2017-01-18 05:58

SPECIAL


Ruxandra Dragomir: Tenisul românesc este pe un trend ascendent

 |  21:00
Ruxandra Dragomir: Tenisul românesc este pe un trend ascendent

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT), Ruxandra Dragomir, este de părere că sportul alb din ţara noastră are bazele unui viitor măreţ, în ciuda faptului că multă vreme de acum încolo lumea va trata fenomenul după ultimul rezultat, 0-5 cu Cehia, în barajul de rămânere în Grupa Mondială a Cupei Davis. Pe de altă parte, oficialul FRT are de gând să candideze din nou în 2013 la şefia tenisului românesc, atunci când i se termină actualul mandat.

Sunteţi de doi ani şi jumătate în fruntea Federaţiei. În tot acest timp v-a fost mai greu decât vă aşteptaţi?

Ruxandra Dragomir: Eram conştientă că o să-mi fie foarte greu. Un drum nou implică neapărat schimbări, care nu au cum să vină de la sine. Cele mai multe proiecte pe care le-am implementat în tenis au fost un real succes. Unul dintre ele, cel denumit “Tenis 10”, care este adresat copiilor cu vârste între 4 şi 10 ani, a primit numai laude de la Federaţia Internaţională de Tenis. Federaţia pe care o conduc nu se implică doar în obţinerea de mari performanţe, ci ne gândim foarte mult şi la nivelul de copii şi juniori.

Au fost momente în care aţi vrut să renunţaţi?

Când munceşti mult şi crezi că ar trebui să fii apreciat, iar tu primeşti în schimb numai acuze şi jigniri, te întrebi de ce? Nu am venit la Federaţie ca să plec. În 2009, când am fost numită în fruntea FRT, mi-am promis că pot face multe lucruri bune. Nu pot renunţa la aceste promisiuni. Am făcut o mare schimbare la Centrul Naţional de Tenis, este un proiect de suflet pe care am ţinut să îl finalizez în mare. Şi chiar am reuşit. Acum doi ani era într-o stare jalnică, erau aici condiţii deplorabile. Mi-am zis că dacă eu nu am beneficiat de condiţii extraordinare, măcar cei de acum şi cei de peste ani să se poată antrena în mod civilizat. Au fost multe sacrificii, dar lucrurile au ieşit bine. Este evident că tenisul românesc se află pe un trend ascendent.

Că a venit vorba despre atacuri, aveţi un conflict deschis cu Ilie Năstase.

Este perceput de toată lumea ca un război între fosta şi actuala conducere a FRT. Însă noi, cei de acum, nu am generat nici un conflict. Dar nici nu putem să tăcem când suntem jigniţi şi făcuţi proşti. Eu tot ce am spus în legătură cu Ilie Năstase, despre care am o părere extraordinară ca jucător, pot justifica şi argumenta cu dovezi. Chiar nu consider că dacă a fost un mare jucător de tenis are dreptul să jignească când vrea, în stânga şi în dreapta. Totul se trage de la alegerile din 2009, atunci când el voia să fie altcineva preşedinte, iar faptul că am ieşit eu, votată corect de cluburile din România, l-a enervat teribil de rău, şi nu i-a trecut nici acum. A aruncat multe vorbe grele în vânt. Am încercat apropierea de fosta conducere a FRT, dar deocamdată nu s-a putut. Din partea mea, nu mai e nici o problemă. Eu nu îmi reproşez nimic. Mai am mandat până în 2013, însă voi candida din nou, pentru că mai sunt multe lucruri de pus la punct şi sunt convinsă că le pot rezolva.

De atacuri cred că sunteţi sătulă, cine totuşi v-a sprijinit în cariera dvs.?

Nu au fost mulţi. Primul a fost tatăl meu, care m-a dus la tenis. Datorită lui am rămas în fenomen. Apoi îi sunt recunoscătoare primului meu antrenor, Leonte Ianovschi, cel care mi-a pus pentru prima dată racheta în mână. Şi nu în ultimul rand, Florenţei Mihai, care mi-a devenit antrenor la lot, antrenor personal, iar de atunci am rămas prietene pe viaţă. A fost ca un mentor pentru mine.

Vă e dor de cariera sportivă?

Nu, pentru că am jucat suficient. M-am retras la 30 de ani, am câştigat multe turnee la simplu, cât şi la dublu. Mi-am văzut de familie, am făcut copiii. Nu ştiu dacă mă vor urma în carieră. Lui Filip îi place fotbalul, dar a şi fost copil de mingi la meciul cu Cehia din Cupa Davis, iar Diana este prea mică să îmi dau seama ce îi place.

Care sunt planurile de viitor ale FRT?

Pe plan sportiv, la sugestia mea, voi încerca să organizez Cupa Federaţiei, care va avea un regulament diferit faţă de cel al Cupei Davis. Vor fi prezente 16 ţări, se vor forma 4 grupe, iar câştigătoarele lor vor ajunge în semifinale şi ulterior în finală. Avem foarte multe fete bune în tenis şi ar fi păcat ca românii să nu le vadă la lucru. Dacă îmi va reuşi asta, înseamnă că am făcut şi eu ceva pentru tenisul românesc, dar şi pentru cel internaţional. Sunt trei românce în Top 50 ATP şi asta e senzaţional. Suntem pe locul 4 în lume la numărul de sportive în această ierarhie. Tenisul feminin românesc e pe un drum bun, la fel cum se va întâmpla în scurt timp şi cu băieţii.

0-5 cu Cehia în Cupa Davis era preconizat?

Nu sunt dezamăgită. Era clar că plecăm din start cu şansa a doua. Cehia a fost foarte puternică, mult peste echipa noastră. Nu cred că prezenţa lui Victor Hănescu schimba prea mult datele problemei. Pe mine altceva m-a deranjat cu absenţa lui, că am aflat din presă că el nu va juca la Cupa Davis. Era normal ca jucătorul să ne anunţe înainte pe noi. A fost treaba lui, problemele lui, dar Andrei Pavel (n.r. - căpitan nejucător România) a făcut echipa, nu era treaba mea. Pe mine, în mod special, m-a interesat şi caacest eveniment să iasă ca la carte, şi a ieşit, mai ales că am primit aprecierile lui Jaques Dupre (n.r. - vicepreşedintele Fedraţiei Internaţionale de Tenis), venit aici special pentru asta. Chiar dacă am pierdut cu 5-0, consider că băieţii s-au descurcat onorabil, iar cuplul Horia Tecău/Marius Copil a arătat extrem de solid şi cu siguranţă va reprezenta pe viitor România în proba de dublu la Cupa Davis. Sper să revenim cât mai repede în Grupa Mondială.

CV Ruxandra Dragomir

27 octombrie 1972, Piteşti

A practicat tenisul între anii 1979 şi 2004

În circuitul profesionist din 1990

Palmares: 7 titluri (simplu), 8 titluri (dublu)

Cea mai bună clasare: locul 15 (1997)

Căpitan nejucător al echipei româniei de FED Cup

Din februarie 2009 este preşedintele FRT


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image