2017-01-20 22:12

SPECIAL


Se încălzesc cu măgarul pe timp de ger

 |  14:40
Se încălzesc cu măgarul pe timp de ger

Pe o vreme precum cea de acum, îngropaţi în zăpadă, bătuţi de crivăţ şi de Dumnezeu, mai mulţi copii, împreună cu mama lor, trăiesc de azi pe mâine într-o cocioabă, în plin câmp. Coşmelia se află nu departe de comuna Vităneşti, în apropiere de Alexandria.

Cinci suflete blestemate să-şi ducă viaţa în întuneric şi mizerie se luptă să trăiască dârdâind de frig, la minus 15 grade Celsius, de foame şi de urât. Fără speranţă. Maria Ion, sau Iula, cum o strigă lumea prin sat, împreună cu cei patru copii ai ei, Alice, Florinel, Alin şi Daniel, au fugit din căminul lor de frica unui tată beţiv şi agresiv care-i bătea pe toţi cu parul doar pentru că îi ieşeau în cale. Cu toţii au jurat să nu se mai întoarcă la el, aşa că s-au apucat şi au ridicat din pământ un bordei, în mijlocul câmpului, departe de tot. „Da ce-am mai pătimit noi din cauza beţivului!”, plânge mama Iula. „Venea după noi şi acilea, să ne bată. Dar am chemat poliţia şi l-a luat. Ştiţi ce mi-a făcut odată? M-a lovit cu ciomagu’ direct în cap şi dup-aia m-a opărit cu ciorbă clocotită. Mi-a aruncat-o în faţă. Ce chin am trăit io cu el, nu doresc nici la duşmani, o să povestesc şi morţilor! Dacă mai vine o dată p-aici şi se ia de mine şi de copii, îi crăp capu’ cu mâna mea!”

În cocioaba înzăpezită, căzută în genunchi ca o bătrână, copiii picotesc pe întuneric. În cel mai fericit caz stau cu un chiştoc de lumânare la cap. Oricând pot lua foc, iar fumul şi duhoarea te îneacă de-ţi vine să-ţi verşi plămânii. Sărăcie lucie, vai de sufletele lor, le cârâie greierii în străchini. Ţoale negre şi murdare, pereţii precum cenuşa, două paturi slinoase, un ochi de geam, spart şi astupat c-o cârpă. Frig-frig. Când n-au ce mânca, rabdă. Strâng din dinţi. Prin pereţii înmuiaţi de zăpadă se prăvăleşte cerul şi croncănesc ciorile grase. Dacă apeşi cu degetul în zidul bombat, intră ca-n brânză. Casa pare făcută din carne. Noaptea li se pare că geme şi ea împreună cu ei. Dar e doar vântul.

Descântece în loc de medicamente

În colibă e mai cald. Pe plită sfârâie o tigaie neagră cu slănină şi resturi de mămăligă sleită. Arată oribil, dar, paradoxal, miroase bine, de parcă am fi la cel mai luxos restaurant. Copiilor le curg balele de poftă şi bagă mânuţele negre. Rup bucăţele mici ca şi ei şi le înghit, lacomi. Alinuţu, cel mai mic, abia a reuşit să pape de trei ori din tigaie. I-au luat-o cei mai puternici înainte. „Măăă, mai lăsaţi-i şi lu’ ăsta ceva! El ce mănâncă?!”, strigă din uşă mama Iula.

Când băieţii s-au îmbolnăvit, femeia nu i-a dus la doctor. N-are bani. Au tuşit, sărmanii, de le-au ieşit ochii din cap, au făcut febră. Dar le-a trecut. „Sunt murdari copiii mei. Poate că au râie sau păduchi. Păi cu ce Doamne iartă-mă să-i spăl? Cu scuipat? I-am frecat cu zăpadă, da’ poftim, că se îmbolnăviră. N-am bani dă medicamente, aşa că i-am dus la o babă de le-a descântat.”

Dorinţele le ţin de cald

Alin vrea să se facă aviator. Daniel visează să aibă propriul lui tractor, iar Florinel, cel mai mare, plănuieşte să plece în Spania, ca „şofer pă TIR”. Alice mă priveşte cu nişte ochi străini şi verzi, ca nişte beculeţe de pom. Nu vrea nimic... Oftează fără nădejde şi poţi să-i vezi sufletul cum fuge din ea, încetişor.

Singurul lor prieten e Sanda, o măgăriţă cam năucă. Atunci când o apucă damblaua, zbiară şi-i fugăreşte pe copii, care se mai încălzesc astfel. Noaptea, Sanda doarme cu ei în pat, ca o bonă. E cam dificil să stai cu ditamai animalul lângă tine, dar ei o fac, pentru că le e frig.

Parcă înţelegând că e vorba despre ea, Sanda, măgăriţa, începe să ţipe. Îi e foame şi ei. Scutură din căpăţâna cât o baniţă şi dă să muşte. Daniel o potoleşte cu un şut amical în coaste, apoi o încalecă victorios, privind mândru spre camera foto.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-02

Mai multe imagini:
Se încălzesc cu măgarul pe timp de ger
zoom
Se încălzesc cu măgarul pe timp de ger
zoom
Se încălzesc cu măgarul pe timp de ger
zoom


TAGURI: magar, ger, foameComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image