2019-02-16 05:42


Sfântul Nicolae: Ocrotitorul copiilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, dar şi al victimelor sistemului judiciar

 |  12:58
Sfântul Nicolae: Ocrotitorul copiilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, dar şi al victimelor sistemului judiciar

În fiecare an, noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică pentru copiiicreştini din întreaga lume, care abia aşteaptă să vadă ce cadou le-a pus MoşNicolae în ghete. În România, peste 800.000 de persoane (Nicolae, Niculai,Nicuţă, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicolina,sau Nicola) îşi sărbătoresc onomastica în aceeaşi zi.

Cine nu e cuminte primeşte un băţ

Tradiţia spune că, în aceastănoaptea de poveste, copiii primesc de la Sfântul sau Moş Nicolae: bomboane,prăjituri, mere şi nuci. Ei şi îşi pun ghetuţele la uşă ori la fereastră,pentru ca adoua zi să le găsească pline de cadouri. Încălţămintea trebuie săfie curată, altfel Moşul nu va aduce niciun dar. Cine nu e cuminte va primi onuia. Sfântul Nicolae a făcut mereuminuni, ajutându-i pe cei oropsiţi şi neajutoraţi, în special pe copii. Deaceea, el a fost supranumit Taumaturgul. Legenda spune că Sfântul Nicolae aajutat fiicele unui om bogat, care îşi pierduse averea, punându-le pe furiştrei saci plini cu aur în dreptul ferestrelor, ca să aibă şi ele zestre. Altădatăa înviat trei copii care fuseseră omorâţi de un hangiu. Tot el a salvat ocorabie de la naufragiu. Datorită numeroaselor fapte bune şi minuni săvârşiteîn timpul vieţii, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, albrutarilor, al fetelor fără zestre, dar şi al victimelor sistemului judiciar.

Patronul spiritual al Greciei

Sf. Nicolae e ocrotitorul mai multororaşe din apusul Europei, dar şi patronul spiritual al Greciei. El a văzutlumina zilei în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a fost unicul fiu alunei familii evlavioase şi înstărite care locuia în Para, Asia Minor. Datanaşterii lui nu se cunoaşte cu precizie, numai cea a morţii, care este 6decembrie, după unii cercetători în anul 345, iar după alţii, în 352. Când arămas fără părinţi, Nicolae a devenit preot şi a împărţit toată averea sasăracilor, după care a plecat în pelerinaj în Egipt şi Palestina. Laîntoarcerea pe meleagurile natale, preotul a fost întâmpinat cu bucurie depoporul său şi, după un timp, a devenit Arhiepiscop de Myra. Cronicile amintesccă trupul lui a fost furat de câţiva negustori italieni, în anul 1087, şi adusla Bari. Tot aici s-a înălţat o biserică, în anul 1197, cu hramul Sf. Nicolae,unde se află în prezent moaştele lui.

Cine afurat mâna sfântului?

La noi, moaşte ale Sfântului Nicolae se găsesc la biserica Sf. Gheorghe Noudin Bucureşti. Cu ani în urmă, (1993) racla din aur, în care se găsea mânadreaptă a Sfântului, a fost furată de nişte ţigani. Ancheta poliţiei a fostcondusă la acea vreme de un general cu numele Nicolae: Nicolae Niţu sau “tataNiţu”, cum îl striga toată lumea. Poliţiştii au avut nevoie doar de 25 dezile pentru a prinde făptaşii. Prejudiciul a fost recuperat 90%. Atunci, pagubase ridica la 100 de milioane de lei. Obiectele urmau să fie vândute înstrăinătate, la preţul de 100.000 de dolari. După ceinfractorii au fost închişi, asupra familiilor lor s-au abătut mari nenorociri,iar principalul vinovat, Teodor Carabulea, a înnebunit în puşcărie, apoi amurit. Tot într-o zi de Sf. Nicolae. "Ca preot, eu i-am iertat petoţi, spune părintele Gelu Bogdan. Dar Sfântul Nicolae s-a supărat pe cel carei-a batjocorit moaştele şi a tăiat caseta de aur! Noi, însă, am reconstituit-o.Am realizat alta, identică cu cea distrusă. N-am mai avut aur, am făcut-o dinargint, donat de familiile Ştefănescu şi Robu, fostul procuror general alRomâniei. Toate întâmplările astea sunt reale şi trebuie spuse tuturor, ca săvadă şi alţii, care au în gând să fure din biserică, la ce pedepse se potaştepta.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-12

Mai multe imagini:
Sfântul Nicolae: Ocrotitorul copiilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, dar şi al victimelor sistemului judiciar
zoom
Sfântul Nicolae: Ocrotitorul copiilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, dar şi al victimelor sistemului judiciar
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...