2018-11-18 21:06


Reguli de împărţire a banilor europeni

 |  16:09
Reguli de împărţire a banilor europeni

Parlamentul European, Consiliul de Miniştri al UE şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada de după 2013. Dacă fondurile de care va beneficia fiecare stat membru în parte au fost stabilite încă din iarnă, abia acum s-a ajuns la un consens privind modul de alocare a banilor în cadrul politicilor naţionale.

În alocarea bugetară 2014-2020, plăţile directe vor fi distribuite în mod mai echitabil, „referinţele istorice” luând sfârşit, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Astfel, nici un stat membru nu primeşte mai puţin de 75% din media la nivelul UE, până în 2019, iar ajutorul la hectar nu va putea coborî sub cota de 60% din media ajutoarelor plătite până în 2019. În plus, doar agricultorii activi vor putea beneficia de un ajutor pentru venit. Pe de altă parte, tinerii agriculori vor avea parte de un ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani de la instalare.

În plus, statele membre vor putea acorda un sprijin mai consistent zonelor defavorizate, pentru reducerea dependenţei UE de importuri.

Intervenţie UE

Politicile Agricole Comune vor pune accent pe consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar. „Organizaţiile profesionale şi interprofesionale vor fi încurajate, iar pentru anumite sectoare (lapte, carne de vită şi mânzat, ulei de măsline, cereale) se vor institui norme specifice în materie de dreptul concurenţei. Acestea vor putea negocia contracte de vânzare în numele propriilor membri, generând astfel un plus de eficacitate”, precizează comunicatul.

„Verde” pe linie

„Înverzirea” agriculturii prevede ca, pe lângă sporirea subvenţiilor cu 30% în anumite condiţii, cel puţin 30% din bugetul programelor de dezvoltare rurală vor trebui alocate unor măsuri de agromediu, sprijinirii agriculturii ecologice sau unor proiecte legate de investiţii sau măsuri de inovare în favoarea mediului.

Mai mult, măsurile de agromediu, aplicabile şi în prezent, vor fi consolidate. Ele vor trebui să vină în completarea practicilor introduse în cadrul măsurilor de înverzire. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: PE, CE, UE, PAC, subventii, bani, deyvoltare, rurala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...