2019-01-22 00:10


Scriitorul brazilian Paulo Coelho acuză Iranul de cenzură

 |  21:28
Scriitorul brazilian Paulo Coelho acuză Iranul de cenzură

Paulo Coelho,scriitorul brazilian cu cele mai multe romane vândute pe plan mondial, aanunţat într-un mesaj postat, luni, pe blogul său personal, că statul iranian -ţară în care a vândut peste şase milioane de cărţi - i-a interzis operele.

"Cărţilemele sunt publicate în Irandin 1998. Cred că peste şase milioane de exemplare au fost vândute în această ţară", a afirmat Coelho în mesajul postat pe blogulsău. "Cărţile mele au fost publicate sub mai multe guverne iraniene",a adăugat scriitorul brazilian, care consideră că această interdicţie reprezintă"o decizie arbitrară (...) care nu poate fi altceva decât o mareneînţegere".

Coelho a publicat peblogul său şi o scrisoare primită de la editorul său iranian, Arash Hejazi, unsimpatizant al opoziţiei iraniene, în care acesta îl informează că romanelesale "au fost interzise printr-un ordin emis de Ministerul Culturii".Editorul iranian nu precizează care a fost motivul invocat pentru impunereaacestei decizii.

Scriitorul brazilian,al cărui roman "Alchimistul" s-a vândut în peste 65 de milioane de copiipe plan mondial, a declarat că îşi va traduce toate cărţile în limba persană şile va posta, gratuit, pe internet, pentru cetăţenii din Iran. El a cerut,totodată, "o reacţie" din partea guvernului brazilian, care întreţinerelaţii foarte bune cu autorităţile de la Teheran.

Ana de Hollanda,ministrul brazilian al Culturii, a declarat, luni, că cenzura "esteîntotdeauna deplorabilă". Într-o declaraţie preluată de agenţia de presăAgence Brasil, ministrul brazilian a precizat că va discuta despre această chestiunecu ministrul Afacerilor Externe din Brazilia, Antonio Patriota.

Scriitorul brazilianPaulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Înainte de a deveni unul dintre ceimai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masă,a fost un hipiot rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist,poet. În 1986, Coelho a făcut un pelerinaj la Santiago de Compostela, evenimentcare i-a marcat viaţa şi cariera literară.

A fostdistins cu numeroase premii, printre care Bambi 2001, acordat personalităţiiculturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură, dar a primit şititlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa. Din 2002, el este membru alAcademiei de Litere din Brazilia. Este colaborator permanent al unor ziareprecum Corriere della Sera (Italia), El Semanal (Spania), Welt am Sonntag(Germania), The China Times Daily (Taiwan).

Operele principale aleautorului sunt "Jurnalul unui Mag" (1987), "Alchimistul"(1988), "Walkiriile" (1992), "La râul Piedra am şezut şi-amplâns" (1994), "Al cincilea munte" (1996), "Manualulrăzboinicului luminii" (1997), "Veronika se hotărăşte să moară"(1998), "Diavolul şi domnişoara Prym" (2000), "Unsprezeceminute" (2003), "Zahir" (2005), "Vrăjitoarea dinPortobello" (2006), "Învingătorul este întotdeauna singur"(2008). După romanele sale au fost realizate numeroase dramatizări, CD-uri şijocuri electronice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...