2017-01-21 08:28

SPECIAL


România va avea un Observator Atmosferic, din bani norvegieni

 |  16:17
România va avea un Observator Atmosferic, din bani norvegieni

România va avea, dinluna septembrie, un Observator atmosferic, unde oamenii de ştiinţă vor puteaanaliza poluarea şi fenomenul încălzirii globale cu echipamente de ultimageneraţie, unice în Europa de Est.

Observatorul, situat în oraşul Măgurele, va fi inaugurat în toamnă şi vacuprinde o reţea de observare, un centru de date şi un centru de ştiinţe.Proiectul este finanţat cu fonduri norvegiene în valoare de aproximativ unmilion de euro.

“România a devenit parte a unei reţele europene de observare atmosferică în2005. În prezent, există observatoare la Cluj, Iaşi, Timişoara şi Băneasa, undesunt şi cele mai importante universităţi. România este o ţară mare casuprafaţă, însă în restul Europei de Est există un mare gol la acest capitol,la noi fiind singurul centru de acest gen, la care vin şi specialişti dinstrăinătate”, a declarat pentru “Green Report” Doina Nicolae, cercetător încadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Toate staţiile din România sunt echipate cu lasere care fac măsurători laaltitudini de până la 15 kilometri. Acestea pot analiza nu numai nivelulpoluării de la sol, ci şi fenomenele meteo extreme, potfacepreviziunilegate de încălzirea globală sau diverse fenomene climatice.De exemplu, oamenii de ştiinţă au putut studia modul în carefumul rezultatdin incendiile din Grecia şi Ucraina a afectat România, ajungând la concluziacă acestea au provocat o uşoară încălzire temporară în ţara noastră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image