2017-01-24 09:04


România menţine sistemul certificatelor verzi

 |  18:24
România menţine sistemul certificatelor verzi

România nu va renunţa la sistemul certificatelor verzi, menite să susţină producătorii de energie din surse regenerabile, chiar dacă alte ţări au în vedere asemenea măsuri de austeritate.

Guvernul spaniol a anunţat că suspendă temporar ajutorul de stat pentru sectorul producerii de energie din surse regenerabile, din raţiuni care ţin de criza economică. Modelul “dur” spaniol, de suspendare a stimulentelor financiare, nu este preconizat deocamdată şi pentru România.

“În această privinţă ştiu că, în România, autoritatea de reglementare a luat unele decizii care să evite supracompensarea. Anume, cei care beneficiază de schema certificatelor verzi nu mai pot utiliza fondurile nerambursabile", a declarat directorul general al Hidroelectrica, Dragoş Zachia-Zlatea, citat de Green Report.

Pe de altăparte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) exclude posibilitatea unei modificări bruşte a sistemului certificatelor verzi: “Spaniolii au un sistem diferit. La ei ajutorul pentru producătorii de energii regenerabile îl acordă Guvernul, deci presiunea este asupra bugetului de stat. La noi, în România, conform schemei de atribuire a certificatelor verzi, presiunea se transformă în preţuri şi este suportată de consumatorii finali”, a explicat preşedintele ANRE, Iulius Dan Plaveti.

În România, sistemul de susţinere a producătorilor de energie verde ar putea fi schimbat doar prin modificarea legislaţiei, însă “noi, ANRE, nu putem modifica legea, doar o aplicăm”, a adăugat şeful ANRE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image