2017-01-22 05:47

SPECIAL


Și animalele pot ajunge la doctor după excesele alimentare de Sărbători!

 |  18:59
Și animalele pot ajunge la doctor după excesele alimentare de Sărbători!

Nu numai oamenii au de suferit ca urmare a exceselor alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă. Dacă spitalele și policlinicile umane au fost luate cu asalt din cauza numeroaselor probleme digestive, cardiace sau cauzate de hipertensiune arterială și medicii veterinari au trebuit să facă față zilele acestea unor solicitări din partea stăpânilor de animale.

Nu vă îmbătați animalele de companie!

La unii cetățeni există concepția greșită, potrivit căreia dacă cei ai casei au la masa de Crăciun 14 feluri de mâncare, trebuie neapărat să-și îmbuibe, cu ocazia sfintei sărbători, și animalele de companie. Pe de altă parte, schimbările de program cauzate de vizite și primirea musafirilor, afectează și orele de plimbare sau de relaxare ale animalului. Cu alte cuvinte, și patrupedele sunt deranjate de tevatura creată. Revenind la alimentație, medicii veterinari au evidențiat o serie de produse total interzise în dieta animalelor de companie, întrucât acestea au un metabolism diferit față de cel al oamenilor. Sub nicio formă nu trebuie date câinilor sau pisicilor băuturi alcoolice! Pot provoca intoxicații grave, comă și chiar moartea prietenilor noștri. Cu toate acestea, pe Internet circulă o serie de filmulețe, în care stăpânii inconștienți își îmbată (în special cu bere!) animalele de casă cu scopul de a se distra. Oasele de curcan sau cele de oaie sunt extrem de periculoase în hrana câinilor, din cauza durității lor. Ajunse în stomac, ele se transformă în adevărate așchii, care le pot spinteca măruntaiele. Puteți să le oferiți capetele cartilaginoase ale acestora. Spre deosebire, oasele de vită ori cele de porc sunt bune, dar trebuie să aveți grijă la dimensiunea lor, astfel încât ele să nu se poată bloca în gâtul animalului. În mod paradoxal, mâncarea pentru bebeluși nu este potrivită pentru câinii și pisicile de companie, întrucât poate produce dezechilibre nutriționale sau poate conține praf de ceapă, care este toxic pentru animale. Puiul de câine sau de mâță nu trebuie confundat cu puiul de om!

Fumul de țigară face rău câinilor și pisicilor

Cine încearcă să de mâncare de pisici câinelui face o mare greșeală! Boabele conțin mult prea mult grăsimi și proteine. Unele persoane singure sau în vârstă obișnuiesc să-și bea cafeaua de dimineața împreună cu câinele sau pisica lor, fără să realizeze că ingredientele conținute în ceai, cafea și ciocolată, - cum ar fi cofeina și teina sau îndulcitorii artificiali - pot crea insuficiențe hepatice, dar mai ales cardiace. Un câine bătrân sau cu probleme de sănătate poate resimți și mai puternic această „tratație”, chiar dacă lui îi place la nebunie cafeau cu lapte, frișcă și zahăr. De asemenea, nu este indicat pentru niciun animal de companie să stea în fum de țigară, lucru care, în unele case, se întâmplă adeseori după sosirea oaspeților fumători. Câinele sau pisica pot face pancreatită dacă ingerează prea mult ulei de la alimentele prăjite. Strugurii conțin o toxină, despre care unii specialiști în nutriție cred că afectează rinichii animalelor, la fel și ciupercile, ceapa sau usturoiul. Deși pisicile sunt leșinate după pește crud, s-a descoperit că și acest aliment le poate pune în pericol viața: o dată prin formarea de pietre la rinichi și o dată prin inducerea în organism a unei hipovitaminozei de tip B, care generează pierderea apetitului și, în final, moartea animalului.

Dulciurile generează obezitate, diabet și probleme stomatologice

Studiile au arătat că majoritatea câinilor nu fac diferența dacă un aliment este mai mult sau mai puțin sărat sau dulce, așa că, pentru ei nu are nicio importanță acest lucru. Nu vă străduiți să le faceți hrana gustoasă, din acest punct de vedere. Pe de altă parte, o mâncare bogată în sare duce la dezechilibre electrolitice, iar dulciurile, ca și la om, pot genera obezitate, diabet, dar și probleme stomatologice. Cozonacul, gogoșile, pâinea, și alte produse ce conțin drojdie, nu sunt recomandate, deoarece pot duce la rupturi ale intestinelor și chiar ale stomacului, din cauza gazelor create. Ce poate mânca un animal sănătos, de Crăciun? Medicii veterinari recomandă menținerea aceleiași diete adaptate anotimpului, vârstei, fără excese și resturi de la mesele noastre, sosuri grele, grăsimi, cărnuri tocate, care nu sunt echilibrate nutrițional, și, ca și în cazul oamenilor, multă mișcare pentru oxigenarea organismului și arderea grăsimilor.

Foto: Răzvan Mateescu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-07-06

Mai multe imagini:
Și animalele pot ajunge la doctor după excesele alimentare de Sărbători!
zoom
Și animalele pot ajunge la doctor după excesele alimentare de Sărbători!
zoom
Și animalele pot ajunge la doctor după excesele alimentare de Sărbători!
zoom

Și animalele pot ajunge la doctor după excesele alimentare de Sărbători!
zoom

TAGURI: animale, excese, sărbătoriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image