2017-01-23 23:03


Revoluţie în cercetarea marină: A apărut microfonul care imită urechea orcilor

 |  16:14
Revoluţie în cercetarea marină: A apărut microfonul care imită urechea orcilor

Oamenii de ştiinţălucrează la un microfon subacvatic hipersensibil, "copiind" urechilebalenelor ucigaşe. Acesta va putea capta sunete chiar şi în condiţiile extremede la mare adâncime.

Oechipă de oameni de ştiinţă de la Stanford University a reuşit să pună la punctun microfon subacvatic hipersensibil, modelat după structura urechii balenelorucigaşe. Acest dispozitiv va putea capta toate sunetele din ocean - pe o scarăde aproximativ 160 de decibeli - acurateţea lor urmând să fie foarte mare,indiferent de adâncime şi de presiune. Acest hidrofon de ultimă generaţie vacapta sunete pe "plajă" de 17 octave.Microfoanele existente în prezent au o senzitivitate mult mai redusă şi, înplus, nu funcţionează bine la adâncimi mari, unde presiunea este foarte crescută,fiind o piedică în calea detectării sunetelor.Pentru a putea realiza un nou hidrofon performant, cercetătorii au examinat cuatenţie sistemele de ascultare care funcţionează cel mai bine sub apă, şi anumeurechile mamiferelor marine, în special pe cele ale orcilor."Orca a avut la dispoziţie milioane de ani pentru a-şi optimiza aparatulauditiv, iar asta se vede. Acest mamifer poate detecta sunete pe o scară foartelargă de frecvenţe, adică exact ce voiam şi noi să facem", a explicat OnurKilic.

Ceeace orcile, oamenii şi alte creaturi percep ca sunete sunt de fapt micifluctuaţii de presiune. De exemplu, când cineva bate o tobă, mişcarea membraneiacesteia provoacă undele sonore pe care noi le auzim. Un microfon detecteazăaceste sunete printr-o membrană sau diafragmă din interiorul său, care vibreazăla presiunea undelor sonore pe care le primeşte.Presiunea aerului în mediu terestru este aproape constantă, astfel că pentru elaborarea unuimicrofon de suprafaţă nu este nevoie să se ţină cont de mari variaţii depresiune. Dar în apele oceanice, la fiecare 10 metri adâncime, presiunea apeicreşte cu echivalentul unei atmosfere. Astfel, în Groapa Challenger Deep, dinFosa Marianelor (Pacificul de Sud), adâncimea este de aproape şapte mile subnivelul mării, cea mai mare de pe planetă, iar presiunea este deaproximativ 1.100 de ori mai mare decât în mediul terestru."Singura modalitate de a face un senzor care să capteze şi cele mai micifluctuaţii de presiune la o asemenea adâncime este să îl umpli cu apă", aexplicat Kilic. Ceea ce au şi făcut el şi colegii săi, reuşind să creeze undispozitiv care ar putea revoluţiona cercetarea în domeniul vieţii marine de lamare adâncime.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image