2017-01-23 14:52


Se reactivează şuţii din era Ceauşescu

 |  21:00
Se reactivează şuţii din era Ceauşescu

Vă mai amintiţi de timpurile când la sosirea acasă trebuia să ne scoatem de pe maşină ştergătoarele, casetofonul, bateria, oglinzile, roata de rezervă, trusa medicală şi cea de scule, triunghiul reflectorizant, portbagajul şi chiar volanul? S-ar putea ca acele clipe să se reîntoarcă...

„Metoda ligheanul”

Zilele trecute, poliţiştii din sectorul 2 al Capitalei au prins în flagrant delict un individ ce sustrăsese 37 de litri de benzină din rezervorul unui volkswagen, secţionând conducta de alimentare a autoturismului. S-a stabilit că tipul, în vârstă de 38 de ani, nu era la prima faptă de acest gen. Probabil individul făcuse o întreagă afacere din asta şi avea mai mulţi „subalterni”. Atunci când motorina va costa 10 lei, vom înâlni din ce în ce mai multe cazuri asemănătoare. Şi e un semn rău pentru cei care îşi parchează maşinile pe unde apucă şi le lasă acolo, cu orele.

Pe vremea lui Ceauşescu, hoţii de carburant aveau diferite metode. Cea mai ingenioasă era „metoda ligheanului”. Infractorii montau o ţepuşă din fier cu vârful în sus pe fundul unui lighean. Dispozitivul era strecurat sub rezervorul Daciei, aflat sub portbagaj. Banditul sărea cu fundul pe spatele maşinii, care se lăsa în jos sub greutatea lui, făcând ca ţepuşa să străpungă rezervorul. Benzina curgea în lighean şi treaba era ca şi rezolvată. Dacă pe vremea aceea motivele erau legate de lipsa benzinii sau fiindcă se dădea raţionalizat şi era la mare căutare, astăzi aceeaşi hoţie se pune pe seama crizei şi a faptului că preţul carburanţilor e ridicat şi continuă să crească. Iată că această infracţiune, de la care poliţiştii au crezut că şi-au luat adio, reapare. Ca şi altele...

Hoţii i-au şparlit trei biciclete

Pe uşile de la intrare în unele blocuri din sectorul 6, cetăţenii sunt avertizaţi să nu lase persoane necunoscute în subsol pentru a evita furtul contoarelor. La fel se întâmplă în cazul caloriferelor din casa scării care „fac picioare”. Dispar bicicletele lăsate pe palier (chiar dacă sunt legate cu lanţ şi lacăte!), cărucioarele pentru copii, preşurile de la intrarea în apartamente, becurile, neoanele şi întrerupătoarele. „Mie mi-au şparlit trei biciclete într-un an”, se plânge Voicu Miluţă, un locuitor din strada Poarta-Albă. „Pe prima am legat-o cu lanţ de scară, dar l-au tăiat cu cleştele şi mi-au luat-o. La a doua, am pus un lanţ gros, bun pentru câinii de la stână. L-au tăiat şi pe ăla! La a treia, unde am folosit un lanţ de la vagoanele de tren, au tăiat bara metalică de la scară! Săptămâna trecută mi-au furat şi căruciorul copilului, pe care nu avem cum să-l mai bag în casă, eu locuind într-o garsonieră şi aşa înghesuită!”, mai spune Miluţă.

Mulţi dintre bucureşteni cred că o soluţie bună împotriva acestor găinării, dar totuşi infracţiuni, ar fi interfonul şi uşa blocului închisă tot timpul. Dar şi interfonul poate fi furat, că doar n-o fi etern! Aşa că, ar fi mai bine să nu vă lăsaţi bicicletele sau cărucioarele pe hol. Mai bine cu ele în casă, decât fără.

Să reclam sau nu?

Tot pe fondul crizei, reînvie şi furturile clasice din gospodării, în special în zonele rurale. În preajma sărbătorilor, unii dintre cei care locuiesc la ţară, departe de forfota marilor oraşe, au fost vizitaţi de hoţi. Aceştia au furat ce-au găsit: damigene pline cu vin, haine puse pe frânghie la uscat, plăpumi, perne, păsări şi animale domestice mari (porci, viţei), pluguri, topoare, furci şi chiar fier vechi. Unui bătrân i s-au luat toate jgheaburile de la casă şi burlanele. Din păcate, multe dintre aceste furturi nu sunt anunţate de către păgubaşi la poliţie. Unora li se pare stupid să reclame faptul că li s-a furat un borcan de murături, preşul din faţa casei, o funie de ceapă sau robinetul de la cişmeaua din curte. Apoi, reclamaţia la poliţie poate fi un cuţit cu două tăişuri. Dacă hoţul este prins şi află de la agent cine l-a reclamat? Cum vor mai da ochii pe uliţa satului sau la crâşmă? Şi cu ce consecinţe? 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-17

Mai multe imagini:
Se reactivează şuţii din era Ceauşescu
zoom
Se reactivează şuţii din era Ceauşescu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image