2018-12-18 15:36


Remy Bonjasky, legenda din ringul K-1. De la fotbal, la marile bătălii din Japonia

 |  21:01
Remy Bonjasky, legenda din ringul K-1. De la fotbal, la marile bătălii din Japonia

A visat să joace fotbal pentru naţionala Olandei, însă soarta l-a trimis în cele mai dure competiţii din lume. Celebru pentru stilul său de luptă, Remy Bonjasky a fost de trei ori campion mondial în circuitul K-1 şi a reuşit să îşi facă un nume şi în afara ringului. A lucrat ca bancher şi model, iar în 2007 a fost recompensat cu medalia de onoare a oraşului Almere, acolo unde şi-a mutat reşedinţa. Mai mult, şi-a folosit cunoştinţele din sport pentru a prinde doi infractori pe străzile din Amsterdam.

Originar din Surinam, o ţară recunoscută deja pentru exportul de luptători la cel mai înalt nivel, Bonjasky s-a mutat în Amsterdam pe când avea doar 5 ani. Ca o completare, interesant este faptul că în Olanda trăiesc mai mulţi surinamezi decât în Surinam. "E normal, cu toţii căutăm un trai mai bun, iar Olanda a fost văzută mereu ca o ţară care ne poate ajuta să ne clădim un viitor", explică Bonjasky într-o engleză impecabilă. Tatăl său era deja stabilit la Amsterdam, acolo unde a ajuns şi Remy împreună cu mama şi sora sa în 1981. Asemenea tuturor copiilor din Olanda, Remy îşi dorea să ajungă unul dintre membrii Portocalei Mecanice, dublă vicecampioană mondială pe atunci. "Eram îndrăgostit de fotbal, iar ca orice copil olandez, am început să joc tot mai des. Eram fundaş şi zilnic eram pe terenul de fotbal. Nu îmi imaginam viaţa fără fotbal", povesteşte melancolic Bonjasky.

O accidentare i-a distrus cariera de fotbalist

Poreclit ulterior "Gentilomul zburător" datorită jovialităţii sale, dar şi a loviturilor de picior din săritură, Remy a ajuns până în echipele naţionale de juniori ale Olandei, visul său fiind întrerupt de o accidentare gravă. "Mi-am rupt piciorul când aveam 16 ani şi câteva luni am stat pe bară, iar când am revenit nu am mai fost la acelaşi nivel. Aveam dureri mari atunci când făceam sprinturi. Am mai încercat o vreme, dar pur şi simplu nu reuşeam să mai revin şi pentru mine era dramatic să nu pot progresa, aşa că la un moment dat am renunţat. A fost însă un moment dureros pentru mine. M-am văzut în imposibilitatea de a-mi îndeplini visul, însă nu aveam de ales", adaugă colosul născut la Paramaribo.

"Sport sângeros" i-a marcat viaţa

Remy Bonjasky a început să practice kickboxul pe când era în liceu, asta după o întâmplare pe care acum şi-o aduce aminte cu amuzament. "Ştii cum e când eşti adolescent. Vorbeşti despre fete, fotbal şi petreceri. La un moment dat, eram însă pătrunşi de filmul Sport sângeros în care juca Jean Claude van Damme. Ne tachinam reciproc şi ne lăudam fiecare că îl putem imita pe Van Damme, apoi unul dintre prietenii din grup ne-a povestit că el chiar face aşa ceva la o sală. Ne-a provocat să mergem şi noi, aşa am ajuns la kickbox", rememorează unul dintre cei mai mari luptători din toate timpurile. Aşa a început istoria lui Remy Bonjasky la Mejiro Gym, sala considerată leagănul kickboxului olandez. Ţara Lalelelor a dat lumii cei mai mulţi campioni mondiali K-1, 15 din 18 fiind formaţi la şcoala batavă. "Vrei să ştii cum a fost la început? Sigur nu aşa uşor cum îmi imaginam în film. Drept să fiu, a fost extrem de greu. Nu ştiam nimic despre kickbox, însă mi-a plăcut enorm şi mi-am regăsit din nou dorinţa de a face performanţă", adaugă marele campion. Primul său meci oficial a fost în 1995, pe când avea 19 ani, la aproape un an după ce a intrat pentru prima oară în sală. A câştigat înainte de limită în faţa lui Valentijn Overeem, un sportiv care a devenit la rândul său o celebritate şi în 2010 chiar a luptat la Bucureşti. Victoriile spectaculoase obţinute l-au adus în postura de a primi o ofertă de a lupta în Japonia, acolo unde galele aveau o audienţă imensă. Peste 70.000 de spectatori la fiecare eveniment.

L-a bătut pe Sefo la debut

Primul său meci în Ţara Soarelui Răsare a avut loc în 2001, iar adversar a fost neo-zeelandezul Ray Sefo, pe atunci deja un mare nume la nivel mondial: "A fost o ofertă de nerefuzat. În Europa, nu erau bani mulţi în sportul ăsta. Prietenul care a venit cu oferta mi-a zis aşa: «Remy, dacă alegi K-1 şi vei da 100%, atunci te voi sponsoriza şi mă voi asigura că talentul tău va fi recunoscut de toată lumea»". În 2003, la Tokyo Dome, în faţa a 67.000 de spectatori, Gentilomul zburător, aşa cum a fost poreclit Bonjasky, câştiga celebra piramidă de 8 la categoria grea după trei meciuri fabuloase cu Peter Graham, Cyril Abidi şi Musashi. Un an mai târziu, surinamezul devenea pentru a doua oară campion mondial, tot după o finală cu favoritul japonezilor, Musashi. În 2008 a cucerit din nou coroana cu lauri după o finală controversată cu Badr Hari şi s-a retras definitiv din carieră anul trecut, în urma unui meci istoric cu Cro Cop la Zagreb. În dreptul său sunt trecute 77 de victorii, dintre care 40 prin KO, şi doar 19 înfrângeri.

A lucrat ca model

Până să îşi dedice viaţa kickboxului, Bonjasky a avut şi locuri de muncă part-time. A lucrat ca model în Olanda, apoi în domeniul bancar şi chiar administrator al unei reţele locale de internet.  Din 2010 este imaginea unei firme de lenjerie intimă în Olanda, iar în 2011 a apărut ca şi invitat-special la emisiunea “Dansez pentru tine”, varianta pe gheaţă, unde a avut-o ca parteneră pe Inge de Bruijn, cvadruplă campioană olimpică. Performanţele sale din ring i-au adus medalia de onoare a oraşului Almere, acolo unde s-a stabilit de aproximativ 10 ani şi unde şi-a deschis şi o academie care îi poartă numele. O prezenţă frecventă la televiziunile din Olanda, Bonjasky a fost dat ca exemplu după ce a prins doi răufăcători înarmaţi pe străzile din Amsterdam. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-11

Mai multe imagini:
Remy Bonjasky, legenda din ringul K-1. De la fotbal, la marile bătălii din Japonia
zoom
Remy Bonjasky, legenda din ringul K-1. De la fotbal, la marile bătălii din Japonia
zoom

TAGURI: remy, bonjasky, legenda, fotbal, japonia, k-1, surinam, olanda, kickbox
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...