2019-01-16 21:33


Scandalul de spionaj SUA-UE. John Kerry: A căuta informaţii despre alte ţări nu este un lucru neobişnuit

 |  14:05
Scandalul de spionaj SUA-UE. John Kerry: A căuta informaţii despre alte ţări nu este un lucru neobişnuit

John Kerry, secretarul de stat american i-a transmis luni şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton că a căuta informaţii despre alte ţări nu este un lucru 'neobişnuit', în plină controversă privind programul de spionaj al NSA, care ar fi vizat instituţiile UE şi milioane de cetăţeni europeni, transmite AFP.

Şeful diplomaţiei americane a refuzat să facă un comentariu direct privind controversa declanşată de acuzaţiile de spionaj la adresa Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA.

                 

"Lady Ashton a evocat de fapt (problema) la întâlnirea de astăzi cu mine şi am convenit să rămânem în contact. Am acceptat să caut să descopăr despre ce este vorba exact şi îi voi transmite concluziile mele", a declarat Kerry presei.

"Aş spune că fiecare ţară din lume care este implicată în afaceri internaţionale, de securitate naţională, exercită numeroase activităţi pentru a-şi proteja" interesele naţionale, a adăugat el.

"Tot ceea ce ştiu este că acest lucru nu este neobişnuit pentru un mare număr de ţări", a precizat Kerry. "Însă nu voi mai face niciun comentariu înainte de a avea toate faptele şi de a şti exact despre ce este vorba", a subliniat el.

John Kerry a avut o întrevedere cu Catherine Ashton în contextul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Asia-Pacific în Brunei, un mic sultanat situat pe insula Borneo, în plină polemică privind spionajul american.

UE cere explicaţii

UE a cerut explicaţii privind programul de spionaj al SUA, care ar fi vizat instituţiile europene şi milioane de cetăţeni europeni, în contextul în care cotidianul britanic The Guardian a relatat duminică faptul că Franţa, Italia şi Grecia s-au numărat printre cele 38 de 'ţinte' supravegheate de agenţia americană.

În contextul scurgerii de documente la originea căreia s-a aflat fostul consultant american al NSA Edward Snowden, Bruxelles-ul a avertizat chiar cu posibile consecinţe asupra negocierilor privind crearea unei zone de liber-schimb transatlantice.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a avertizat duminică, de la Luxemburg, asupra faptului că 'între parteneri nu se face spionaj'. "Nu putem negocia o mare piaţă transatlantică dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştrii încearcă să asculte prin birourile negociatorilor europeni", a avertizat comisarul european. "Americanii trebuie să risipească aceste îndoieli cât mai repede", a punctat ea.

Germania: Un comportament inacceptabil

Guvernul german a transmis luni că, în cazul în care informaţiile din mass-media privind programul de spionaj al SUA asupra UE se vor confirma, atunci ar fi vorba de un comportament inacceptabil în stilul Războiului Rece între parteneri care au nevoie de încredere reciprocă pentru a obţine un acord de liber-schimb.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert a declarat că, "Dacă se confirmă că reprezentanţe diplomatice ale Uniunii Europene şi ţări europene au fost spionate, atunci vom spune clar că este inacceptabil să-ţi spionezi prietenii". "Nu mai suntem în timpul Războiului Rece", a adăugat Seibert.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: SUA, UE, spionaj
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...