şi aduce cu ea un ultim lot de consumabile.

"Pungile de osmoză" sunt deja folosite desoldaţi pentru a curăţa fluidele, dar NASA a adaptat acest sistem pentru capungile să poată fi folosite şi în spaţiu. Cercetătorul Howard Levine de laNASA a declarat că "acesta ar putea fi un prim pas pentru a folosiumiditatea din propria sudoare, din respiraţie şi chiar din urină şi să oreciclăm astfel încât să devină o băutură potabilă".

Staţia Spaţială Internaţională dispune deja deechipamentul necesar pentru reciclarea urinei, dar, spre deosebire de noilepungi de osmoză, acesta necesită energie electrică pentru a funcţiona.

Noile pungi funcţionează fără energie electrică,folosindu-se doar de procesul de osmoză.Acesta implică difuziunea naturalăa apei printr-o membrană semipermeabilă care acţionează ca o barieră, astfel cămoleculele mici, precum cele de apă, trec de aceasta, în timp de moleculelemari, precum sarea, zahărul, amidonul, proteinele, viruşii, bacteriile şiparaziţii rămân blocate.

Lichidul rezultat în urma acestui proces va fi unulcurat şi va fi combinat cu un aditiv cu aromă de zahăr. NASA susţine că oricelichid, nu numai apele reziduale umane, pot fi curăţate cu ajutorul acestuisistem.Aceste pungi de osmoză au fost deja folosite în teste efectuate în satedin Kenya.

Pe Pământ, sistemul s-a dovedit a fi capabil săcreeze un litru de băutură pentru sportivi în aproximativ patru, până la şaseore. Acesta va fi testat de către unul dintre cei patru membri ai echipajuluiaflat la bordul navei Atlantis, spre sfârşitul misiunii ce va avea o durată de12 zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image