2017-01-18 22:50

SPECIAL


Sectorul energetic românesc, ţintă predilectă pentru manipulare şi corupţie

 |  20:05
Sectorul energetic românesc, ţintă predilectă pentru manipulare şi corupţie

O altă telegramă a Ambasadei SUA clasificată"Confidenţial" şi redactată în 2006 prezintă contextul în care aizbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centru pe Codruţ Şereş - ministruleconomiei, Zsolt Nagy - ministrul comunicaţiilor, Stamen Stancev - consultantbulgar şi Vadim Benyatov - cetăţean american. Telegrama prezintă câtevacomentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar şi dezvăluirea unuiepisod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectultelegramei publicate de HotNews.ro este "România - scandal în sectorulenergetic, cetăţean american reţinut sub acuzaţii de spionaj economic”. Telegramaprezintă modul în care Ministerul Economiei şi Petrom au negociat liberalizareapreţurilor, negociere anulată în ultimul moment de un telefon primit de la oinstituţie guvernamentală din domeniul reglementării. Iată pasajele relevante:"Sectorul energetic este în criză, mai ales având în vedere creştereacosturilor globale şi presiunea crescândă asupra Guvernului României pentru apermite liberalizarea totală a preţului la gazele naturale de producţieinternă. În timp ce Guvernul reglează piaţa consumatorilor captivi (consumatoriiindividuali şi micile afaceri), OMV/Petrom şi-a exercitat dreptul de a vindegaze pe piaţa liberă, în ciuda obiecţiilor Guvernului. Sub presiunea UE şi FMI,Guvernul a fost de acord în cele din urmă să liberalizeze piaţa pentru mariiconsumatori, care înseamnă 75%. În octombrie (2006 - n.red.), o lună cu cerererelativ mică, OMV/Petrom a forţat chestiunea, limitând accesul distribuitorilorregionali la produsele sale, forţându-i să fie de acord cu preţuri mai maridecât încercase să impună Guvernul.

Conformunor surse din industrie, după negocieri îndelungi între Petrom şi MinisterulEconomiei şi Comerţului (MEC), MEC a fost de acord să-şi retragă cererea caPetrom să accepte preţuri reglementate pentru toate vânzările, cu condiţia caPetrom să ofere o cantitate fixă de gaze la preţuri subvenţionate pentruconsumatorii cu venituri mici. Cu toate acestea, cu zece minute înainte deanunţul programat, Şereş (ministrul economiei şi comerţului la acea dată -n.red.) a primit un telefon de la agenţia guvernamentală de reglementare -ANRE («government regulators» înoriginal) care a susţinut că deal-ul este ilegal. Potrivit unor surse dinindustrie, Şereş a fost luat complet prin surprindere şi a pretins căinteresele industriei locale ar fi în spatele acestei acţiuni.

Contraatacând,ministrul Şereş a ţinut o conferinţă de presă-surpriză duminică, 19 noiembrie,susţinând că familia sa a fost urmărită şi că el a fost sub presiune constantădin partea tuturor elementelor din Guvern («from all elements of the guvern» înoriginal), inclusiv din propriul său partid (Partidul Conservator) să încheiecontracte speciale pentru cei care operau deja în piaţă («to cut special dealsfor vested interests» în original). Şereş a mai anunţat în conferinţă că i-asuspendat pe directorii Romgaz şi Transelectrica din cauza investigaţiilor încurs privind activitatea lor. Ministrul a anunţat, totodată, că vor fi revocatecâteva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iar firmeledeţinute de stat vor fi obligate să vândă energie pe nou-createle burse deenergie. Câteva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlate saulegate de Dan Voiculescu, preşedintele oligarh al PC”.

Încomentariul care încheie telegrama, oficialii americani notează: “Observăm,totuşi, că sectorul energetic este în mod tradiţional unul dintre cele maiintens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare din economia României.Grupuri de interese de afaceri româneşti au încercat îndelung să controlezeresursele energetice locale într-o manieră care ar fi adus beneficii multordinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice şi de producţie deîngrăşăminte) care sunt competitive doar datorită energiei ieftine".

Guvernul, tot mai frustrat din cauza progreselorlimitate ale proiectului Nabucco

O altă telegramă a Ambasadei SUA la Bucureştitrimisă anul trecut relatează "frustrarea" Guvernului României faţăde progresul lent al proiectului energetic Nabucco şi încercarea României de agăsi o companie occidentală majoră care să intre în proiectul paralel AGRI (proiectcomun România - Georgia - Azerbaidjan prin care gaz lichefiat azer este adus înRomânia).

Telegramacitează afirmaţiile făcute la 11 februarie 2010 de secretarul de stat înMinisterul Economiei, Tudor Şerban, într-o discuţie cu consilierul economic alambasadei. "Şerban a spus că România intenţionează să includă o marecompanie din vestul Europei care să joace «un rol central» în proiect; deşi nua dezvăluit numele companiei, Şerban a sugerat că oficialii români au abordatdeja compania", se arăta în telegramă referitor la proiectul AGRI."Deşi reafirmă că Nabucco încă este prioritatea majoră a politiciienergetice a României, Şerban a spus că Executivul de la Bucureşti este tot maiîngrijorat de faptul că Nabucco nu înregistrează progrese în securizareamateriei prime. El a indicat contractele de cumpărare de gaze din Azerbaidjande către China şi Rusia, spunând că Azerbaidjanul mai are disponibili doar 8miliarde de metri cubi de gaze naturale. Orice proiect va veni primul va luagazul, crede el, şi aceasta este motorul din spatele iniţiativei AGRI", searătă în telegrama Ambasadei SUA. "Şerban a exprimat dubii în legătură cucapacitatea tehnică a Irakului de a furniza gaze pentru Nabucco, şi a adăugatcă gazul iranian «nu este deocamdată o opţiune». Mai mult, în întâlnirilebilaterale cu românii, oficialii azeri şi-au exprimat nemulţumirea legată delipsa de iniţiativă a UE în atragerea Azerbaidjanului", se mai arăta întelegrama Ambasadei SUA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image