2017-01-20 13:56

SPECIAL


Şeful statului, proamerican convins. Băsescu l-a asigurat pe ambasadorul SUA că România va achiziţiona avioane F 16

 |  18:35
Şeful statului, proamerican convins. Băsescu l-a asigurat pe ambasadorul SUA că România va achiziţiona avioane F 16

Ambasada SUA relatează într-o telegramă clasificată"Confidenţial" o discuţie între Traian Băsescu şi Nicholas Taubman din5 iunie 2007 în care Băsescu i-ar fi spus ambasadorului american că "atâttimp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoareeuropean" (formularea ambasadorului). Subiectul telegramei este:"Acelaşi pat, vise diferite: întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescuşi şeful PSD Geoană".

"Ambasadoruls-a întâlnit cu un Băsescu bronzat, relaxat şi încrezător, pe 5 iunie laPalatul Cotroceni, la invitaţia preşedintelui. Aceasta a fost prima lorîntâlnire după ce Băsescu s-a întors la putere ca urmare a referendumului din19 mai", se arătă în telegramă. "Ca răspuns la întrebareaambasadorului legată de înlocuirea flotei de avioane de vânătoare, preşedinteleromân a spus imediat că ştia despre curentul de opinie din Guvernul Tăriceanucare favoriza un avion de vânătoare european în locul scenariului F-16/JSF pecare Băsescu şi fostul ministru al Apărării Sorin Frunzăverde l-au susţinutputernic. Băsescu a spus că ştie ce încearcă să facă «europenii» şi actualul Guvern,dar că atât timp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoareeuropean. El a spus că i-a cerut şefului Statului Major să se vadă pe 6 iuniepentru o actualizare a chestiunii şi-i va ordona să repună abordarea F-16/F-35pe tapet. Băsescu a declarat în mod clar că opţiunea sa a rămas achiziţionareaîn leasing de avioane F-16, urmată de upgradarea la JSF (programul de dotare cuF-35 - n. red.)", se arătă în telegrama trimisă la Washington.

Totodată,Băsescu a cerut o scrisoare din partea SUA pentru a o prezenta în CSAT."În acelaşi timp, el avea încă nevoie de o scrisoare din partea SUA care sădemonstreze sprijinul politic american pentru această opţiune; ar fi important,a spus el, când va aduce chestiunea în discuţie în faţa Consiliului Naţionalpentru Apărarea Ţării", mai scrie în telegrama citată de HotNews.

"Elnu va proceda ca fostul premier Adrian Năstase, care a schimbat comanda «de 3Boeinguri pe 2 Airbusuri» pentru a-l mulţumi pe un oficial francez("trading an order of «3 Boeings for 2 Airbuses»", în original).Politica de apărare, a subliniat el, va fi bazată pe «priorităţile reale»,inclusiv capacitatea României de a desfăşura forţe armate alături de SUA înlocuri ca Afganistan", se mai arăta în telegramă.

AmbasadaSUA, îngrijorată că Teodor Meleşcanu ar prefera ofertele producătoriloreuropeni de avioane militare

Într-oaltă telegramă, tot din 2007, clasificată "Confidenţial", oficialiiambasadei evaluează poziţia faţă de această chestiune a ministrului Apărării dela acea dată, Teodor Meleşcanu: "Meleşcanu a determinat Guvernul să deaînapoi de la aprobarea înlocuirii flotei îmbătrânite de MiG-21 cu avioane F-16,în ceea ce mulţi experţi în securitatea naţională a României (inclusiv un fostministru al apărării şi doi experţi din zona academică) văd drept o insistentăîncercare de a creşte şansele unor oferte mult mai lucrative din partea unorproducători europeni precum Gripen şi Eurofighter. Ministerul Apărării a pusrecent pe masă oferta Dassault Rafale în timpul ultimei şedinţe CSAT (iunie),luând pe toată lumea prin surprindere într-o chestiune care fusese deja studiatăde doi ani. În mediile militare este împământenită ideea că Meleşcanu varecomanda Gripen în defavoarea contractării prin leasing a unor aparate F-16,urmate de achiziţia de F-35, opţiune pentru care şi-au exprimat public susţinereapreşedintele Băsescu şi şeful Statului Major al Armatei".

GeorgianPop (PSD): Geoană estepentru avioanele F-16

Într-o altă telegramă publicată de WikiLeaks semenţionează că "parlamentarul PSD Georgian Pop le-a declarat consilierilorpolitici pe 26 februarie ca disputa verbală dintre Mircea Geoană şi ministrulApărării, Mihai Stânişoară, asupra achiziţionării de avioane de luptă a fostdoar o chestiune de “imagine politică” înaintea anului electoral. Geoană estede fapt în favoarea achiziţionării avioanelor americane de luptă F-16, dar avrut să obţină nişte puncte electorale contrazicându-l pe Băsescu în problemaachiziţionării de echipamente militare în timpul unei crize financiare",potrivit unei telegrame confidenţiale trimisă de Ambasada SUA la Washington în2009. "Pop a prezis că Geoană va susţine mult maimult extinderea achiziţiilor militare odată ce alegerile (şi criză economică)vor trece", se arătă în telegrama citată de HotNews.

AvioneleF-16, o afacere pentru Armata Română?

Şeful statului, proamerican convins. Băsescu l-a asigurat pe ambasadorul SUA că România va achiziţiona avioane F 16
zoom

F-16 Fighting Falconeste unavionde luptă multirolproiectat iniţial deGeneral Dynamicsşiîmbunătăţit deLockheed Martin pentruUnited States Air Force. A fostconceput iniţial caavion de vânătoarecu greutate redusă. Dispune decomenzi de zbor electronicefly-by-wire(primul avion de luptă deserie echipat cu acest sistem),raport tracţiune-greutatesupraunitar(începând cu variantele C/D), poate efectua viraje cu acceleraţie de 9g. Înzbor manifestă stabilitate statică relaxată (negativă), de aceea nu poate fipilotat fără sistemul computerizat fly-by-wire. Pe de altă parte, aceastăinstabilitate naturală îi conferă o manevrabilitate deosebită.

Încă din2008,România a consideratcă F-16 este unul dintre avioanele care ar putea face obiectulmodernizăriiForţele Aeriene Române. În acest scop,PentagonulacerutCongresului SUAaprobarea depunerii ofertei de vânzare a 48 deavioane F-16 către România. Dintre acestea, 24 ar fi noi şi 24 recondiţionate.

Deoarece în2013resursaavionuluiMiG-21 Lancerva expira,în23martie2010CSATa aprobat propunereaMApNdeachiziţionare a 24 de aparate F-16 în uz.Se apreciază că România nu maipoate amâna decizia privind achiziţionarea, deoarece livrarea şi formareapiloţilor durează cel puţin 2 ani.

Varianta propusă spre achiziţionare esteBlock 25, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani (2.500-3.500 ore dezbor/avion).Motivarea opţiunii a fost preţul relativ mic, în conjuncturaeconomică a momentului. Avioanele ar urma să fie primite gratuit, însă Româniava trebui să plătească armamentul şi adaptarea infrastructurii aeroportuare.Deasemenea, va plăti pentru formarea piloţilor circa 400 de milioane dedolari,costurile totale ridicându-se la circa 1,3 miliarde dedolari.Achiziţionarea a 24 de aparate F-16 noi ar fi costat însă peste 4miliarde de dolari.Opţiunea pentru F-16 deschide drumul pentruachiziţionarea de România a aparatuluiF-35, din generaţia a cincea.

În procedura de achiziţionare au fost luateîn considerare cinci tipuri de avioane: F-16 - Lockheed Martin, SUA,JAS39 Gripen- SAAB,Suedia,Eurofighter Typhoon-consorţiuGermania, MareaBritanie,ItaliaşiSpania,F-18- Boeing, SUAşiRafale- Dassault Aviation,Franţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06

Mai multe imagini:
Şeful statului, proamerican convins. Băsescu l-a asigurat pe ambasadorul SUA că România va achiziţiona avioane F 16
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image