2017-01-18 14:12

SPECIAL


România cumpără deşeuri din străinătate

 |  17:11

Noile fabrici româneşti de reciclare a deşeurilor se confruntă cu lipsa de materie primă, au declaratreprezentanţi ai firmelor participante la expoziţia de mediu Romenvirotec de la Bucureşti.

“Jumătate din materia noastră primăeste de provenienţă internă, iar cealaltă jumătate provine din import”, a explicat Cristinel Dobrota, general manager al societăţii Greentech din Buzău, citat de Green Report.

Criza de deşeuri din industria de reciclare se explică nu prin inexistenţa deşeurilor în România, ci prin ignorarea regulilor de colectare selectivă. Szilard Bako, administratorul firmei Recipet, a precizat că „România produce 140.000 de tone de ambalaje PET pe an, din care însă ajung să fie reciclate doar 20.000 de tone”.Diferenţa ajunge în apele râurilor sau lacurilor, în păduri, pe marginea şoselelor sau, în cel mai bun caz, în containerele comune ale blocurilor şi la gropile de gunoi.

Potrivit reprezentantului Recipet, o explicaţie a importului unor categorii de deşeuri este şi preţul mai mic al acestora, în Europa Occidentală, în anumite perioade, faţă de preţul din România. O asemenea situaţie s-a înregistrat acum câţiva ani, când România aducea deşeuri din plastic din Germania. Rentabilitatea acestei proceduri era condiţionată însă de transportul deşeurilor pe Dunăre, întrucât transportul pe apă este cel mai ieftin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: import deşeuri, Romenvirotec, Recipet, Green ReportComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image