2017-01-24 00:59


România, codaşa Europei

 |  17:50
România, codaşa Europei

România se situează printre codaşele Europei la finanţarea oferită de stat pentru studenţii de la forma de învăţământ fără taxă. Ţara noastră este depăşită şi de state precum Bulgaria şi Ungaria.

Statul oferă şi mai puţini bani per student, pentru anul universitar 2011–2012. Dacă anul trecut punctul de la care era calculată suma de bani oferită per student pentru fiecare universitate în parte era de 2.900 de lei, anul acesta, statul va oferi doar 2.700 de lei pentru fiecare student aflată pe locurile finanţate de la buget.

Potrivit Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, la sumele oferite de stat pentru studenţii de la buget, România este una dintre ţările care stă cel mai prost. „La noi, suma oferită de stat per student a fost mereu de maximum 1.000 de euro. Sumele acordate se calculează în funcţie de dotările universităţilor, de necesitatea laboratoarelor. În aceste condiţii, ASE sau Literele primesc mai puţini bani. În alte ţări europene, sumele oferite de stat sunt şi de zece ori mai mari ca la noi. În Cehia sau la vecinii noştri, Ungaria şi Bulgaria, sumele oferite sunt clar mai mari”, ne-a declarat preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Mai mult, parlamentarii vor discuta în curând posibilitatea eliminării locurilor cu taxă de la universităţile de stat. „Ar fi o lovitură mare dată învăţământului superior de stat. Oricum sumele oferite de stat sunt mici, dacă mai este luată şi această posibilitate de finanţare prin taxele de şcolarizare, va fi foarte greu pentru universităţi să ofere cele mai bune condiţii studenţilor. Nu se poate lua o astfel de măsură”, a mai explicat Hadăr.    


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image