2017-01-23 12:34


Reprezentaţii Opoziţiei dezmint informaţiile din telegramele dezvăluite de WikiLeaks. Geoană despre întâlnirile lui secrete cu Băsescu: „Poveşti”

 |  19:52
Reprezentaţii Opoziţiei dezmint informaţiile din telegramele dezvăluite de WikiLeaks. Geoană despre întâlnirile lui secrete cu Băsescu: „Poveşti”

Telegramele dezvăluite de WikiLeaks au provocat diverse reacţii alepoliticienilor din România. Cei menţionaţi în documente fie au dezminţitafirmaţiile apărute în telegramele Ambasadei SUA la Bucureşti, fie au afirmatcă acestea nu prezintă un interes prea mare.

● Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost unul dintrecele mai pronunţate nume în telegramele dezvăluite de WikiLeaks. În replică ladocumentele ieşite la iveală duminică seara,Mircea Geoană a susţinut că nu-şi aminteşte de discuţii cu ambasadorulamerican în care ar fi asigurat că va prelua conducerea Guvernului, în 2007. În plus, acalificat drept “poveşti” eventualele întâlniri secrete pe care le-ar fi avutcu preşedintele Traian Băsescu înainte de suspendare. Mircea Geoană a mai negatşi că s-ar fi deplasat la Moscova cu un avion al omului de afaceri Sorin OvidiuVîntu, iar despre întâlnirea din iunie 2007 cu ambasadorul SUA, acesta adeclarat că nu-şi mai aminteşte despre ce era vorba.

● Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat,luni, că nu a aflat nimic nou sau ceva care să-l surprindă din telegramele AmbasadeiSUA date publicităţii de WikiLeaks. În ceea ce priveşte declaraţiile deputatuluiPSD Georgian Pop la adresa sa, Ponta a precizat că spusele acestuia ar fi fosttraduse greşit de către presă. “Nici nu am aflat lucruri noi, cred că 90% sunt dinpresă, şi nici nu am avut curiozităţi. (...) La chestia cu Georgian Pop, înengleză e altfel decât s-a tradus în română, dar are rost să explic chestiaasta. E păcat, e o ştire de presă. Georgian a zis că despre numirea mea înfuncţia de ministru de justiţiei sunt numai discuţii, dar nu sunt şanse. Ceeace săracu' chiar avea dreptate, că dacă nu mă voia PDL nu am cum să... Dar înpresă română s-a tradus că doar vorbeşte şi e păcat să vă stric... Când o ştiree frumoasă ar fi păcat să fie şi adevărată”, a mai spus Ponta.

● Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, adeclarat, ieri, în legătură cu scandalul telegramelor că lui personal nu-iplace “bârfa”, cu atât mai mult cea a unor oameni “cu pretenţii”. “Mie nu-miplace bârfa nici când e făcută de oameni simpli, darămite de nişte oameni cupretenţii. Merg ca nişte oameni fără personalitate să bârfească cu diplomaţistrăini. Lipsa de personalitate şi lipsa de decenţă nu au culoarepolitică”, a comentat Iliescu.

● Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a dezminţit informaţiadin telegrame potrivit căreia s-ar fi întâlnit cu Elena Udrea înainte desuspendarea preşedintelui din 2007. Cât despreîntâlnirea din din 2007 cu Mark Taplin, Hrebenciuc a declarat că aceasta a fosto întâlnire oficială, care a avut loc în biroul său de la Camera Deputaţilor.Viorel Hrebenciuc a mai precizat că rezervele pe care le-a exprimat în legătură cu suspendarea lui TraianBăsescu erau normale din punct de vedere politic.

● Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, adeclarat, luni, despre scandalul WikiLeaks că este interesant că “oameniipolitici din România se spovedesc la ambasade”, dar şi că unii dintre colegiisăi încearcă să sară peste etapele de evoluţie din partid, alegând, în schimb,să se poziţioneze faţă de “terţi”. Năstase a spus însă că şeful statului rămâneun “mincinos” pentru afirmaţiile potrivit cărora dosarele sale ar fi fostdeclanşate în urma sesizărilor unor social-democraţi.

● Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este de părere că,deocamdată, pe ceea ce a apărut se face “un tapaj exagerat”. Dinpunctul său de vedere, dezvăluirile WikiLeaks nu au adus în atenţia publicănimic nou, exceptând faptul că Sebastian Lăzăroiu “poate roşi”. În plus, desprerolul “aşa-zişilor moguli” la care se face referire în telegrame, liderulliberal consideră că este “exagerat”. “E izbitor simplismul cu care anumitetexte, asumate de ambasadorul Taubman, prezintă situaţia din România. A asuma,ca ambasador al SUA, că Tăriceanu e un fel de om al ruşilor, e o prostieenormă, pe care tu o trimiţi într-un centru de decizie pentru politica mondială”,a spus Crin Antonescu.

● Eurodeputatul PNL Norica Nicolai s-a arătatsurprinsă de modul în care Ambasada SUA tratează România, mai exact “ca pe unfel de ghetou, cu lume proastă”, asupra căruia diplomaţii americani s-au“aplecat” tot într-o manieră "proastă şi necivilizată". Cât desprereferirile din telegrame la adresa sa, Nicolai susţine că acestea dovedesc oacţiune deliberată împotriva sa din partea preşedintelui Băsescu atunci când afost propusă să preia portofoliul de la Justiţie.

● Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur adeclarat că publicarea telegramelor WikiLeaks referitoare la România nu a adusîn atenţia opiniei publice lucruri care nu se cunoşteau, telegramele fiind“deductibile ca TVA-ul”.

● Secretarul general al PDL, Vasile Blaga,consideră că informaţiile din cablogramele WikiLeaks nu sunt “o noutate” pentruRomânia şi a precizat că, de regulă, miniştrii cu portofoliile “mai grele” auîntâlniri săptămânale cu ambasadorii.

Dan Voiculescu (PC) minimalizează importanţa documentelor. “Cine esteWikiLeaks?”, le-a răspuns Voiculescu jurnaliştilor atunci când a fost întrebatdespre conţinutul telegramelor prezentate în presă.

● Gigi Becali s-a declarat onorat de postura în care a fost pus de raportulAmbasadei SUA. “Acolo nu se menţionează că eu suntoligarh, ci că sunt printre cei mai influenţi cinci oameni din România”, aspus Becali.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image