2018-12-15 21:10


Sărbătoarea cuviosului Dimitrie cel Nou, patronul Bucureştiului

 |  21:00
Sărbătoarea cuviosului Dimitrie cel Nou, patronul Bucureştiului

Pentru bucureşteni şi nu numai, în fiecare an, luna octombrie stă sub semnul Sfântului Dumitru. În timp ce pe data de 26 se sărbătoreşte Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, zis şi izvorâtorul de Mir, ziua de 27 este rezervată cinstirii Sf. Dimitrie cel Nou-Basarabov, patronul Capitalei, ale cărui moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Dealul Patriarhiei.

Dimitrie cel Nou a fost un simplu păstor de origine româno-bulgară, care a trăit în secolul XIII, în satul Basarabov, situat pe malul râului Lom, în Bulgaria. Era un om cu sufletul curat şi cu mare frică de Dumnezeu. Ca mai toţi copiii din acea zonă se îndeletnicea cu îngrijitul animalelor, iar duminica asculta cuvântul Domnului în mica bisericuţă din localitatea natală. Într-o zi, fără să vrea, atent la vitele pe care le mâna spre islaz, Dimitrie a călcat peste un cuib de pasăre, strivind toţi puişorii şi ouşoarele. Când a văzut grozăvia, s-a îndurerat. A început să plângă în hohote, luând puiuţii însângeraţi în palmă şi sărutându-i pe fiecare în parte. Şi-a cerut iertare, dar în zadar. Erau morţi. Atât de mult a suferit, încât trei ani, vară sau iarnă (unii preoţi spun că întreaga lui viaţă!), tânărul nu şi-a mai încălţat piciorul vinovat, pedepsindu-l să umble desculţ prin noroi, zăpadă, spini sau pietre.

După un timp de la această întâmplare, năzuind la o viaţă complet închinată lui Dumnezeu, cucernicul păstor a lăsat lumea şi s-a retras într-o peşteră din apropierea satului natal. Acolo a petrecut mulţi ani în post şi rugăciune, fiind învrednicit de Atotputernic cu darul facerii de minuni, încă din timpul vieţii pământeşti.

Dimitrie a apărut în visul unei epileptice

A trăit multă vreme acolo, în peştera lui, rugându-se şi postind. Apoi, Dimitrie s-a mutat pe malul râului Lom şi, simţindu-şi sfârşitul aproape, s-a aşezat între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, încredinţându-şi sufletul curat Tatălui Ceresc. Cu timpul, apele râului l-au acoperit… Descoperirea moaştelor s-a făcut după ce Sfântul Dimitrie s-a arătat în vis unei copile bolnave de epilepsie, spunându-i că se va vindeca dacă trupul său va fi scos din albia râului. Fata a mărturisit visul preoţilor şi, astfel, a fost descoperit, prin voinţă divină, corpul întreg binemirositor, îngropat în vadul apei, ca o comoară dumnezeiască. Acesta a fost dus cu mare alai în biserica din satul Basarabov, unde a şi început să facă minuni pentru bolnavii veniţi din toate colţurile lumii. Printre aceştia s-au numărat şi mulţi ortodocşi din Ţara Românească. În timpul Războiului ruso-turc, dintre anii 1769 şi 1774, moaştele Sf. Dimitrie cel Nou au fost luate de generalul rus Peter Salnikov pentru a fi duse în Rusia. La trecerea acestora peste meleagurile româneşti, mitropolitul Grigorie al Ungrovlahiei, împreună cu un negustor bogat, pe nume Hagi Dimitrie, l-au rugat pe general să le lase lor moaştele. Rusul s-a înduplecat, însă mâna dreaptă a sfântului a fost luată de soldaţi şi păstrată în lavra Pecerska din Kiev.

Sfântul care ne-a izbăvit de ciumă

Din 1774, Sf. Dimitrie devine ocrotitorul cetăţii Bucureştiului şi al Ţării Româneşti. Prima minune făcută de acesta a fost încetarea Războiului ruso-turc, dar şi izbăvirea de ciuma ce chinuia de mai multă vreme ţara. Sfântul Sinod a stabilit, în 1955, ca data de prăznuire a lui să fie 27 octombrie. Se crede chiar că Dimitrie Basarabov l-a împiedicat pe Nicolae Ceauşescu, prin puterea-i nevăzută, să dărâme Catedrala Patriarhală. An de an, la această dată, mii de credincioşi iau cu asalt locul în care se află racla Sf. Dumitrie pentru a-i aduce omagiul şi a se ruga.

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie este pentru locuitorii satelor şi comunelor de pe tot cuprinsul ţării prilej de bucurie, fiind organizate numeroase târguri şi serbări câmpeneşti, printre care târgul de la Bolintin Vale şi focul lui Sânmedru, organizat prin părţile Argeşului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-14

Mai multe imagini:
Sărbătoarea cuviosului Dimitrie cel Nou, patronul Bucureştiului
zoom
Sărbătoarea cuviosului Dimitrie cel Nou, patronul Bucureştiului
zoom

TAGURI: Dimitrie cel Nou
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...