2017-01-23 08:44


România, în pană de iodură de potasiu. Farmaciile nu pot satisface cererile, iar pastilele nu conţin destul iod

 |  17:20
România, în pană de iodură de potasiu. Farmaciile nu pot satisface cererile, iar pastilele nu conţin destul iod
Româniicaută insistent iodura de potasiu care le-ar asigura confort în cazul în careradiaţiile din Japonia ar ajunge în ţară, farmaciştii lansează comenzinumeroase depozitelor intuind o afacere profitabilă. Mai mult, Ministerul Sănătăţii avertizează că achiziţionarea tabletelor deiodură de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutilă pentru cea maimare parte a persoanelor, deoarece acestea nu conţin iod suficient pentrublocarea tiroidiană.

Înultima perioadă,tot mai mulţi români au început să bată continuu drumulla farmacii, în speranţa că vor găsi pastilele de iodură de potasiu care i-arproteja de efectul radiaţiilor din Japonia, dacă acestea ar ajunge în România.

Farmaciştiisunt însă în imposibilitatea de a satisface cererile, cel puţin din punct devedere economic.

"Avemcereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putem lua aceste pastile,pentru că ne-ar creşte vânzările, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimisnimic. Există iodură de potasiu numai la Cernavodă", a declarat unfarmacist, angajat al lanţului Sensiblu.

Totel adaugă însă că nu este cazul ca oamenii să ia acum aceste pastile.

Osituaţie similară este remarcată şi în farmaciile din lanţul Catena. "Nuavem iodid (iodură de potasiu - n.r.). Oamenii cer. Degeaba. Depozitele suntgoale. Am făcut din nou cerere", a spus, de asemenea, o farmacistă.

Oaltă farmacie, un răspuns similar. "Nu vom avea până când nu va hotărîGuvernul. Degeaba facem comenzi. Depozitele sunt goale. Oamenii vin, întreabăşi pleacă nemulţumiţi. De patru ani nu am mai primit aceste pastile. Nici nule-am mai cerut", afirmă o farmacistă de la Santefarm.

Deşiautorităţile susţin în ultima perioadă că nu sunt motive de îngrijorare pentrusănătatea românilor în urma fenomenelor produse în Japonia, oamenii ar vrea săfacă o mică provizie, chiar dacă nu ştiu cum să folosească aceste pastile şinici care sunt efectele adverse.

Ministerul Sănătăţii:„Cumpărarea tabletelor de iodură de potasiu este inutilă acum“

"Specialiştiiîn sănătate publică arată că, pentru cea mai mare parte a persoanelor,achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitulfarmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea nu conţin iod suficientpentru blocarea tiroidiană. Mai mult, există persoane pentru care terapia estenerecomandată, iar consumul de tablete fără indicaţia medicului comportăriscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţie «voluntară» cu iod",se arată într-un comunicat remis de Ministerul Sănătăţii.

MinistrulSănătăţii, Cseke Attila, a prezentat Guvernului o informare privind procedurade protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunerecolectivă la risc, potrivit căreia România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilorprovenind din Japonia.

Potrivitdocumentului întocmit de specialiştii în sănătate publică, administrareapreventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentulconstatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv,subliniază MS.Ministerul Sănătăţii va realiza, în caz de necesitate, procesul de administrarepreventivă a iodului non-radioactiv în mod organizat, în funcţie derecomandarea personalului medical.

OrganizaţiaMondială a Sănătăţii consideră că radiaţiile de la reactoarele nucleare dinJaponia prezintă risc scăzut pentru sănătate, dar situaţia se poate schimbadacă vor avea loc incidente şi la alte centrale, arăta Institutul de SănătatePublică Bucureşti într-o informare transmisă MS.

"Efecteleasupra sănătăţii din cauza radiaţiilor vor depinde de nivelul expunerii, iaraceasta este la rândul ei dependentă de nivelul de radiaţii emis de reactor,condiţiile meteorologice, respectiv vântul şi ploaia din timpul exploziei,distanţa faţă de centrale şi perioada de timp petrecută în zonelecalamitate", spuneau experţii ISP în documentul citat.

Totodată,aceştia menţionau că, deşi în urma evenimentelor din Japonia s-a înregistrat ocreştere a nivelului reactivităţii în zona limitrofă centralei nucleareFukushima, aceasta poate constitui un pericol doar pentru populaţia aflată înzonele adiacente centralei, iar acolo au fost deja luate măsuri de protecţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image