2017-01-18 16:45

SPECIAL


România, pe locul al treilea în Europa la obezitate infantilă

 |  21:00
România, pe locul al treilea în Europa la obezitate infantilă

Este considerată obeză acea persoană al cărui Indice de Masă Corporală (IMC) depășește 30. IMC este un instrument de evaluare a greutății raportată la înălțime. Un IMC crescut reprezintă un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizată circumferința abdominală.

Din nefericire, România ocupă locul 53 în lume la capitolul „calitatea vieţii” şi a primit, anul acesta, premiul III în Europa, după Iugoslavia şi Grecia, la categoria „obezitate”. Datele Institutului Parhon precizează că un sfert din populaţia țării suferă de această boală, considerată o adevărată „epidemie” la nivel mondial şi responsabilă de cele mai multe afecțiuni. Din acest sfert de populaţie, care are mari probleme cu kilogramele în plus, 30% sunt femei şi 20% bărbaţi. De câte ori n-aţi întâlnit în parcuri sau pe stradă fetiţe şi băieţi prea graşi pentru vârsta şi statura lor? Copii care nu se pot juca normal, care respiră cu dificultate şi au mari probleme cu inima. România se mai situează pe locul III şi la capitolul „obezitate infantilă” în Europa, iar 10% dintre copiii care se prezintă la specialist au greutate de adult. În urmă cu 10 ani, doar 9% din populaţie suferea de obezitate. Una din principalele cauze era, în trecut, dar şi în ziua de azi, alimentaţia în exces şi dezordonată. Oamenii devin sedentari din cauză că petrec mult timp în faţa televizorului şi a calculatorului. Statisticile au arătat faptul că românii petrec, zilnic, 4 ore în fața televizorului, adică un sfert din cele 16 ore de viață activă din fiecare zi. Sedentarismul este legat şi de profesie, cazurile de obezi care fac muncă de birou sunt în procent de 80,9, faţă de muncitori (16), funcţionari (14) sau pensionari (10). 40% dintre femeile obeze sunt casnice.

În doi ani a pus pe el 50 de kilograme!

Consumul de alcool este, de asemenea, o sursă de calorii suplimentară. Să nu uităm însă că mulţi se apucă de băut, încercând să atenueze „loviturile” pe care le primesc, în aceste vremuri tulburi, de la stat sau de la apropiaţi. Paul cântărea, în urmă cu 15 ani, 65 de kilograme și avea o înălțime de 1,64. Pozele de atunci arată o cu totul altă persoană. Azi e de nerecunoscut. Are 120 de kilograme, e bolnav, depresiv și se jenează când trebuie să iasă în lume. Avea o familie frumoasă, un copil și o soție, erau cu toții fericiți. Însă, la un moment dat, cea care i-a stat alături atâția ani a cunoscut pe altcineva de care s-a îndrăgostit și a intentat divorț. Paul n-a vrut să se despartă de nevasta lui, dar nu a avut ce face. Copilul a rămas la ea. Necazurile, care au venit după această schimbare brutală din viața lui, l-au împins spre paharul cu alcool. A devenit o obişnuinţă să bea exagerat de mult. Și nu s-a mai putut opri. A fost dat afară și din postul pe care îl deținea la o bancă. „Aveam un job foarte bun. Dar nu mai puteam să țin ritmul din cauza alcoolului”, mărturisește bărbatul. „Așa că am rămas fără serviciu. Și iar am băut, de necaz. Beam și mâncam. Băutura îmi provoca o foame cumplită. În doi ani am pus pe mine 50 de kilograme! La început beam bere, care se știe că îngrașă. După ce beam 8 cutii de unul singur, mâncam o jumătate de pui, cu pâine, usturoi și, la sfârșit, prăjituri de casă, că-mi trimitea mama, de la Tecuci. După masă, o trăgeam cu vin. Spirtoase, nu, dar o sticlă de trei sferturi de Fetească dulce o rădeam singur. În 15 ani am pus pe mine 100 de kilograme și multe probleme de sănătate: cu inima și cu ficatul. Când m-au dat afară de la bancă și n-am mai avut bani, m-am lăsat de băut, dar organismul, obișnuit cu mâncare multă și cu băutură se răzbună acum. Îmi e foarte greu. Sunt singur, sărac, obez şi nefericit.”

Cauzele obezității:

- predispoziţia ereditară,

- factorii congenitali, endocrini,

- sedentarismul,

- alcoolismul, dar şi traumele psihice şi nervoase.

Ultimele trei cazuri sunt legate între ele, pe fondul instabilităţii sociale şi pierderii tot mai mult a speranţei într-un viitor mai bun.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-21

Mai multe imagini:
România, pe locul al treilea în Europa la obezitate infantilă
zoom
România, pe locul al treilea în Europa la obezitate infantilă
zoom
România, pe locul al treilea în Europa la obezitate infantilă
zoom


TAGURI: obezitate infantila, romania, europaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image