2018-12-15 09:17


Se reface lunca Dunării. 50 de incinte pentru reamenajare

 |  14:55
Se reface lunca Dunării. 50 de incinte pentru reamenajare

Refacerea luncilor inundabile este o măsură recunoscută la nivel european și mondial, aducând beneficii în contextul schimbărilor climatice, a declarat miercuri, la Giurgiu, în cadrul unui seminar, directorul executiv al WWF (World Wide Fund for Nature), Orieta Hulea. Conform acesteia, în lunca Dunării au fost identificate peste 50 de incinte pentru reamenajare.

"Lunca Dunării a suferit transformări treptate de la începutul secolului XIX, când au început serii succesive de îndiguiri în scopul transformării acestor terenuri în terenuri agricole, scopul fiind creșterea producției. Aproape 80 la sută din suprafața luncii inundabile a Dunării este îndiguită și la ora asta se practică agricultura. O dată cu această transformare, s-au pierdut și foarte multe beneficii care erau generate de starea naturală în care era lunca inundabilă. Acum este clar pentru toată lumea că impactul schimbărilor climatice există, este vizibil, cu asta ne confruntăm, iar, recent, la Paris, conducătorii acestei lumi au agreat că trebuie luate măsuri unice pentru a preveni aceste efecte, a le atenua dar și pentru a ne adapta, pentru că o serie de acțiuni nu mai sunt ireversibile. Ținând cont de secete și inundații, refacerea luncilor inundabile este o măsură recunoscută la nivel european și mondial și aduce beneficii", a declarat, potrivit Agerpres, Orieta Hulea.

Ea a adăugat că în Lunca Dunării au fost identificate 53 de incinte pentru reamenajare, una dintre acestea fiind în județul Giurgiu, în zona Gostinu-Prundu-Greaca. Reprezentanta Consiliului Județean (CJ) Giurgiu, Daniela Peicea a spus că instituția a avut, de asemenea, preocupări privind refacerea zonelor umede în zona bălții Comana, astfel încât, în anul 2012, a fost finalizat un proiect pentru refacerea acesteia.

"În trecut, cursul Neajlovului fusese deviat astfel încât lunca scăzuse și era zonă de imaș, de păscut animale, iar prin construirea unui mic baraj am reușit reconstrucția în parte a zonei umede a bălții Comana, proiect de care sunt foarte mândră pentru că a fost inclus în studiile de caz ale UE și zona a fost repopulată cu multe specii de pești și păsări", a declarat Daniela Peicea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: lunca dunarii, giurgiu, balta, zone umede
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...