2019-01-22 21:18


Renunţarea la fumat ameliorează dispoziţia psihică

 |  17:10
Renunţarea la fumat ameliorează dispoziţia psihică

Renunţarea la fumatameliorează nu doar starea de sănătate, ci şi starea de dispoziţie a foştilorfumători, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, informeazădailymail.co.uk.

Mulţifumători îşi aprind o ţigară în anumite situaţii, considerând că aceasta îiajută să îşi învingă anxietatea în timpul unor perioade stresante.

Potrivitcercetătorilor americani de la Universitatea Brown şi de la University ofSouthern Carolina,renunţarea la fumat îi face pe oameni sădevinămaifericiţi, iar efectele benefice se menţin atât timp câtaceste persoane reuşesc să îşi învingă dependenţa de nicotină. Savanţiiamericani afirmă cărenunţarea la fumat nu ar trebui să fie considerată,aşa cum se tem mulţi dintre fumători, un sacrificiu de natură psihologică făcutde dragul propriei sănătăţi fizice.

ProfesorulChristopher Kahler de la Universitatea Brown, coordonatorul acestui studiu, adeclarat: "Dacă oamenii renunţă la fumat, simptomele lor depresive dispar,însă dacă ei recidivează, atunci proasta dispoziţie revine".

Cercetătoriiamericani au efectuat acest studiu pe un eşantion de 236depersoane- bărbaţi şi femei - care încercau să renunţe la fumat.Voluntarii au primit plasturi cu nicotină, au beneficiat de şedinţedeconsiliere psihologică şi au fost de acord să renunţe la fumat la odată prestabilită.

Voluntariiau fost testaţi apoi pentru depistarea simptomelor depresive cu o săptămânăînainte de această dată, iar apoi, dinnou, după două, opt, 16 şi 28săptămâni.

Aproapejumătate dintre voluntari, care nu au reuşit niciodată să renunţe la fumat, aurămas cei mai nefericiţi dintre pacienţi, pe durata întregului studiu.

Doaro cincime dintre voluntari au reuşit să renunţe la fumat înainte de testareaefectuată la două săptămâni după data prestabilită, iar o şesime dintrevoluntari au reuşit să nu mai fumeze până la testul următor, efectuat în a optasăptămână după data prestabilită. Tot o şesime dintre pacienţi au reuşit să nufumeze deloc pe durata întregului studiu.

Savanţiiamericani au constatat căpersoanele care au renunţat la fumat erau celemai fericite, iar starea bună de dispoziţie a acestora s-a menţinut la un nivelconstat pe parcursul studiului.

Voluntariicare au renunţat temporar la fumat au fost fericiţi în perioada în care nu aufumat, însă starea lor de dispoziţie s-a înrăutăţit semnificativ după ce aureînceput să fumeze.

Coordonatorulstudiului a declarat: "În trecut se credea că oamenii fumează deoarecefumatul ar prezenta anumite proprietăţi antidepresive, iar atunci când eirenunţă la fumat riscă să declanşeze o depresie. Ceea ce este surprinzător însăeste faptul că atunci când am măsurat starea de dispoziţie a fumătorilor, chiarşi atunci când ei au renunţat la acest viciu doar pentru o scurtă perioadă detimp, aceste persoane prezentau deja mai puţine simptome depresive".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...