2017-01-22 12:14

SPECIAL


Redevenţele vor îngrăşa bugetul statului

 |  21:00
Redevenţele vor îngrăşa bugetul statului

Guvernul a majorat redevenţele pentru toate resursele minerale, ca să mai facă rost de ceva bani. Dintre toate zăcămintele, gazele şi petrolul au parte de tratament preferenţial, pentru că redevenţele se majorează numai pentru anumite activităţi, nu pentru produse în sine. Cea mai spectaculoasă creştere de redevenţe este în cazul metalelor nobile, mai ales dacă luăm în calcul iminenta aprobare a proiectului aurifer de la Roşia Montană.

În ultima şedinţă ţinută anul trecut, Executivul a aprobat majorarea redevenţelor pentru toate resursele minerale aflate sub incidenţa Legii minelor, la care se adaugă şi redevenţele pentru transportul petrolului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Astfel, redevenţa pentru operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi cea din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere a crescut de la 10% la 15%. De la 3% creşte la 5% redevenţa pentru operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale. În cazul cărbunilor şi al minereurilor feroase şi neferoase, redevenţa a fost majorată de la 4% la 6% din valoarea producţiei miniere. Redevenţa pentru substanţe nemetalifere a crescut la 0,8%, iar în cazul apelor minerale s-a majorat de la 4 euro pe 1.000 litri la 6 euro pe 1.000 litri. Cel mai interesant este faptul că redevenţa pentru minereuri de metale nobile s-a dublat, de la 4% la 8%.

Prin majorarea redevenţelor, Guvernul estimează o creştere a veniturilor la bugetul de stat cu circa 282 milioane de lei anual. În 2010, veniturile estimate din redevenţe miniere şi petroliere se ridică la 1,194 miliarde de lei.

Petrom scapă cu contract

De remarcat este faptul că Executivul nu a modificat şi redevenţele pentru producţia de petrol şi gaze naturale. Potrivit contractului de privatizare a Petrom, nivelul redevenţelor ce trebuie plătite de companie pentru producţia de petrol şi gaze nu poate fi majorat timp de 10 ani, adică până în 2015. Potrivit companiei, redevenţa reprezintă o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, care variază de la 3,5% la 13,5%, în funcţie de productivitatea zăcământului.

Pe de altă parte, majorarea redevenţelor chiar şi numai pentru transportul ţiţeiului şi înmagazinarea gazelor poate duce la creşteri de preţ pentru carburanţi, gaze şi curent electric. Dacă în cazul carburanţilor, producătorii pot face ce vor, pentru tarifele la gaze şi energie electrică este nevoie de avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Rămâne de văzut modul în care se va aplica noua valoare a redevenţei pentru metale nobile, mai ales că proiectul minier de la Roşia Montană este foarte aproape de a fi aprobat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-21

TAGURI: Guvern, redevente, Petrom, Rosia Montana, ape_mineraleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIA
05 Ian 2012

Nu vor ingrosa nimic pentru ca nici macar nu s-a dat start proiectului , iar ceea ce a facut guvernul este o greseala foarte mare pentru ca investitorul poate renunta.Nu este normal ca guvernantii sa faca schimbari de lege peste noapte si mai ales neanuntate , nu isi dau seama ca ne fac de ras cu o asemenea redeventa , una care deja se afla la un nivel competitv fata de alte tari , dublata ..vor fugi toti de Romania.
FLORIN FOTACHE
05 Ian 2012

Chiar daca proiectul de la Rosia va fi aprobat, oare alora o sa le convina ca romanii vor sa mareasca redeventele asa dupa cum au chef, toata ziua buna ziua?
RADU
05 Ian 2012

In contractul original sigur trebuie sa fie stipulata o redeventa, daca statul o mareste acum care este certitudinea investitorilor ca asta nu se poate intampla si dupa ce se face investitia si incepe sa vina profitul? Aici nu ma refer doar la proiectul de la rosia ci in orice proiect, asta e o descurajare a investitiilor
ALEX
05 Ian 2012

deci nu majoreaza redeventele la petrom pentru ca nu au cum si nici nu au icnercat sa faca asta, petrom fiind un mare tun, in schimb vor sa recupereze de pe o afacere care nu este invca pornita dar de udne oricum castigau mai mult de jumatate din profit. Frumoasa matematica asta, alte ideei mai crete mai au?
MIHAI
06 Ian 2012

Este posibil sam ai ingrase bugetul sau este posibil sa fie adoptate degeaba, pentru ca exista si contracte in vigoare cum petrom nu poate sa aibe redeventa crescuta lafel si companiile care au deja acest contract semnat. Daca el se incalca deja statul poate sa spuna adio unor alte invesitii, nu doar din cauza maririi ci si din cauza actiunilor de a defavoriza investitiile
RALUCA
06 Ian 2012

Nu va faceti planuri pentru ca nici macar nu fost dat start proiectului. Gata si-au facut guvernantii planul , schimba peste noapte legea isi pun dublu bani in buzunar si nimeni nu zice nimic. Foarte gresit , pentru ca ce se fac daca investitorul nu inghite o astfel de nesimtire si ne lasa balta?

Adauga un comentariu

Random image